Skip to Content

Eerste menstruatie na bevalling; wanneer ongesteld, symptomen en wat als het lang duurt?

Eerste menstruatie na bevalling; wanneer ongesteld, symptomen en wat als het lang duurt?

Na je bevalling zal je ook weer rekening moeten gaan houden met je menstruaties. Hoelang het duurt voordat je weer gaat menstrueren is per vrouw verschillend en zal van meerdere factoren afhangen. Maar wanneer ben je bijvoorbeeld weer vruchtbaar en hoe zit het met de combinatie eerste menstruatie en borstvoeding?

Bloedverlies na je bevalling

Nadat je bevallen bent zul je gaan vloeien. Dit is meestal veel meer dan bij een menstruatie en is uiteraard ook geen ongesteldheid. Dit bloedverlies wordt ook wel kraamvloed genoemd en bestaat uit bloed, restanten van de placenta en er komt slijm mee. Een andere benaming voor dit bloedverlies is lochia.

Bij veel vrouwen zal het ergste vloeien over zijn met een week, maar je kunt daarna nog rond de 6 weken last hebben van wat bloedverlies. Dit heeft nog altijd alles te maken met het schoon schip maken na je zwangerschap.

Er is bijvoorbeeld een wond ontstaan door de placenta waardoor je bloed verliest. Dit is dus geen menstruatie. Omdat je een grotere kans op infecties hebt, kun je beter geen tampons gebruiken in deze periode. Om dezelfde reden is het ook verstandiger om nog even geen seks te hebben!

Lees ook: Spotting bloedverlies tussen menstruatie of tijdens zwangerschap

Natuurlijke bevalling of keizersnede

Misschien vraag je je af of er verschil zit in het tijdstip van de eerste menstruatie na een natuurlijke bevalling of een keizersnede. Omdat een menstruatie niks met de bevalling op zich te maken heeft, maakt dit geen verschil qua tijdstip van weer menstrueren.

Wanneer komt de eerste menstruatie?

Wanneer jij weer voor het eerst ongesteld zult worden is moeilijk te zeggen. Jouw hormoonhuishouding zal eerst weer zover moeten zijn. Zo speelt ook het geven van borstvoeding een grote rol in dit geheel.

Geef je borstvoeding, dan is de kans groot dat je minder snel weer zult menstrueren. Moedertje Natuur heeft hierin de hand, jouw lichaam weet immers dat je een baby aan de borst hebt en dus is zwanger worden niet slim.

Afhankelijk van hoe vaak je voedt en natuurlijk jouw persoonlijke hormoonhuishouding kan dit zelfs maanden duren. Geef je heel lang veel borstvoeding? Dan kan het zelfs nog langer duren.

Maar pas op! Want ook als je nog niet menstrueert kun je wel al zwanger worden. Het gaat er immers om of je een eisprong hebt gehad of nog niet. Omdat een menstruatie pas daarna volgt, kun je dat dus eigenlijk helemaal niet weten! Geef je geen borstvoeding dan is het vrij normaal dat je na zo’n 6 tot 8 weken weer gaat menstrueren.

Vanaf wanneer ben je weer vruchtbaar?

Zoals gezegd ben je vruchtbaar zodra je weer een eisprong krijgt. Het is dus simpelweg niet te voorspellen. Denk ook niet dat je direct na de bevalling niet zwanger kunt worden. Dit kan dus gewoon wel.

Zijn jullie weer toe aan het oppakken van jullie seksleven en willen jullie niet meteen weer een zwangerschap? Dan zullen jullie dus ook direct moeten denken aan voorbehoedsmiddelen.

Menstruatiecyclus

Als je weer begint te menstrueren dan kan het zo zijn dat alles direct weer als vanouds is. Toch hoeft dit zeker niet. Je lichaam moet weer naar zijn oude staat terug en daar doet het nu eenmaal wat langer over. Zo kun je nu opeens wel last hebben van krampen, die je anders misschien niet had. Maar andersom kan trouwens ook.

De periode tussen de menstruaties in kan korter of juist langer zijn. Je kunt stolsels in je bloed waarnemen. Ook kun je meer of juist minder dan normaal bloed verliezen. Of het is meer of minder regelmatig.

Kortom: jouw oude menstruatiecyclus zegt eigenlijk niets over hoe het nu zal zijn!

Wanneer bel je de huisarts?

Stopt het bloeden niet of verlies je veel meer dan je gewend was? Het is verstandig als je dan overlegt met de huisarts of ernaar gekeken moet worden. Dit geldt ook als je langer dan een dag of zeven stolsels verliest.

Menstruatie en borstvoeding

Moeders die hun kind borstvoeding geven zullen, zoals gezegd, minder snel menstrueren. Hoelang het duurt voordat je weer gaat menstrueren hangt samen met hoe vaak je je baby voedt.

Vaak zie je dat bij het afbouwen van de borstvoeding ook de ovulatie weer op gang komt. Hoe snel dat bij jou gebeurt is niet te voorspellen. Bij de ene vrouw zal bij het minderen direct een eisprong plaats vinden, terwijl een ander zolang ze nog iets van borstvoeding geeft niet ongesteld wordt.

Dat borstvoeding invloed heeft op je menstruatie is dus zeker wel waar. Dat je niet zwanger kunt worden zolang je borstvoeding geeft ten dele. Hier moet je dus zeker niet zomaar vanuit gaan.

Borstvoeding onderdrukt inderdaad de eisprong, waardoor de kans op een zwangerschap inderdaad minder groot is. Maar het kan dus zeker wel. Je zult de eerste niet zijn die borstvoeding geeft en alweer zwanger is…

Borstvoeding als je menstrueert

Jouw menstruatie kan invloed hebben op je borstvoeding. Zo kan de productie minder zijn terwijl je ongesteld bent. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de smaak van de melk anders is.

Drinkt jouw baby minder tijdens jouw menstruatie, dan zou dat dus ook daaraan kunnen leggen. De toeschietreflex kan minder goed werken, waardoor je baby misschien meer moeite heeft met beginnen te drinken.

Voor jou zelf kunnen je borsten minder fijn aanvoelen en kun je sneller last hebben van zere tepels. Meestal neemt dit af naarmate je langer menstrueert. Heb je last van dit soort dingen, dan kan het helpen als je je baby juist wat vaker aanlegt. Zo stimuleer je de melkproductie.

Wil je de toeschietreflex een handje helpen dan kan een massage van je borsten en tepels een uitkomst zijn.

Tampons

Zoals al eerder gemeld gebruik je geen tampons zolang je nog last van kraamvloed hebt. Ben je weer gewoon ongesteld dan kun je het misschien fijn vinden om toch weer over te stappen naar tampons.

Misschien valt het je op dat je nu een grotere maat nodig hebt. Op zich natuurlijk niet vreemd, want alles is immers opgerekt door de baby. Niet alleen het geboortekanaal heeft hier mee te maken, maar ook je bekkenbodem.

Ben je echter gehecht na je bevalling omdat je bijvoorbeeld ingeknipt bent of uitgescheurd? Dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat jouw oude maat tampon juist te groot voor je is. Dit komt dan door het littekenweefsel wat zich gevormd heeft. Forceer niets. Gebruik de maat die het fijnste zit of gebruik gewoon maandverband!

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)