Skip to Content

Zelf Sinterklaas chocoladeletters maken en versieren

Zelf Sinterklaas chocoladeletters maken en versieren

Chocoladeletters zijn een heerlijke traditie tijdens de Sinterklaasperiode, maar wat als je ze nu eens zelf kon maken en versieren? Een creatieve en smaakvolle activiteit, vooral leuk om samen met de wat oudere kinderen te doen. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces van het maken en versieren van je eigen chocoladeletters.

Wat heb je nodig?

  • 100 gr (Callebaut Belgische) chocolade (hier)
  • 30 gr ongezouten roomboter
  • Bakpapier
  • Schets van de letter
  • Spuitzak met stermondstuk (hier)
  • Decoratie naar keuze zoals mini marshmallows, smarties, nootjes, caramel, sprinkles, schuimpjes, minipepernoten etc

De combinatie van de rijke smaak van Callebaut chocolade en de romigheid van de roomboter maakte de letters onweerstaanbaar.

Stap 1: Chocolade smelten

Begin met het smelten van 2/3 deel van de chocolade au bain-marie. Dit zorgt ervoor dat de chocolade gelijkmatig smelt en niet verbrandt. Roer de gesmolten chocolade van het vuur af en voeg het resterende deel toe, roer goed door tot alles mooi gemengd is.

Stap 2: Chocolade temperen

Het tempereren van chocolade is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat de chocolade snel hard wordt en een mooie glans krijgt. Tempereren verbetert ook de textuur en voorkomt dat de chocolade witte vlekken krijgt.

Verspreid de gesmolten chocolade over een marmeren plaat. Dit kan sneller gaan dan tempereren met een thermometer. In de winter kun je de plaat kort onder warm water verwarmen om te voorkomen dat de chocolade te snel hard wordt.

Tip: Zorg ervoor dat de plaat grondig wordt afgedroogd, want chocolade en water zijn geen goede vrienden.

Stap 3: Roomboter kloppen

Terwijl de chocolade afkoelt, klop je de ongezouten roomboter romig. Dit voegt een heerlijke smeuïgheid toe aan de chocoladeletters.

Zodra de chocolade is getemperd en een temperatuur van ongeveer 32 graden heeft bereikt, meng je het met een garde met de romig geklopte roomboter. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd zijn tot een gladde massa.

Stap 4: Letters spuiten

Doe het chocolademengsel in een spuitzak met een stermondstuk. Hiermee kun je straks mooie toefjes spuiten en je chocoladeletters een feestelijke uitstraling geven.

Teken op karton de omtrek van de letters zodat je die kan gebruiken om te spuiten, als je een duidelijke zwarte marker gebruikt is dit zichtbaar door het bakpapier. Houd de spuitzak schuin en maak kleine toefjes aan elkaar om de vorm van de letter te creëren.

Wil je liever geen letters spuiten kun je ook een mal (hier) gebruiken om de chocolade in te gieten. Of je gebruikt goedkope chocoladeletters waar je vervolgens wat gesmolten chocolade op spuit / smeert.

Stap 5: Chocoladeletters decoreren

Zelf Sinterklaas chocoladeletters maken en versieren - Mamaliefde

Nu komt het leuke deel: voeg decoratie naar keuze toe. Denk aan hagelslag, marsepein, of gekleurde suikerkorrels. Laat je fantasie de vrije loop en maak elke letter uniek. De creatieve vrijheid bij het versieren geeft een persoonlijke touch aan de lekkernijen.

Laat de zelfgemaakte chocoladeletters buiten of op het aanrecht volledig hard worden. Dit duurt meestal een paar uur. Geduld wordt beloond!

Tip: Leuk om cadeau te geven

Wil jij je zelfgemaakte chocoladeletters delen met anderen? Koop dan leuke doosjes online om ze in te verpakken. Het geeft een extra feestelijke touch en maakt het perfect om weg te geven als cadeautje tijdens de Sinterklaasperiode.

Tip: Buiten de koelkast blijven deze zelfgemaakte chocoladeletters tot wel een maand houdbaar, mits bewaard in een luchtdichte verpakking.

Al met al is het zelf maken en versieren van Sinterklaas chocoladeletters niet alleen een smakelijk avontuur, maar ook een leuke activiteit om samen met anderen van te genieten. Maak van Sinterklaas dit jaar een extra bijzondere en persoonlijke viering met zelfgemaakte lekkernijen!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)