Skip to Content

DIY: Je eerste menstruatie basket

DIY: Je eerste menstruatie basket

De overgang naar de puberteit en het begin van de menstruatiecyclus zijn belangrijke mijlpalen in het leven van een jong meisje. Deze periode kan echter ook met verwarring, onzekerheid en fysiek ongemak gepaard gaan.

Een manier om deze overgang soepeler te laten verlopen, is door een “Eerste Menstruatie Basket” samen te stellen. Dit is een verzameling van essentiële items en informatie die een jong meisje kan helpen om haar eerste menstruatie op een comfortabele en zelfverzekerde manier te ervaren.

Deze basket, gevuld met zorgvuldig uitgekozen items, kan je helpen om je menstruatieperiode zo comfortabel mogelijk door te komen.

In dit artikel verkennen we wat een Eerste Menstruatie Basket is en welke items erin kunnen worden opgenomen om de overgang naar de menstruatie gemakkelijker te maken.

Wat is een eerste menstruatie basket?

Een Eerste Menstruatie Basket is een zorgvuldig samengestelde set van producten en informatie die een jong meisje kan helpen om zich voor te bereiden op haar eerste menstruatie.

Het doel van deze basket is om meisjes gerust te stellen, hen te voorzien van de benodigde benodigdheden en informatie, en hen te laten weten dat dit een natuurlijke fase van hun groei is. Maar ook om je voor te bereiden op mogelijke ongemakken, zodat jij je comfortabeler voelt en gemakkelijker kunt omgaan met de verschillende aspecten van de menstruatie.

Essentiële items voor je menstruatie basket

 1. Menstruatieproducten: Begin met het toevoegen van verschillende menstruatieproducten, zoals maandverband in verschillende groottes, diktes en met of zonde vleugeltjes zodat je dochter zelf kan kijken naar wat haar voorkeur heeft. Leg vervolgens ook uit wat de symbolen zoals de druppels betekenen en wat de verschillen zijn. Ook inlegkruisjes kunnen handig zijn omdat er in het begin nog geen regelmatige cyclus is en als ze weer ongesteld zou kunnen worden. Tampons kan je in het begin nog beter achterwege laten.
 2. Menstruatieondergoed: Tegenwoordig hoor je steeds meer over menstruatieondergoed, en zeker in het begin kan dit ideaal zijn. Je kind heeft dan geen gedoe met maandverband en hoeft minder bang te zijn om door te lekken. Mocht je kind zich nog onzeker voelen dan kun je ervoor kiezen om een gewone onderbroek met maandverband te dragen en daar over een menstruatieonderbroek.
 3. Hygiënische doekjes of toiletpapier: Het is altijd handig om hygiënische doekjes of een extra pakje vochtig toiletpapier bij de hand te hebben, vooral als je onderweg bent. Je hebt ook speciale doekjes en zeep voor de intieme zones.
 4. Pijnverlichting: Menstruatie kan gepaard gaan met krampen en pijn. Voeg pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol toe aan je basket om snel verlichting te bieden wanneer dat nodig is. Eventueel kun je zelfs kiezen voor Aleve Feminax, let hierbij wel goed op de leeftijd, gewicht en dosering.
 5. Agendaatje en en: Houd een agendaatje en pen bij de hand zodat je bij kan houden wanneer je ongesteld bent door bijvoorbeeld een kruisje te zetten. Ideaal in het begin als er nog een onregelmatige cyclus is om de volgende keer een beetje te kunnen voorspellen. En om eventuele symptomen, stemmingen of gedachten op te schrijven. Dit kan nuttig zijn als je een patroon in je menstruatiecyclus wilt bijhouden.
 6. Warmtekussen: Een warmtekussen kan wonderen doen om pijn en spanning in de buik en onderrug te verlichten.
 7. Parfum en deodorant: Als je kind zich onzeker voelt en bang is voor geurtjes dan kan wat extra deodorant of parfum fijn zijn.
 8. Handcrème en lippenbalsem: Hormonale schommelingen kunnen je huid en lippen droog maken. Voeg handcrème en lippenbalsem toe om jezelf gehydrateerd te houden.
 9. Zwarte washandjes en handdoeken: Heb je veel lichte handdoeken in huis dan kan een donkere / zwarte washand en handdoek ook erg fijn zijn zodat je eventuele bloedvlekken niet direct ziet.
 10. Extra ondergoed: Denk aan wat donker gekleurde / zwarte onderbroekjes, bij voorkeur zonder naadjes zodat het heerlijk aanvoelt
 11. Comfortabele kleding: Ruil strakke kleding in voor comfortabele outfits, zoals losse broeken, zachte truien en comfortabele ondergoed.
 12. Thee en kruidenthee: Sommige kruidentheeën, zoals kamille- of gemberthee, staan bekend om hun kalmerende en ontspannende eigenschappen. Voeg een selectie van theeën toe die je kunt drinken om jezelf te verwennen en te ontspannen.
 13. Chocolade of snacks: Een beetje comfort food kan helpen om je humeur op te vrolijken tijdens je menstruatie. Voeg wat chocolade, chips, gezonde snacks of je favoriete lekkernijen toe aan de basket.
 14. Aromatherapie: Voeg een roller met kalmerende essentiële oliën toe aan je basket. Lavendel en kamille staan bekend om hun ontspannende eigenschappen.
 15. Informatie: Er zijn verschillende boeken die specifiek gaan over de menstruatiecyclus en hygiëne. Dit zal het meisje helpen om de veranderingen in haar lichaam te begrijpen. Je kan dit samen bespreken of het haar zelf laten lezen mocht ze dat prettiger vinden.
 16. Emotieknuffel of deurhanger: Wat ook fijn kan zijn is iets van een knuffel met een blij of een chago gezichtje of iets wat aan de deur gehangen kan worden zodat je dochter kan aangeven wat haar emoties zijn en niet hoeft te vertellen hoe of wat.
 17. Ontspanning en afleiding: Voeg tot slot wat items toe die kunnen helpen ontspannen en afleiding bieden. Dit kan een tijdschrift, een boek, een puzzelboekje of zelfs een ontspannende playlist zijn.

Tip: Menstruatie kit

Geef ook een kleine toilettasje of ruim etuitje waarin je dochter haar menstruatieproducten discreet kan meenemen als ze buitenshuis is. Denk bijvoorbeeld aan een reserveonderbroek, maandverband, deodorant of geurtje en hygiënische doekjes.

Hoe een eerste menstruatie basket te gebruiken

 1. Open gesprek: Begin een open gesprek met het meisje over de naderende veranderingen in haar lichaam en de menstruatiecyclus. Leg uit wat menstruatie is en hoe ze zich kan voorbereiden.
 2. Overhandiging van de Basket: Overhandig de Eerste Menstruatie Basket op een rustige en respectvolle manier. Benadruk dat dit een normaal onderdeel van opgroeien is en dat ze altijd bij jou terecht kan met vragen.
 3. Bespreken van inhoud: Ga samen met haar door de inhoud van de basket en leg uit waarvoor elk item dient. Dit zal haar helpen zich voor te bereiden op mogelijke situaties.
 4. Praktische demonstratie: Als ze nieuw is met menstruatieproducten, doe dan een praktische demonstratie van hoe maandverband en tampons correct worden gebruikt.
 5. Bespreking van hygiëne: Bespreek het belang van persoonlijke hygiëne tijdens de menstruatie en leg uit hoe ze zichzelf schoon en fris kan houden.
 6. Notitieboekje gebruiken: Moedig haar aan om het notitieboekje te gebruiken als ze vragen heeft of zich overweldigd voelt. Dit zal haar helpen haar emoties te uiten en zich begrepen te voelen.
 7. Beantwoorden van vragen: Sta open voor vragen en wees geduldig bij het beantwoorden ervan. Laat haar weten dat het normaal is om vragen te hebben en dat er geen taboe rust op dit onderwerp.
 8. Blijf beschikbaar: Zorg ervoor dat ze weet dat je altijd beschikbaar bent om haar te ondersteunen en begeleiden tijdens deze nieuwe fase van haar leven.

De voordelen van een menstruatie basket

Een goed samengestelde menstruatie basket biedt verschillende voordelen:

 1. Gemak en comfort: Je hebt alle benodigde items binnen handbereik, wat je menstruatieperiode comfortabeler en minder stressvol maakt.
 2. Zelfzorg: Het samenstellen van een menstruatie basket is een vorm van zelfzorg. Het laat zien dat je om je welzijn geeft en bereid bent om jezelf te verwennen tijdens deze periode.
 3. Voorbereid zijn: Door vooraf essentiële items in je basket te plaatsen, hoef je je geen zorgen te maken over het last-minute zoeken naar wat je nodig hebt.
 4. Stemming verbeteren: Met items zoals snacks, chocolade en ontspanningsmiddelen kan jij je stemming verbeteren en je beter voelen, zelfs als je last hebt van stemmingswisselingen.

Een menstruatie basket kan je menstruatieperiode aanzienlijk verbeteren door comfort en gemak te bieden. Door zorgvuldig gekozen items toe te voegen, ben je voorbereid op mogelijke ongemakken en kun je met vertrouwen elke menstruatieperiode tegemoet gaan. Of je nu thuis bent of onderweg, een goed gevulde menstruatie basket kan je beste vriend zijn tijdens deze maandelijkse cyclus.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)