Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de Sint weer in aantocht is. Tijd dus om ons huis om te toveren naar de sinterklaassferen. De herfstknutsels kunnen van de muur en ramen worden gehaald en vervangen worden door sinterklazen en pieten. Komend weekend komt het nichtje heel gezellig een nachtje logeren. Dus mogen de dames samen naar de intocht op televisie kijken. Een moment overwogen om naar de intocht in Gouda te gaan. Alleen met drie kinderen waarvan twee peuters die alle kanten op stuiteren en zonder een auto leek me dat geen slim plan. Stiekem wel fijn want dan kan ik thuis lekker aan de slag. Hoog tijd dus om inspiratie op te doen voor leuke decoratie, aankleding en knutsels voor dit weekend. Natuurlijk zal ik na afloop laten zien hoe het is geworden en wat we hebben gemaakt.

Sinterklaas handprint

Een omtrek van de hand, van de vingers wordt met watjes de baard gemaakt, gezicht tekenen en tot slot een mijter opplakken.

Sinterklaas met crepepapier propjes

Sinterklaas met propjes crèpepapier; ook een goede vaardigheid om te oefenen met scheuren, proppen (fijne motoriek) en plakken.

Sinterklaas met kettingbaard

Sinterklaashoofd met baard gemaakt van ringen.

Sinterklaas van knipsels en watten

Sinterklaas gemaakt van scheursels papier (ideaal om restjes op te maken) en baard van watten.

Sinterklaas kegel

Deze kegel rol je van papier en wordt vervolgens versierd als Sinterklaas.

Sinterklaas masker

Van een papieren bordje maak je heel eenvoudig deze Sinterklaas die je als lijstje om je gezicht kan houden.

Mozaiek Sint

Een tekening van de Sint en vervolgens met lijnen in hokjes verdeeld. Door de vakjes in te kleuren met verschillende tinten van een bepaalde kleur krijg je een kleurrijk geheel.

Paard met Sinterklaas

Opdracht met witte vlak knutselen; dit paard met op zijn rug Sinterklaas.

Scheerschuim Sinterklaas

Met scheerschuim spelen op de baard van Sinterklaas is niet alleen knutselen, maar vooral een creatieve activiteit waarin diverse factoren aan bod komen. Zo kan het kind zijn creativiteit kwijt, is het heerlijk sensopatisch spel en ook nog een leuke activiteit.

Kralenplankjes

Spelen je kinderen graag met strijkkralen dan zijn de voorbeelden en patronen die je hier vindt voor kralenplankjes een aanrader.

Mijter met edelstenen

Mijter van Sinterklaas versieren met steentjes en pailletten.

Mijter windlichtje

Met een prikpen worden de gaten uitgeprikt, vervolgens aan de achterkant beplakken met doorschijnend papier en lampje er in.

Sint en Piet in glas-in-lood

Die lijkt me echt heel erg leuk om te maken als ze wat ouder zijn. In de middag schijnt de zon aan de achterkant de woonkamer in, dus erg leuk om dan met wat vrolijke kleurtjes alles op te vrolijken.

Sint & Piet met wasco

Met wasco teken je aan de ene kant een Sint en de andere kant een Piet.

Sint & Piet muts

Wat is Sinterklaas zonder een passende muts? Van de Sint of een pietenmuts.

Schoorsteenpietjes van wc-rollen

Schoorsteenpietjes uit wc rollen of ronde blikjes. Gemaakt van pompons en chenille.

Bungelpietje

Een andere Piet die ik wel leuk vond was een bungelpietje van vilt en chenille. Met het vilt maak je het lijfje en daarna met chenille de beentjes.

Pieten met muizentrapjes

Van een toiletrol worden de lijfjes gemaakt, en vervolgens met muizentrapjes de armen en benen.

Schrijfpiet

Een leuke opdracht voor wat oudere kinderen; een piet tekenen maar dan met kleuren in een bepaalde kleur!

Ozosnel van toiletrollen

Met lege toiletrollen en wit papier met wat draad, wiebeloogjes en stift maak je heel eenvoudig dit paard van Sinterklaas.

Paard vouwen op het dak

Een leuke uitdaging om dit paard te vouwen van wit papier.

Paard van Sinterklaas

Dit silhouet is versierd met stippen verf, door een brede kwast te stempelen. Of als alternatief met vingerafdrukken. De mijter maakt het helemaal af ;-)

Paard van Sinterklaas

Bij de Ikea hadden ze van die leuke witte eenhoorns als stokpaardje. Nu leek het mij wel grappig om dan de hoorn te verwijderen zodat de goede Sint hiermee kan spelen. Of er voor kan zorgen. Nu kwam ik er helaas achter dat ze die dus niet meer verkopen. Dat is wel even balen. Een zoektochtje op Marktplaats heeft me ook niet veel opgeleverd. Op Pinterest kwam ik wel deze DIY tegen voor een flessenstokpaard met kosteloze materialen. Maar dat is weer het andere uiterste.

Stoomboot van kosteloze materialen

Hiervoor zijn kosteloze materialen gebruikt zoals een lege eierdoos en een keukenrol.

Sinterklaas boot schilderij in 3D

Heel leuk dit schilderijtje van de boot van Sinterklaas, maar met een 3D effect waarbij het schip naar voren staat.

Sinterklaas en Piet boot met stickers

Heel simpel en snel klaar; deze boot uitgeknipt van papier versierd met stickers.

Stoomboot van kartonnen doos knutselen

DIY Sinterklaas stoomboot van karton - Mamaliefde

Misschien dat een grote stoomboot dan een leuker idee is. Eentje van het formaat dat ze er ook in kunnen zitten. Gisteren zat ze al samen met haar nichtje in een kartonnen doos dus met een beetje fantasie en heel veel gekleurd papier kan ik daar wel iets van een boot van fabriceren.

Zak van Sinterklaas

Een visueel alternatief van het verlanglijstje; wat zou jouw kind graag in de zak willen vinden?

Cadeautjes knutselen

Wat is Sinterklaas nu zonder cadeautjes? Deze zijn geplakt met vierkante stickers, zeker voor peuters best wel een uitdaging.

Wortel met scheuren

Wortel plakken, voor de heel jonge peuters.

Sinterklaas huisjes in 3D

Leuk voor op de vensterbank voor het raam, of op de rand van de open haard zijn deze huisjes in 3D gemaakt van lege melkpakken. Voor een extra effect kan je na het uitknippen van de ramen en deuren een lampje in het pak zetten.

Open haard maken

Als de box dan toch het veld ruimt is deze open haard ook wel een erg leuk idee. Leuk ook om de schoen bij te zetten, in plaats van bij de achterdeur. Dozen genoeg op zolder, en dat bruine pakpapier is ook nog wel te regelen. Ik weet alleen niet of ik het wel zie zitten om zoiets in de woonkamer te hebben staan. Neemt toch wel veel ruimte in.

Pepernotenfabriek

Hoe stoer is deze pepernotenfabriek; eerst een uitdaging om in elkaar te zetten en daarna spelen maar!

Pepernotenschaaltje

Bij de sinterklaasperiode horen natuurlijk pepernoten, het liefste zoveel mogelijk als het aan de kinderen ligt. Dan is het natuurlijk wel erg leuk om dit op een mooie manier te presenteren zoals in dit voorbeeld van BBlogt. In een schaaltje dat je kind zelf heeft versierd.

Sinterklaaslichtje

Als de dagen korter worden is het natuurlijk wel erg gezellig om wat kaarsjes aan te steken. Zeker als deze binnen een thema passen. Op de blog van Creachick kwam ik dit sinterklaaslichtje tegen, hiervoor heb je niet veel nodig maar het resultaat is erg gaaf.

Sinterklaas decoratie; vlaggenlijn

Oké, heel veel hoef je aan deze vlaggenlijn niet te doen. Hier vind je de printable die je kan uitprinten, vervolgens uitknippen / opplakken op stevig karton en aan elkaar rijgen en klaar is je vlaggenlijn.

Pepernoten bakken

Niet echt een knutsel maar het bakken van pepernoten zal zeker op het lijstje staan. Kunnen ze die na afloop meteen even proeven. Ook leuk om er een pepernotenkrans van te maken. Wie weet bewaar ik wel een voorraadje voor andere recepten met pepernoten er in. Lekker voor op Pakjesavond. Al zal ik de (peper)notenrijst niet snel zelf maken. Laatst kwam ik ook het recept voor marsepeinlolly’s tegen. Wie weet als ik nog de tijd heb om de boodschappen hiervoor te halen dat we die gaan maken. Of de Piet cakepops met marsepein.

 Sinterklaas klei

Juf Maike kwam met vier heerlijke recepten om zelf klei te maken. Niet zomaar klei, maar klei die stiekem ook best lekker is. Namelijk met pepernoten, chocolademelk, chocoladeletters en marsepeinklei. Is even wat werk, maar als jouw kinderen net zo’n fan zijn van klei is dit echt een aanrader. Ook als je kind nog van alles in zijn mond stopt, is dit een aanrader.

Pietenkraag

Vinden ze het bij jullie ook zo leuk om te verkleden? Hier in huis is Sinterklaas op het moment toch wel favoriet. De één met de cape en de ander met een rode pietenzak die als cape gebruikt wordt. Een beetje improviseren dus. Deze pietenkraag van Kaboutertuin ziet er ook wel erg leuk uit. Misschien dat ze Piet dan ook wat leuker gaan vinden.

Ga jij je huis ook omtoveren in Sinterklaassferen?

Lees ook

Linda van Aken