Skip to Content

Sinterklaas Chocoladeletters cadeau geven

Sinterklaas Chocoladeletters cadeau geven

Wist je dat de chocoladeletters fabrieken bijhouden welke namen Nederlandse kinderen krijgen? En dat maar liefst 70% van de geproduceerde letters de smaak ‘melk’ hebben? Dit en meer van de leukste feiten en weetjes hebben we verzameld voor jou. Want wie houdt er nu niet van chocolade?

Nederlandse traditie

De chocoladeletter is een typisch Nederlandse traditie. Er zijn geen andere landen waar de chocoladeletter met Sinterklaas wordt gegeven. Wél wordt in Duitsland en Oostenrijk de chocoladeletter gegeven rondom Oudjaar, Silvesterabend.

Welke letter?

prijs-en-gewichtsverschil

Als je kind Iris, Quinten, Ubbo, Xander, Yvonne of Zeb heet, is de kans groot dat je wat langer moet zoeken naar de beginletter: niet alle fabrikanten maken alle letters van het alfabet.

Het lettertype van de chocoladeletter is vaak de “Égyptienne”. Dit is een lettertype dat robuust is en mooi aan elkaar vastzit, zo kan de letter niet zo makkelijk breken.

Toch zijn er wel een paar kwetsbare letters: de K, L en T. De letterstokken zitten maar op één plek “aan elkaar geplakt”.

Hoe groot de letter ook is, het gewicht is altijd hetzelfde. Écht. Vroeger was dat niet zo: kocht je de W van Willem dan had je een grote en zwaardere letter maar… Je betaalde dan ook 15 cent meer dan voor de P van Piet!

Over grote en minder grote letters gesproken… De allergrootste letter ooit werd in 2014 gemaakt in Enkhuizen: een letter van maar liefst 3 meter hoog.

Alternatieve chocoladeletters

Alles wat je wilde weten over chocoladeletters - Mamaliefde.nl

Stilleven met lettergebak, 17de eeuw, Peter Binoit. Bron

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was cacao uiteraard niet volop voorhanden. Daarom maakte Verkade de chocoladeletters van taaitaai.

Als je nog verder teruggaat in de geschiedenis worden de letters er voor de chocoladeliefhebber niet lekkerder op…  De voorlopers van de chocoladeletters zijn:

  • Letters van banket (hé, daar kennen we een Sinterklaasliedje van!)
  • Letters van koek (“lettergebak”)
  • Letters van brooddeeg (die zijn al afgebeeld op stillevens uit de 16de eeuw)

Of de Middeleeuwse brooddeegletters de voorlopers zijn van de chocoladeletter, is niet helemaal duidelijk. De brooddeegletters van toen werden gebruikt om te leren schrijven op kloosterscholen. Na de les mochten de letters worden opgegeten. Als beloning.

Het zou ook kunnen zijn dat de 19de-eeuwse brooddeegletter de voorloper is van de chocoladeletter. Het was toentertijd traditie om de Sinterklaascadeaus te verstoppen onder een kleed. Hier bovenop lag een letter om duidelijk te maken voor welk kind het cadeau bedoeld was.

Fabricage

Vanaf eind 19de eeuw worden er volop chocoladeletters gemaakt dankzij de uitvinding van de cacaospuit. De productie van chocoladeletters nam een grote vlucht toen fabrieken in staat waren om de letters te gieten in mallen.

De ribbeltjes die je in de mal ziet en op de chocoladeletter, zijn niet voor niets: zo laat de letter makkelijker los uit de mal.

De schattingen lopen wat uiteen maar jaarlijks worden er maar liefst 15 miljoen chocoladeletters geproduceerd…

Hoeveel van die 15 miljoen letters eet jij er jaarlijks op?

Floortje