Skip to Content

Vader worden; wat moet je regelen om voor te bereiden op vaderschap

Vader worden; wat moet je regelen om voor te bereiden op vaderschap

Jullie zijn in blijde verwachting van een zoontje of dochtertje. Je wordt vader! Nu zal iedere vader zich weer anders bij voelen. Hoe kan jij je als vader nu het beste voorbereiden op de komst van de baby? Wat kun je doen en wat moet je allemaal regelen?

Je kind erkennen

Om maar eerst met een praktische zaak te beginnen: als de baby geboren wordt, ben jij dan wel zijn vader volgens de wet? Als jullie getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, ben jij automatisch de vader. En daarmee krijgen jullie beide het gezag over het kind. Zijn jullie dat niet? Zorg dan dat je op tijd je baby erkent als jouw kind!

Hoe gaat je baby heten

De naam van de baby. Natuurlijk verzinnen jullie die samen. Maar vergeet ook de achternaam niet! Want je hebt nu de mogelijkheid om de kleine de achternaam te geven van de moeder! Dit moeten jullie samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand. Dit kan voor of tijdens de geboorteaangifte.

Omdat de moeder er dus bij moet zijn, is het verstandig om dit vooraf te doen. Want met de geboorteaangifte zal de moeder waarschijnlijk nog het liefst in haar kraambed blijven…

Doe het samen!

Je vrouw of vriendin is degene die de baby bij zich draagt. Zij zal dus automatisch degene zijn die naar de verloskundige (of gynaecoloog) gaat. Maar dat wil niet zeggen dat zij dit alleen moet doen! Ook jij kunt gewoon meegaan.

Fijn voor je partner, maar ook goed voor jouzelf. Door mee te gaan zal de zwangerschap veel meer ook voor jou gaan leven. En uiteraard ook gewoon omdat je zo zelf ook getuige bent van bijvoorbeeld de echo of de harttonen van je baby.

Jullie zijn samen en kunnen zo ook meer onthouden én allebei je vragen stellen. Op deze manier doe je het echt samen en ben jezelf echt betrokken bij alles.

Lees over de zwangerschap en vader zijn

De kans is groot dat je vrouw boeken in huis haalt of op internet op zoek gaat naar info over het verloop van de zwangerschap en hoe de baby groeit. Ook voor jou is dit interessant. Je kunt je vrouw beter ondersteunen, maar je blijft zo ook op de hoogte over de ontwikkelingen die de baby doormaakt.

Verwonder je samen over de groei van de baby! Er zijn ook apps die je kunt raadplegen hierover. Er zijn ook boeken die over vader worden/zijn gaan.

Lees ook: Vader worden voor dummies review

Volg een zwangerschapscursus

Zwangerschapscursussen zijn er in allerlei vormen. Kies samen welke cursus jullie gaan doen. Je kunt namelijk ook samen cursussen volgen. Er zijn natuurlijk ook legio cursussen die puur gericht zijn op de vrouw, met vaak wel een ‘pufavond’ voor de vaders erbij.

Maar: er zijn ook cursussen die echt op de vaders gericht zijn! Bijvoorbeeld deze onlinecursus van welcomtomankind.nl of kijk eens bij vadercursus.nl.

Contact met je kind begint nu al

Je kunt al tijdens de zwangerschap kennis maken met je kind. Leg je hand eens op de buik van je partner en voel de baby. Luister thuis naar de hartenklop van je kleintje. Praat alvast maar tegen de baby, want zo leert hij of zij je stem al kennen.

Zing je graag? Doen! Mijn oudste werd, als hij heel erg moest huilen als baby, direct stil als ik de cd opzette die ik in de laatste maand van mijn zwangerschap veel had gedraaid. Dus het helpt zeker wel. Zing voor je kindje en wie weet heb je dan een mooi troostmiddel als de baby er eenmaal is!

Praat over jullie idee van opvoeden

Samen alvast stil staan wat voor ouders jullie willen zijn is een goed idee. Hoewel het altijd anders kan zijn als de baby er eenmaal is omdat de situatie bijvoorbeeld anders is. Maar zo weten jullie wel wat jullie belangrijk vinden en hoe je daarmee om zou willen gaan. Maar ook puur voor jezelf kun je je afvragen wat jij wil.

Wil je vooral geld verdienen om je kind van alles te kunnen geven, of kies je toch liever voor minder werken en meer tijd met je kind kunnen doorbrengen? In het laatste geval: moet je dan misschien nu al iets regelen op je werk?

Regel de financiën

Een kind kost geld en misschien ga jij of de moeder van de baby wel minder werken. Kortom: op financieel gebied zullen er dingen gaan veranderen. Regel dit op tijd door stil te staan bij de verdeling van de financiën, bijvoorbeeld, én door je te verdiepen in de kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. 

Hoe gaan jullie het doen na de geboorte?

De geboorte van een kind zal ook jullie relatie veranderen. Wees je ervan bewust dat de aandacht voor elkaar anders zal worden omdat een kind nu eenmaal veel tijd opslokt. Bespreek alvast met elkaar hoe jullie hier mee om willen gaan. Hoe maken jullie toch tijd voor elkaar. Maar ook wie wanneer thuis is voor de baby, bijvoorbeeld. 

Testament

Het is ook goed om stil te staan bij minder fijne zaken. Wat als één van jullie overlijdt of jullie beiden. Wie zorgt dan voor jullie kindje? Dit kan je vast laten leggen in een testament. 

De kinderkamer

Eén van de leuke dingen waar je als vader goed van pas komt, is de babykamer opknappen. Samen lekker op zoek gaan naar een leuke inrichting, het kamertje verven of misschien moet er zelfs wel verbouwd worden. Begin op tijd, zodat je zeker weet dat het kamertje ook echt klaar is als de baby besluit te komen!

Een leuke fotoshoot

Ook leuk om te laten doen: een fotoshoot met jullie samen en de baby nog in de buik. Heb je al kinderen of bijvoorbeeld huisdieren? Natuurlijk is het hartstikke leuk om die er ook bij te betrekken. Prachtige foto’s, waarvan je er vast ook één zou kunnen gebruiken voor het geboortekaartje.

Overige zaken

Natuurlijk zijn er veel dingen die geregeld moeten worden om te zorgen dat alles er is voor de baby en tijdens de bevalling. Dit is iets wat jullie het liefst natuurlijk samen doen! Hierbij kan je denken aan:

  • Regelen kraamhulp en verloskundige
  • Kraampakket
  • Kleertjes, wandelwagen, autostoeltje, box, inrichting babykamer enzovoort
  • Geboortekaartjes

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)