Sommige dingen blijven gewoon ontzettend leuk, ook als je ouder wordt. Tenminste, dat vind ik wel. Ik ben dol op de tijd voor Sinterklaas en natuurlijk 5 december zelf. Ik vind het een gezellige tijd en de kinderen worden er ook zo vrolijk van! Het Sinterklaasjournaal hoort daar inmiddels helemaal bij. Natuurlijk is het wel goed om na te denken wat voor effect deze verzonnen verhalen op je kinderen hebben. Maar als je kinderen ervan genieten dan is het natuurlijk super leuk om samen het Sinterklaasjournaal te kijken! Zal de intocht wel echt doorgaan? Komt het goed met het vullen van de schoentjes? En gaat alles goed komen voor 5 december?

Het Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal is de jaarlijkse fictieve nieuwsrubriek in het kader van de traditionele Sinterklaasviering van de NTR op de Nederlandse televisie, waarin wordt getoond wat Sinterklaas zoal meemaakt. Het format van het ‘echte’ televisiejournaal wordt geïmiteerd, waarbij verhaallijnen in fragmenten als reportages worden gepresenteerd door presentatrice Dieuwertje Blok.

De eerste aflevering is drie à vijf dagen voor de intocht van Sinterklaas. De laatste aflevering is rond pakjesavond. In principe start het Sinterklaasjournaal in de week van 11 november (de week voor de intocht). Het Sinterklaasjournaal wordt rond zes uur uitgezonden, tenzij er een belangrijke sportwedstrijd is.

Op de zaterdag van de intocht is er om 12.00 uur een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal die bestaat uit een rechtstreeks uitgezonden verslag van de intocht. Presentatrice Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer presenteren de intocht. Elke zondag is er het Sinterklaasjournaal weekoverzicht en na de laatste aflevering wordt er een jaaroverzicht uitgezonden

De start van het Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal begon in 2001. Ik was toen 14 jaar en keek met mijn toen 5 jarige broertje en 10 jarige zusje elke avond op de bank gezellig mee. Stiekem vond ik het zelf gewoon super leuk om naar te kijken. Dit jaar maken ze het 19de seizoen, het blijft dus een succes. En al die tijd is er dezelfde presentatrice: Dieuwertje Blok. In 2007 kwam Jeroen Kramer er bij die het land in trekt als verslaggever en alvast kijkt hoe het er bij de intocht aan toe gaat. Vaak is er ook een rol weggelegd voor de burgemeester van de stad.

Het Sinterklaasjournaal 2020

Het Sinterklaasjournaal  gaat maandag 16 november van start. Elke werkdag is er een aflevering te zien van het Sinterklaasjournaal om 18.00 op NPO 3. De eerste week zal het gaan over de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. Als dan de Sint en zijn Pieten aangekomen zijn zal het Sinterklaasjournaal verslag doen van schoentjes vullen, cadeautjes inpakken en de voorbereidingen op pakjesavond, 5 december. En uiteraard zullen zich weer de vreemdste problemen voordoen die opgelost moeten worden.

De verhaallijn van het Sinterklaasjournaal 2020 wordt heel erg geheim gehouden en indien je daar toch iets over deelt kan je aangeklaagd worden vanwege schending auteursrecht. Zelfs leerkrachten mogen niet onderling (online) tips uitwisselen.

De eerste uitzending van 2020 is op maandag 16 november.

Sinterklaas zonder zwarte Piet

Dit jaar is het voor het eerst dat de Sint helemaal geen Zwarte Pieten meer bij zich heeft. Er komen alleen maar Roetveeg Pieten aan in Nederland. NTR is al een aantal jaar bezig met het afbouwen van het aantal Zwarte Pieten en dit jaar zal het dus voor het eerst zijn dat er geen Zwarte Pieten meer zijn. Niet iedereen was het daar mee eens en er is de afgelopen week zelfs een rechtszaak over geweest. Maar de rechter heeft besloten dat het feest op deze manier door mag gaan.

Omdat er geen Zwarte Pieten meer zijn is de rol van de Huispiet dus ook opgehouden. Huispiet, gespeeld door de acteur Maarten Wansink, is een volledig zwarte Piet. Vorig jaar was hij bij de intocht van Sinterklaas nog één van de weinige Zwarte Pieter en dit jaar is zijn rol er dus echt uitgehaald. Maarten Wansink zegt het wel jammer te vinden dat hij de rol niet meer speelt. “Ik was de laatste Zwarte Piet”.

Sinterklaasintocht

Ieder jaar komt de Sint ergens anders aan, vaak is het dan een drukte van belang omdat kinderen vanuit het hele land komen. Naast de boot zijn er vaak meerdere podia met optredens zodat je vermaakt wordt. Alles wordt ook live uitgezonden op tv wat misschien wel zo rustig is en prettig bij lage temperaturen, je bent niet alleen: maar liefst 2 miljoen kijkers kijken naar deze uitzending.

Dit jaar is de landelijke intocht in in Apeldoorn. De burgemeester zal hem ontvangen op zaterdag 16 november. Het zal dit jaar voor het eerst zijn dat de Sint niet met zijn vertrouwde pakjesboot aan zal komen. Het was al vrij snel duidelijk dat een aankomst met een stoomboot er niet in zou zitten. Dit omdat Pakjesboot 12 simpelweg te groot zijn om aan te kunnen meren in de stad. Direct na de aankondiging dat Apeldoorn het feest op 16 november mocht organiseren hadden mensen al hun bedenkingen. Apeldoorn heeft namelijk helemaal geen haven en het kanaal dat door de stad loopt niet geschikt leek voor de pakjesboot. In plaats daarvan zal de Goedheiligman zal dit jaar per trein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij naar Apeldoorn komen.

Het landelijk bezoek van Sinterklaas wordt georganiseerd door de NTR in samenwerking met de gemeente Apeldoorn en wordt daarom ook live uitgezonden op tv. Ook dit jaar verzorgt Dieuwertje Blok de presentatie op locatie. Jeroen Kramer, één van de vaste verslaggevers van Het Sinterklaasjournaal, staat haar op de kade bij. De NTR doet verslag van de intocht in een speciale – extra lange – aflevering van Het Sinterklaasjournaal op zaterdag 16 november van 12.00 tot 13.15.

Lespakket

Om het verhaal voor kinderen nog meer compleet te maken is er door Uitgeverij Zwijsen in samenwerking met de NTR een lespakket ontwikkeld inclusief materialen. Op die manier kunnen kleuterklassen en groep 3/4 ook meedoen aan het verhaal. Veel scholen kijken op school naar het journaal en met behulp van de materialen kunnen ze het echt tot ‘leven’ laten komen. De inhoud sluit nauw aan bij de gebeurtenissen in het Sinterklaasjournaal 2020. Zo worden je leerlingen actief betrokken bij de dagelijkse avonturen van Sinterklaas!

Het pakket biedt leuke activiteiten en (knutsel-)opdrachten. Ook zijn er verschillende digitale materialen en extra verrassingen en is geschikt vanaf het moment dat Sint op 11 november op de boot zit tot en met zijn verjaardag op 5 december. In ieder pakket zit er een handleiding voor de leerkracht, poster, persoonlijke boodschap voor iedere leerling en overige materialen.

Dit lespakket kunnen scholen hier (tijdig) bestellen en krijgen ze toegestuurd.

Daarnaast zijn er ook een aantal alternatieve verhaallijnen en pakketten beschikbaar zoals de Intocht van Elburg.

Geke Douw