Skip to Content

6 Karakter eigenschappen moeder; lijst positief voor goede moeder

6 Karakter eigenschappen moeder; lijst positief voor goede moeder

Tsja, een peperdure cursus plannen, organiseren of multitasken heb je met een stel kinderen thuis niet nodig. Dan moet die naar voetbaltraining, verjaardagspartijtjes, 10-minutengesprekjes, een plotseling bezoekje aan de huisarts tussendoor en oh ja, wassen, strijken, naar je werk en niet te vergeten een keer lunchen met een vriendin en uit eten met je partner.

Life teaches you how to live it… Allemaal vaardigheden en eigenschappen die veranderen zodra je moeder wordt.

Als je eenmaal een kind hebt…

‘Als je eenmaal een kind hebt, weet je vanzelf hoe het moet!’, wordt er vaak tegen zwangere vrouwen gezegd. Nou, dat is dus niet zo.

Toen mijn dochter geboren werd, wist ik echt niet opeens hoe ik een moeder moest zijn al was ik het wel. En dat is het nu net. Je bent moeder. En als ze een schone luier moet, of ze huilt ’s nachts, is er niemand die eruit gaat. Behalve ik of mijn man.

Ze kan het niet zelf, als ze ’s nachts huilt, dan moet ik eruit. En daarom kan je het. Omdat je geen keus hebt, je moet het wel leren.

Zo blijf je in het moederschap situaties tegenkomen die voor het eerst zijn. Want al is je kind 10 jaar, en dan kan jij dus je jubileum van 10-jaar moederschap vieren, je komt nog steeds situaties tegen die je nog nooit meegemaakt hebt.

Maar in die 10 jaar heb je ook al van alles geleerd, en dat is meer dan luiers verschonen, tranen wegkussen, kapotte lievelingsknuffels maken en dansjes maken samen met je kind.

Verandering eigenschappen sinds moederschap?

Microsoft voerde een onderzoek uit onder 2.000 moeders. Hoe had het moederschap hen veranderd? Daarnaast gingen ze in gesprek met werkgevers, wat vinden zij van moeders op de werkvloer? En wat blijkt? 62% van de moeders zag een grote verbetering in hun vaardigheid om te multitasken.

Want: een jengelend kind aan je been terwijl je staat te koken, luisteren naar het verhaal van je 6-jarige, terwijl je bij je 3-jarige een beker om ziet vallen… Goed, ik hoef niets meer te zeggen, we kennen de situaties allemaal.

Soms erg vervelende en stressvolle situaties, maar vanaf nu weet je dus dat je er een hoop van opsteekt! En dat valt op bij werkgevers.

De ondervraagde werkgevers gaven aan dat het werk van moeders vlotter verloopt, ook al hebben ze verschillende taken tegelijkertijd. Het schakelen gaat soepeler. Dus als je nog eens tot 10 moet tellen omdat alles tegelijk gebeurt thuis…

Het scheelt je in ieder geval een dure cursus.

Beter in tijdsmanagement

Elke zondag pak ik de gezinsagenda erbij en bespreek ik de week met mijn man. Wat heb jij deze week, wat heb ik, zijn er nog afspraken voor onze dochter Hadewych? Wat gaan we met elkaar doen? Wat eten we deze week?

Natuurlijk schuift er gedurende de week nog wel het een en ander, maar toch vind ik het prettig om de ‘weekbespreking’ te houden.

De moeders uit het onderzoek gaven aan dat zij veel beter zijn geworden in tijdsmanagement. Als moeder moet je nu eenmaal ook voor anderen nadenken. Moet je kind ergens op tijd zijn? Jij houdt de tijd in de gaten.

Ik merkte het pas nog. We gingen met z’n drieën weg en waar we vroeger met z’n tweeën altijd moesten haasten, waren we nu opeens een halfuur te vroeg klaar.

Allemaal gedoucht, aangekleed, ontbeten en Hadewych gevoed, spullen gepakt.. Ik snapte er niks van. Wat deed ik vroeger dan allemaal in die tijd??

Organisatietalent door moederschap

En ook het organisatietalent komt bloot te liggen als je moeder bent. De één heeft er uiteraard meer gevoel voor dan de ander, maar als moeder moet je wel.

Je moet regelen wie er naar de oppas gaat en hoe laat, voetbaltrainingen, bezoek aan de fysiotherapeut, spelen bij een vriendje, alles moet geregeld en gepland worden.

En dan gaat het een keer mis. Weer een leermoment…

Moeders zijn teamplayers

Als moeder weet je dat je hulp van anderen nodig hebt. Soms vaak, soms maar een klein beetje. Toen Hadewych kort in het ziekenhuis lag, was het heerlijk dat mijn moeder mijn was wilde doen. Een oppas zo af en toe is echt fijn om even op te kunnen laden.

Even advies vragen aan die vriendin… Je hebt elkaar nodig in het leven, en met kinderen merk je dat helemaal. Je kunt gewoon niet alles in je eentje.

Door al die keren dat je hulp wilt en/of hulp nodig hebt, leer je dingen uit handen te geven en samen te werken. Dat wordt gemerkt op de werkvloer, want moeders zijn fijne teamplayers volgens de werkgevers die Microsoft ondervroeg. En goed samenwerken, dat is behoorlijk belangrijk voor het bedrijf.

Positief geluid moeders op de werkvloer

Zo, dat onderzoek vind ik nu eens een heerlijke tegenhanger in vergelijking met wat je zo vaak hoort. Dat moeders maar lastige wezens zijn op de werkvloer want ‘ze zijn niet flexibel’.

Schoolvakanties, een kind ziek, niet kunnen wisselen van werkdagen… Kans op nog een zwangerschap…

Ik zoek al een tijdje werk en met een zwangere buik en nu ‘oh, je hebt ook een kind’, valt dat lang niet altijd mee. Natuurlijk zijn niet alle werkgevers zo, dat bewijst dit onderzoek maar eens.

Bij de volgende sollicitatie ga ik me niet meer bezwaard voelen. Ja, ik heb een kind. Nou en? En ja, ik hoop dat ik nog een aantal keer zwanger word in mijn leven. Ik schaam me er niet voor.

Voelde jij je sterker door het moederschap?

Moederschap
Martine Pieters-de Wit