Je wilt (voorlopig) niet zwanger worden en je bent dus op zoek naar een betrouwbare manier van anticonceptie. Eén van de mogelijkheden is het spiraaltje, wat vooral het grote voordeel biedt dat je niet iedere dag aan je pil hoeft te denken!
Maar wat is nu precies een spiraaltje en hoe werkt het? En wat nu als je wel zwanger wilt worden en je gebruikt een spiraaltje. Heeft dit bijvoorbeeld invloed op hoe snel je daarna toch wel zwanger kunt worden?
Wat is een spiraaltje?
Een spiraaltje is een soort plastic ankertje. Het is tussen de 24 en 36 mm lang. Het ankertje zorgt ervoor dat een eicel wat bevrucht is, zich niet kan gaan nestelen in het baarmoederslijmvlies.
Het spiraaltje zorgt tussen de 5 en 10 jaar voor bescherming. Ook ben je direct ‘veilig’ als het ankertje is geplaatst. Je hebt twee verschillende soorten spiraaltjes. De koperspiraal is vrij van hormonen.
Daarnaast heb je dus een hormoonspiraal, welke langzaam hormonen afgeeft. Dit is nog altijd heel veel minder dan bijvoorbeeld dan de anticonceptiepil doet. Mirena is zo’n hormoonspiraal.
Een hormoonspiraal zal meestal wel eerder vervangen moeten worden dan een koperspiraal. Een spiraaltje kan geplaatst worden door een gynaecoloog, een huisarts die hierin getraind is, maar ook de verloskundige.
Voor- en nadelen van een spiraaltje
Zoals gezegd is het natuurlijk een voordeel dat je een aantal jaar beschermd bent en niet iedere dag opnieuw aan bijvoorbeeld de pil moet denken. Daarnaast is het uiteraard ook fijn dat je geen of minder hormonen toegediend krijgt.
Natuurlijk zijn er ook wel nadelen. Zo heb je geen invloed op je menstruatie, wat je wel kan hebben met de pil. Het patroon van je menstruatiecyclus kan veranderen (heftiger en/of langer worden).
Het inbrengen kan pijn doen, maar dat is uiteraard maar even een momentopname. Daarnaast zijn zaken als overgeven vanzelfsprekend niet van invloed op de betrouwbaarheid. Bedenk wel dat een spiraal wel een zwangerschap helpt voorkomen maar dat het geen enkele bescherming biedt tegen soa’s!
Zwanger worden na spiraal
Als je weet dat je wel graag ooit kinderen wilt, dan is het verstandig om verder te kijken dan alleen naar de anticonceptie op dit moment. Want wat is de invloed hiervan op de mogelijkheid om zwanger te worden?
Uiteraard zal het spiraaltje verwijderd moeten worden als je in verwachting wilt raken. Ook dit zal gedaan worden door de arts of verloskundige. Dit is overigens minder pijnlijk dan het plaatsen.
Na het verwijderen ben je in principe weer direct vruchtbaar. Ook als je cyclus lijkt te zijn veranderd door het gebruik van een hormoonspiraal, zoals Mirena. Het spiraaltje zorgt er dus niet voor dat het langer duurt tot je weer zwanger kunt worden.
Anticonceptie tijdens borstvoeding
Ben je op zoek naar een veilige manier van anticonceptie terwijl je borstvoeding geeft? Dan is een spiraaltje een mogelijkheid. Het verschilt per arts vanaf wanneer ze het na de bevalling willen plaatsen.
In principe is het na 6 weken mogelijk, maar er zijn artsen die het liever uitstellen tot 8 à 10 weken na de bevalling.
Wat als je zwanger wordt met een spiraal?
Zoals bij ieder anticonceptiemiddel is er toch altijd een zeer geringe kans op een zwangerschap. In het geval van een spiraaltje zal uiteraard dit spiraaltje verwijderd moeten worden.
Helaas is in deze gevallen de kans op een miskraam, vroegtijdige bevalling of een infectie groter dan anders. Deze zwangerschappen zullen dan ook goed gecontroleerd moeten worden.
Overigens is de kans wel heel klein om zo toch zwanger te worden. Bij een koperspiraal is er een kans van minder dan 5% om toch zwanger te worden. Bij een hormoonspiraal is dit zelfs minder dan 1%. Ter vergelijking: bij de anticonceptiepil spreekt men ook van een betrouwbaarheid van 99%.
Een spiraal en een soa
Even een kleine kanttekening bij het gebruik van een spiraal. Heb je een soa tijdens het plaatsen dan kan deze zo ook de baarmoeder bereiken en voor een erg heftige ontsteking aldaar zorgen.
Dit geldt natuurlijk ook voor andere infecties. Laat je eventueel dan ook eerst testen of je hier geen gevaar mee loopt!
Het plaatsen van een spiraaltje
Omdat het plaatsen pijnlijk kan zijn wordt er aanbevolen om vooraf paracetamol te slikken. Je krijgt eerst een inwendig onderzoekje, om zo te bepalen hoe de ligging van je baarmoeder is en de grootte.
De vagina wordt geopend met een eendenbek en vervolgens zal de baarmoedermond met een klemmetje vastgepakt worden. Met een staafje kan nu de diepte van de baarmoeder gemeten worden.
Daarna kan het spiraaltje geplaatst worden. Dit gebeurt met behulp van een huls.
Na afloop kan er sprake zijn van enig bloedverlies. Na zes weken zal er gecontroleerd worden of het nog goed op zijn plek zit.
Het verwijderen van het spiraaltje
Verwijderen gebeurt ook met behulp van de eendenbek. Aan het spiraaltje zitten twee kleine draadjes vast, die iets uit de baarmoedermond hangen.
Hiermee wordt het voorwerp voorzichtig uit de baarmoeder getrokken. Over het algemeen zal het verwijderen geen pijn doen.
Menstruatie
- Menstruatiecyclus
- Spotting bloedverlies
- Menstruatiepijn, maar niet ongesteld
- Menstruatie en heftige klachten
- Onzeker tijdens menstruatie
- Zwemmen als je ongesteld bent
- Eerste menstruatie kind
- DIY Eerste menstruatie basket
- Menstruatiecup
- Eerste menstruatie na bevalling
- Wanneer vruchtbaar na bevalling
- Tampons na zwangerschap
- Voorbehoedsmiddelen
- Pil doorslikken
- Zwanger worden na slikken pil
- Zwanger met spiraaltje
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024