Er breekt een onzekere periode aan wanneer jullie zwanger willen raken of als je overtijd bent. Niemand kan je vertellen wanneer je zwanger raakt. Dat is erg lastig, wanneer je zo graag in verwachting wilt raken.
Wanneer je onzeker bent, ben je juist op zoek naar controle en houvast. Het is dus logisch dat je die op internet gaat zoeken. Waar vele andere vrouwen te vinden zijn die zwanger willen worden en allerlei ervaringen hebben opgedaan.
Google hulplijn
Uren kon ik struinen op internet. En dan was ik altijd weer op zoek naar de bevestiging dat ik zwanger KON zijn. Een leuk feitje.
Wanneer je op Google alleen nog maar ‘ben ik’ intypt, dan komt als eerste in de suggesties te staan: ‘ben ik zwanger’. Zo zie je maar hoeveel vrouwen er mee bezig zijn. Ik kan er zelf ook aardig wat van. Ik heb een legio aan zoektermen gebruikt.
Ik zal er een paar voor je opsommen:
- Ik heb een lichte bloeding, kan ik toch zwanger zijn?
- Ik was maar drie dagen ongesteld, kan ik toch zwanger zijn?
- Ik ben al 4 dagen overtijd, maar de test geeft niet zwanger aan. Kan ik alsnog zwanger zijn?
- Foto van zwangerschapstest geplaatst: zien jullie ook twee streepjes?
- Werkt een test beter wanneer je erover heen plast?
- Kan het zijn dat de testen van de Action niet goed werken?
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Herkenbaar?
Menstruatie blijft uit
De NOD is voorbij. De NOD? Ik had werkelijk geen idee wat dit betekende, totdat ik zwanger probeerde te raken. Het betekent: Niet Ongesteldheid Dag.
De dag waar je normaal gesproken ongesteld moet worden, maar nu niet. Omdat je graag in verwachting wilt raken. Vandaar dat ze het zo positief willen inzetten door het ‘niet ongesteld’ worden te benadrukken.
Overtijd maar niet zwanger
Ik kon elk uur wel naar het toilet gaan op de dag dat ik ongesteld zou moeten worden. Ik checkte elke keer of ik al ongesteld was geworden. En zo rond 22:00 uur als ik naar bed ga, ga ik voor de laatste keer naar het toilet.
En als ik dan nog niet ongesteld ben, dan gaat bij mij een klein beetje hoop groeien. Er is een kans dat ik zwanger ben. En zo groeit deze hoop met elk uur verder.
Wachten met testen
Wanneer ik één dag overtijd was, was de verleiding groot om te gaan testen. Ik kon mij beheersen tot het moment dat ik vijf dagen overtijd was.
Overtijd zijn betekent namelijk niet dat je zwanger bent. Wanneer je overtijd bent, zijn er veel verklaringen naast het feit dat je zwanger kunt zijn.
- Je hormonen zijn uit balans. Je bent onregelmatig ongesteld doordat de hormonen in je bloed wisselen. Dit kan vanzelf overgaan.
- Borstvoeding. Geef je borstvoeding aan je kind, dan kunnen de hormonen ervoor zorgen dat je geen eisprong krijgt. Let op: borstvoeding geven is geen anticonceptie. Je kunt dus zwanger worden wanneer je borstvoeding geeft. Ook wanneer je nog niet ongesteld bent geworden na de bevalling, is er een kans dat je zwanger raakt.
- Medicijnen. Medicijnen kunnen je hormoonhuishouding behoorlijk in de war gooien. De twee onderstaande medicijnen zijn de twee medicijnen onder de medicatie die het meeste invloed hebben op de menstruatie:
- Antipsychotica. Medicijnen tegen depressie
- Anticonceptiepil. Uiteraard zorgt de anticonceptiepil ervoor dat de eisprong wordt tegengehouden. Het kan een half jaar duren nadat je gestopt bent met de pil, voordat je cyclus weer regelmatig is.
- Prikpil. Het duurt langer voordat de prikpil is uitgewerkt. Dit kan soms wel twee jaar duren.
- Overgang. Over het algemeen raken vrouwen rond hun 45e in de overgang. Toch raken vrouwen ook voor hun 40e in de overgang. Je menstruatie blijft dan langer weg. Naast dit symptoom zijn er ook andere symptomen waaraan je kunt herkennen dat je vervroegd in de overgang raakt; zweten in de nacht, opvliegers en een droge vagina. Wat kun je doen als je het vermoeden hebt dat je vervroegd in de overgang raakt? Bezoek de huisarts. Hij weet welke route je kunt bewandelen om ervoor te zorgen dat er een mogelijkheid is om toch zwanger te worden, ondanks dat je in de overgang zit.
- Gewicht. Je gewicht en gezondheid hebben ook invloed om je hormonen en dus ook de menstruatie.
Wanneer je ondergewicht hebt, is je lichaam hard bezig om je lichaam zijn energie te steken in de prioriteiten van het lichaam. Je hormonen raken uit balans en dat heeft weer invloed op de menstruatie. Wanneer je ook nog eens intensief sport, zorg je ervoor dat deze cyclus onregelmatig blijft.
Vrouwen met overgewicht hebben minder vaak en onregelmatig een eisprong, waardoor er minder kans is om zwanger te raken. Het is dan moeilijker te achterhalen wanneer de eisprong is. Is de cyclus wel regelmatig, dan nog is het lastiger om in verwachting te raken. De kans dat een vruchtbaarheidsbehandeling aanslaat is ook verminderd bij overgewicht. - Stress. Wanneer je veel stress en spanningen hebt, dan kan dit een oorzaak zijn dat je menstruatie uitblijft. Ga na of je weet waar de stress vandaan komt. Zoek naar oplossingen die de stress kunnen wegenemen of verminderen. Bijvoorbeeld; praat met mensen om je heen, bezoek de huisarts, zorg voor gezond eten of ga sporten.
- Miskraam. Heb je recent een miskraam gehad? Dan zijn de hormonen ook uit balans. De kans is groot dat het langer duurt voordat je ongesteld wordt nadat je een miskraam hebt gehad.
Hoe kom je nou te weten wat bij jou de oorzaak is dat je menstruatie uitblijft?
Allereerst moet je een zwangerschapstest doen. Geeft deze aan dat je zwanger bent, dan heb je snel achterhaald wat de oorzaak is ?
Is deze negatief, dan kan je voor de zekerheid vijf dagen later nog een test te doen om het zeker te weten. Ga zelf bovenstaande mogelijke oorzaken na. Misschien dat je al wat herkent en weet wat je eraan kunt doen.
Huisartsen geven vaak aan dat je negen maanden tot een jaar moet wachten om naar hen toe te stappen wanneer je tussentijds menstrueert.
Wanneer de menstruatie een half jaar uitblijft, dan kan je ook een bezoek brengen aan de dokter. Ga altijd samen. Het is een intensieve periode die jullie gezamenlijk doormaken.
Ovulatietesten
Om te achterhalen wanneer je precies ongesteld moet worden, kun je ovulatietesten gebruiken. Deze vertellen je wanneer je ei springt. Tel er 14 dagen bovenop en je hebt de datum wanneer je ongesteld moet worden. Dit geeft je een beetje een richtlijn.
Gek?
Je kunt jezelf helemaal gek maken door je suf te Googelen. En ik kan je hier vertellen dat je dat niet moet doen, want het helpt helemaal niets. Maar dat ik je dit vertel, helpt ook niets.
Zwanger willen worden doet gekke dingen met een vrouw. Houd moed en ik hoop van harte dat het uitblijven van de menstruatie als enige reden een zwangerschap is als je in verwachting wilt raken.
Als het niet lukt om zwanger te worden kan je hulp zoeken bij Freya.
Menstruatie
- Menstruatiecyclus
- Spotting bloedverlies
- Menstruatiepijn, maar niet ongesteld
- Menstruatie en heftige klachten
- Onzeker tijdens menstruatie
- Zwemmen als je ongesteld bent
- Eerste menstruatie kind
- DIY Eerste menstruatie basket
- Menstruatiecup
- Eerste menstruatie na bevalling
- Wanneer vruchtbaar na bevalling
- Tampons na zwangerschap
- Voorbehoedsmiddelen
- Pil doorslikken
- Zwanger worden na slikken pil
- Zwanger met spiraaltje
Zwanger worden
- Zwanger worden tips
- Foliumzuur zwangerschap
- Gemiddelde tijd zwanger worden
- Hoe groot is kans op zwangerschap?
- Kans op zoon & dochter vergroten
- Ovulatie & Innesteling
- Eisprong berekenen
- Menstruatiepijn maar niet ongesteld
- Zwanger door voorvocht
- Overgewicht & Zwangerschap
- Invloed voeding vruchtbaarheid
- Vruchtbaarheid man
- Zwanger worden na stoppen pil
- Zwanger worden met hulp spermadonor
- Zelfinseminatie vrouw
- IVF-behandeling vrouw
- Kans op tweeling berekenen
- 50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - 17 February 2024
- Paasactiviteiten 42 spelletjes & opdrachten thema Pasen met eieren, paashaas, educatief en meer - 15 February 2024
- Spreekbeurt voorbeelden & ideeën voor onderwerpen - 3 December 2023