De meest gebruikte anticonceptiemethode voor vrouwen blijft de pil. Mede doordat deze zo makkelijk in gebruik is. Drie weken slik je de pil waarna je een week stopt. Ook wel de stopweek genoemd. Dit artikel van RTL werpt nieuw licht op het doorslikken van de pil.
De stopweek komt dan ter vervallen, je slikt de pil dan de gehele maand door. In Groot-Brittannië wordt het doorslikken van de pil zelfs geadviseerd. Dit omdat de stopweek geen gezondheidsvoordelen met zich mee zou brengen. In Nederland is dit advies nog niet zo sterk aanwezig.
Slik jij de pil? Dan heb je deze misschien wel eens kortstondig doorgeslikt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of met een bruiloft in zicht. Dat is het fijne aan de pil: je kunt de stopweek zo plannen.
Hoe zit het qua bijwerkingen en vruchtbaarheid als je de keuze maakt om de pil door te slikken?
Doorbraakbloeding bij het doorslikken van de pil
Onderzoek naar de werking van de pil laat zien dat het geen negatieve gevolgen heeft voor je vruchtbaarheid als je deze doorslikt. Maar er is in Nederland nog geen onderzoek gedaan naar de gevolgen op lange termijn, bij het doorslikken van de pil.
Veel vrouwen kiezen voor wél voor een stopweek om zo te controleren of je lichaam nog werkt en de ‘ongesteldheid’ blijft komen.
Het doorslikken van de pil kan een doorbraakbloeding geven. Een doorbraakbloeding is bloedverlies buiten de stopweek van de pil om.
Als je een doorbraakbloeding hebt, stop je die week ook met het doorslikken van de pil. Let op: tijdens deze doorbraakbloeding kun je wél zwanger worden als je seks hebt. Een doorbraakbloeding hoeft niet heftiger te zijn als in de stopweek. Maar lastig is het wel, zeker als dit onverwacht komt.
Wat zijn bijwerkingen als je de pil doorslikt?
Misschien dat je net als ik, wat huiveriger bent voor het doorslikken van de pil. Want, tast dat je eigen vruchtbaarheid niet aan?
Volgens het NHG, geeft het doorslikken van de pil geen negatieve gezondheidseffecten. En ook zo het niet extra nadelig zijn voor je vruchtbaarheid.
Bijwerkingen die kunnen optreden als je de pil doorslikt:
- Tussentijds bloedverlies (ook wel doorbraakbloeding genoemd)
- Het gebruik van de pil (ook bij niet doorslikken) verhoogt de kans op veneuze trombose. Gelukkig blijft de kans op trombose klein.
- Het blijkt dat bij vrouwen die de pil al lang gebruiken, de kans op trombose juist kleiner is.
Huisartsen adviseren geregeld vrouwen om de pil wél door te slikken als ze bij een stopweek veel last van hoofdpijn of bloedverlies hebben. Doorslikken van de pil kan dan een gunstig effect op deze klachten hebben.
Ook als je veel last hebt van PMS of zere borsten kan doorslikken de klachten verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Daarnaast hebben vrouwen met endiotrose baat bij het doorslikken van de pil.
Is het doorslikken van de pil veilig?
De meeste pillen kun je een jaar lang veilig doorslikken. Huisartsen geven het advies om dan een stopweek in te lassen. Het doorslikken van de pil is veilig. Je kunt het beste even met de huisarts bespreken hoe lang je de pil in je eigen situatie kunt doorslikken.
De pil is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Het beschermt tegen zwangerschappen. Goed om te weten: tijdens een stopweek word je niet ‘echt’ ongesteld. Je kunt het vergelijken met een placebomenstruatie.
Opgeblazen gevoel bij het doorslikken van de pil
Vrouwen die de pil doorslikken geven aan dat ze een opgeblazen gevoel hebben of dat ze last van zere borsten hebben. Het opgeblazen gevoel kan te maken hebben met het effect van de pil op de maag en darmen. Slik je de pil door en heb je last van dit opgeblazen gevoel? Overleg dan met je huisarts wat in jouw situatie verstandig is.
Twijfel je over het doorslikken van de pil?
Als je de pil doorslikt, vergeet je het innemen van de pil vast een stuk minder snel dan wanneer je wel een stopweek inlast. Twijfel je over het doorslikken van de pil? Een gesprek met de huisarts kan je helpen.
Tips om jezelf te herinneren aan het innemen van de pil:
- Neem de pil op een vast tijdstip in (iedere dag). Voor het slapengaan of ’s ochtends na het ontbijt bijvoorbeeld.
- Zet je wekker op dat tijdstip
- Er zijn speciale apps die je helpen herinneren om je pil in te nemen
- Leg je pillenstrip op een plek waar je deze ziet. Op je nachtkastje of op het plankje van de badkamer. Dit geeft een extra geheugensteuntje.
Wat kost de pil?
Je kunt ervoor kiezen om het slikken van de pil onder je zorgverzekering te laten vallen. Tot je 21e wordt de pil vergoed vanuit de basisverzekering. Als je ouder bent, betaal je de pil dus zelf.
Omdat er verschillende pillen zijn, is het merk en soort afhankelijk voor hoeveel je betaalt. Gemiddeld betaal je mét stopweek €50,- per jaar aan het gebruik van de pil.
Menstruatie
- Menstruatiecyclus
- Spotting bloedverlies
- Menstruatiepijn, maar niet ongesteld
- Menstruatie en heftige klachten
- Onzeker tijdens menstruatie
- Zwemmen als je ongesteld bent
- Eerste menstruatie kind
- DIY Eerste menstruatie basket
- Menstruatiecup
- Eerste menstruatie na bevalling
- Wanneer vruchtbaar na bevalling
- Tampons na zwangerschap
- BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen - 22 August 2024
- 37 Babyshower spelletjes & activiteiten; van opdrachten tot raadspelletjes of creatieve herinneringen - 18 February 2024
- Zwangerschap geheim houden en verbergen - 1 October 2023