Half twitterend Nederland had er vorige week commentaar op; een moeder uit Het beste voor je kind zou heel erg lui zijn. Omdat ze zich er soms makkelijk afmaakt met brood in een trommeltje naast het bed zodat zij niet vroeg wakker wordt gemaakt of ervanuit gaat dat hij op school wel leert kleuren. Ze moest wat minder aan haar zelf denken en wat meer aan de kinderen.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook wel een paar ‘trucjes’ heb die anderen als lui zullen bestempelen. Ik zie het vooral als het besparen van energie en tijd in onbegonnen werk. Niet dat ik de tijd die overblijf gebruik om Netflix of Tellsellreclames te kijken of met een kopje thee op de bank te gaan zitten zoals ik laatst een andere moeder hoorde zuchten nadat de kinderen naar school waren gebracht, was het maar zo’n feest. Worden ze ook lekker zelfstandig en mondig van en levert ook nog eens meer zelfvertrouwen op! Tijd dus om met de billen bloot te gaan en een paar confessions te doen. Gewoon even een boek net zoals op Voor mijn kleintje. Ik ben natuurlijk ook wel heel erg benieuwd naar jullie ‘timesavers’. 

Minimaal kamer opruimen in de vakantie

Het lijkt wel onbegonnen werk; het opruimen van de kinderkamers tijdens de vakantie. Is het opgeruimd kan je vijf minuten later weer aan de slag. Daarom besteed ik daar niet al te veel aandacht aan. Tijdens het laatste weekend is het tijd om op te ruimen. Ik laat ze eerst zelf aanrommelen en ga er dan bij zitten om eventueel wat aanwijzingen te geven. Ik merk dat ze soms het overzicht kwijt zijn dus dan is dat wel fijn. Ik laat het ze echter wel zelf doen. Ook de gedragen kleding moeten ze zelf op de trap naar zolder brengen om te laten wassen. Gelukkig vinden ze het nu nog leuk om mama te helpen ;-)

Zelf afwas naar de keuken laten brengen

In het kader van bevorderen van zelfstandigheid ben ik van mening dat ze prima zelf hun lege bordje, beker en bestek naar de keuken kunnen brengen. Als ik aan het koken ben en ze om me heen blijven lopen laat ik ze ook de tafel dekken. Als ze tijdens het eten liever een lepel willen in plaats van een vork of andersom dan laat ik ze tegenwoordig ook zelf lopen. Goed voor het zelfvertrouwen toch als ze zelf dingen kunnen doen?

Eén keer per week de was vouwen (of nog minder)

De wasmachine aanzetten doe ik wel vaker. Als er weer een berg ligt voor de wasmachine bijvoorbeeld. Of als er echt vieze rompertjes zijn, de kraamverzorgster spoelde ze netjes uit voor ze in de was gingen. Ik gooi ze in de was en wacht dan het resultaat af. Is het echt heel vies dragen ze het op de dagen dat ze thuis zijn en koop ik wel nieuwe.

In het begin deed ik de was nog netjes gesorteerd op kleur of materiaal maar tegenwoordig heb ik het gevoel dat dat nauwelijks meer hoeft. Behalve natuurlijk als het echt felrood is. Tijd om te strijken bespaar ik ook door de was op te hangen. Oké, het ophangen duurt wel iets langer dan het in de droger stoppen. Maar liever dat dan strijken. De schone was laat ik hangen tot ik het ga uitzoeken en vouwen. Dat is misschien één keer per week / twee weken.

Schoenen uit bij de deur

Dit probeer ik al even, maar als je meerdere keren per dag de deur uit moet en schoenen hebt die niet heel makkelijk uitgaan dan laat ik ze toch wel aan. De kinderen wennen er steeds beter aan. Ik merk dat dat echt scheelt in het vegen / stofzuigen. Nu manlief nog ‘opvoeden’…

Eten volgens de rapley-methode

Natuurlijk zijn er ook heel veel redenen te vinden waarom dit goed is voor de ontwikkeling van je kind. Het zou er beter door leren eten etc. Maar het is ook absoluut een aanrader voor luie ouders; het scheelt je potjes kopen (en dus geld), maar ook voedsel pureren etc. Voor je het weet eten ze mee met de pot (al moet je dan wel even wachten tot je iets voor de kinderen hebt opgeschept voor je zout, suiker of scherpe kruiden toevoegt). Kan het meteen afkoelen zodat je aan tafel direct kan eten.

Lees ook: Rapley / kleintjes methode; Ervaringen en tips om je baby te leren eten

Extra beeldscherm in bed

Als ze niet naar school hoeven en we geen afspraken buiten de deur hebben, houd ik er ook wel van om uit te slapen. Ik ben geen ochtendmens dus ieder kwartiertje is mooi meegenomen. In de ochtend komen ze zelf hun kamer uit en komen dan naar boven om bij ons in bed te kruipen. Na wat geknuffel gaan ze vaak spelen. Maar voor de zekerheid neem ik de telefoon en oplader mee zodat ze dan een filmpje kunnen kijken (we hebben geen tv op de slaapkamer).

Een abonnement op de binnenspeeltuin

Dit kan ik echt alle ouders aanraden, als het lijkt alsof het binnen stormt laadt je de kinderen in de auto en vertrek je naar de binnenspeeltuin. Kunnen ze heerlijk uitrazen en hun energie kwijt zonder dat je huis wordt verbouwd. Heel lui, want je kan ook de tijd aanpakken om samen een spelletje te spelen of koekjes te bakken maar soms heb je daar gewoon geen zin in. Of moet je andere dingen doen, ik neem dan ook rustig mijn laptop mee zodat ik kan werken. Laat de andere ouders maar kijken. Ze verkopen er zelfs glazen wijn, ideaal toch?

Linda van Aken