Na de bevalling wil elke vrouw graag weer ongesteld worden. Dit is een teken dat ze weer hun normale zelf worden. De terugkeer van de menstruatie verschilt echter van vrouw tot vrouw – het kan anderhalve maand na de bevalling zijn, maar het kan ook een jaar duren. Gemiddeld menstrueren vrouwen weer na drie tot zes maanden na de bevalling. In deze blogpost bespreken we wat je kunt verwachten tijdens je menstruatie na de bevalling.

Het vloeien na de bevalling

Nadat je het uitputtende, maar uiteindelijk opwindende proces van de bevalling hebt doorstaan, is het laatste waar je mee te maken wilt hebben nog meer afscheiding. Helaas is afscheiding na de bevalling voor veel vrouwen een veel voorkomend probleem.

Wat is afscheiding na de bevalling?

Afscheiding na de bevalling, ook wel lochia genoemd, is het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat in de weken na de bevalling. Deze afscheiding kan in kleur variëren van roze of bruin tot rood, en het kan klontjes weefsel bevatten. Lochia vermindert gewoonlijk in hoeveelheid en intensiteit na verloop van tijd; sommige vrouwen kunnen echter tot zes weken na de bevalling zware bloedingen hebben.

Wat veroorzaakt afscheiding na de bevalling?

De belangrijkste oorzaak van afscheiding na de bevalling is het afwerpen van het baarmoederslijmvlies dat zich tijdens de zwangerschap heeft opgebouwd. Deze afscheiding is nodig om je lichaam te helpen herstellen van de bevalling en om infecties te voorkomen. Bovendien, als je hormonen zich na de bevalling stabiliseren, begint je baarmoederhals zich te sluiten en keert je vagina terug naar de toestand van voor de zwangerschap. Dit proces kan ook leiden tot meer afscheiding.

Hoe kan ik afscheiding na de bevalling behandelen?

In de meeste gevallen hoeft de afscheiding na de bevalling niet behandeld te worden en gaat ze uiteindelijk vanzelf over. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om het probleem in de tussentijd onder controle te houden. Zo kan het dragen van een maandverband helpen om eventueel uitgelekt bloed of afscheiding te absorberen. Je moet ook tampons, douchen of seks vermijden totdat je lochia volledig is gestopt; deze activiteiten kunnen je risico op infectie vergroten.

Naar een dokter met afscheiding?

Als je ouder wordt, zijn er veel nieuwe dingen om je zorgen over te maken. Maar als het gaat om je afscheiding na de bevalling is er meestal niets om je zorgen over te maken. Er zijn echter een paar tekenen die een reis naar de dokter rechtvaardigen. Als je bijvoorbeeld koorts hebt of merkt dat er een sterke geur uit je vagina komt, kunnen dit tekenen zijn van een infectie.

Als je meer dan één maandverband per uur doorweekt of grote bloedstolsels in je afscheiding hebt, bel dan meteen je huisarts, want dit kunnen tekenen zijn van overmatig bloedverlies (bekend als postpartum bloeding). In de meeste gevallen is postpartum afscheiding echter volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken.

Hoelang duurt je eerste menstruatie na een bevalling?

Voor veel vrouwen is de eerste menstruatie na de bevalling een langverwachte gebeurtenis. Na weken of zelfs maanden wachten kan het een opluchting zijn om eindelijk weer ongesteld te worden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je, ook al geef je geen borstvoeding, nog steeds in staat bent om zwanger te worden.

De gemiddelde postpartumperiode duurt zes tot acht weken, maar als je je baby borstvoeding geeft, kan het nog enkele weken of zelfs maanden duren. Dit komt omdat borstvoeding de ovulatie remt, waardoor de terugkeer van je menstruatie wordt uitgesteld. Dus, als je geen borstvoeding geeft en wilt voorkomen dat je zwanger wordt, zorg er dan voor dat je anticonceptie gebruikt zodra je weer seks gaat hebben.

Hoe weet je of je ongesteld bent na de bevalling?

Je kunt na de bevalling een kleine hoeveelheid bloedverlies hebben. Dit vloeien neemt langzaam af en kan een paar weken tot maximaal zes weken duren. Sommige vrouwen worden direct hierna ongesteld. Bij andere vrouwen duurt het langer voordat ze na de bevalling weer ongesteld worden. Hoe deze eerste menstruatie na de bevalling verloopt is ook voor elke vrouw anders. Het is normaal dat je niet weet wanneer je echt weer ongesteld wordt. Voor sommige vrouwen kan de menstruatie lichter of zwaarder zijn dan normaal.

Sommige vrouwen hebben misschien meer krampen dan gewoonlijk. En sommige vrouwen kunnen gedurende een paar maanden na de bevalling spotting (licht bloedverlies dat geen volledige menstruatie is) hebben. Als je niet zeker weet of je ongesteld bent of niet, neem dan contact op met je arts.

De verschillende manieren waarop je menstruatie kan veranderen na een bevalling

Nadat je een baby hebt gekregen, maakt je lichaam zoveel veranderingen door. Het kan moeilijk zijn om alles wat er gebeurt bij te houden, laat staan te begrijpen waarom het gebeurt. Een veel voorkomende verandering die veel vrouwen ervaren is een verandering in hun menstruatie – die kan zwaarder of lichter zijn dan voor je zwangerschap. Hier volgt een kort overzicht van waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen.

Spotting

Van spotting is sprake als je kleine hoeveelheden bloed ziet op je ondergoed of op toiletpapier nadat je je hebt afgedroogd. Het komt vaak voor dat je last hebt van spotting nadat je een baby hebt gekregen, vooral in de eerste weken na de bevalling. Spotting is meestal niets om je zorgen over te maken, maar als het hevig wordt of langer dan een paar dagen aanhoudt, moet je naar je arts gaan.

Wat als je menstruatie niet doorzet, maar wel krampen hebt

Na een bevalling is het niet ongewoon dat een vrouw onregelmatig ongesteld wordt. Als je menstruatie niet doorzet, maar je hebt wel krampen, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen. Probeer eerst een verwarmingskussen (hier) te gebruiken of een warm bad te nemen om de spieren in je baarmoeder te ontspannen.

Als dat niet werkt, kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen helpen om de pijn te verminderen. Je kunt je arts ook vragen naar medicatie op recept. Vergeet ten slotte niet om gehydrateerd te blijven en voldoende rust te nemen. Met tijd en geduld zou je menstruatie zichzelf uiteindelijk moeten reguleren.

Afscheiding

Veel vrouwen krijgen te maken met afscheiding na de bevalling, die kan variëren van vervelend tot problematisch. Dit is wat je moet weten over dit veel voorkomende probleem. Eerst en vooral is het belangrijk te onthouden dat afscheiding na de bevalling normaal is en meestal niets om je zorgen over te maken.

Als de afscheiding echter gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts of sterk ruikende afscheiding, kan het een teken van een infectie zijn en moet je contact opnemen met je arts. In de meeste gevallen zal de afscheiding na de bevalling na verloop van tijd geleidelijk afnemen en zijn er geen specifieke behandelingen nodig.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om de afscheiding onder controle te houden en het jezelf comfortabel te maken. Zorg ervoor dat je ademend ondergoed draagt en vermijd het gebruik van tampons of douchen, want dat kan het risico op infecties vergroten. Van voor naar achter afvegen na het toiletbezoek kan ook helpen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Zorg ten slotte voor een goede hygiëne door dagelijks te douchen en je maandverband of inlegkruisje regelmatig te vervangen.