Vandaag is mijn man jarig en heeft hij de respectabele leeftijd van 33 jaar bereikt. Daarom stond ik gisteren met dochter in de keuken om een taart te ‘bakken’. Bakken tussen aanhalingstekens omdat er geen oven bij te pas kwam, alleen de koelkast. Ideaal. Eentje die ook zeer geschikt is voor Sinterklaas! Het idee hiervoor kwam van Pinterest, daar zag ik een taart waarvan ik zoiets had van WOW! Die moet ik ook maken. Tot ik het recept zag, met eierdooiers, afkoelen, opstijven, gelatine en dan precies juiste temperatuur. Om vervolgens door te gaan met wittechocoladeschaafsel. Dat gaat hem dus niet worden. Een taart bakken is geen probleem, maar als ik in de reacties al lees dat het bij driekwart niet lukt ga ik het niet eens proberen. Maar probeer ik er wel mijn eigen draai aan te geven. Dus bij deze het recept voor een supereenvoudige ‘easy’ ‘no-bake’ pepernotentaart!

Ingrediënten voor de Sinterklaastaart

  • Kwarktaart (ja, uit een pakje, soms mag je valsspelen)
  • 200 gram kruidnoten (of speculaas of bastognekoeken)
  • 125 gram roomboter
  • 200 mL slagroom (afhankelijk van recept taart)
  • 500 mL magere kwark (afhankelijk van recept taart)
  • Witte chocolade (of cacaopoeder of chocoladepastilles)
  • witte chocoladevlokken

Recept Sinterklaastaart

Je begint met de bodem, hiervoor heb je de kruidnoten nodig en de roomboter. De kruidnoten laat je je peuter één-voor-één in de keukenmachine gooien. Kan je zelf rustig, aan de andere kant van de koken, de boter smelten in een pannetje zonder dat je bang hoeft te zijn voor de spetters. Niets geen gedoe met kamertemperatuur. Als alle pepernoten in de keukenmachine zitten kan deze aan op kruimelstand. Dit meng je door de boter, het makkelijkste gaat dit met een vork. Vervolgens giet je het mengsel over in de taartvorm. Even een aandrukken met de bolle kant van een lepel.

Als de bodem in de koelkast staat om af te koelen en te harden kan je verder met de ‘cakemix’. Ik heb gekozen voor een basis van kwark. Je volgt hiervoor gewoon het recept op de achterkant van het pakje. Dit kwam in mijn geval neer op het mengen van water, taartmix, ongeklopte slagroom en de kwark. Vervolgens heb ik daar nog wat gesmolten chocolade aan toegevoegd. Het plan was om hiervoor witte chocolade te gebruiken, maar die was toch op. In plaats daarvan heb ik dus ‘even’ zelf chocolade gemaakt met cacaopastilles, cacaoboter en rietbloesemsuiker. En dit door de taartmix heen gegoten. Dit geeft het wel een kleurtje wat op zich goed contrasteert met de afwerking. De taartmix giet je over de bodem. Meteen even afwerken met de wittechocoladevlokken en dan een paar uur laten opstijven in de koelkast.

Easy no-bake cheat sinterklaas pepernotentaart - Mamaliefde

Aanvallen maar!

Marsepein sinterklaastaart

Dit was trouwens de Sinterklaastaart van twee jaar geleden. Een vrij eenvoudige biscuittaart versierd met een 50% marsepein 50% fondant mengsel.

Nog meer sinterklaastaarten

Deze kitkat chocoladetaart van Go or no go is echt een topper en wil ik ook zeker een keer gaan proberen. Het kost wat werk met al die marsepein maar het ziet er echt super uit. En al die chocolade. Yummie!

Ook op de blog van My Happy Kitchen vind je het recept voor een chocoladetaart die je niet hoeft te bakken. Deze is versierd met chocoladeletters, ook een erg leuk idee.

Of deze taart van Meisje Eigenwijsje, die vrolijk is versierd met chocoladepepernoten en waarbij cacao is gebruikt door het mengsel heen.

Of wat dacht je van een klassieke appeltaart, maar dan met pepernoten? Die vind je op de blog van Gomommygo.

Wat dacht je van een heerlijke sinterklaas cheesecake met speculaas, pepernoten, roomkaas en slagroom op de blog van Tanja.

Lees ook

Linda van Aken