Skip to Content

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama

De komst van een nieuw familielid is altijd een reden tot vreugde en viering. Het verwelkomen van een pasgeboren baby in de wereld is een van de meest bijzondere gebeurtenissen die we kunnen ervaren. En wat is een betere manier om deze vreugde te delen dan met een zorgvuldig samengestelde kraammand?

Een kraammand is niet zomaar een cadeau; het is een liefdevolle en doordachte verzameling van geschenken voor zowel de nieuwe baby als de trotse ouders.

Maar hoe maak je zo’n mand? Wat doe je erin? En hoe kan je een leuke kraammand maken met weinig budget? Want dat kan zeker!

Thema kraammand maken

Zijn de ouders helemaal gek van Nijntje, Woezel en Pip, Bumba of… Dan kan je ook een themakraammand maken. Dus alles van Nijntje bijvoorbeeld: een tandenborstel, speen, fles, snoetenpoetsers, babyshampoo, speenkoord, knuffel, etc.

Het voordeel is dat er veel bekende (tv)-figuren worden gebruikt op allerlei dingen. Nijntje staat bijvoorbeeld op het flesje vitamine D. Als je dat een beetje uitzoekt, kan je een heel diverse themakraammand samen stellen.

Creatieve kraammand maken

Houd je een beetje van knutselen of creatief bezig zijn? Dan kan je het pakket op een bijzondere manier verpakken! Bijvoorbeeld:

 1. Kraammand van stoeltje: Koop een leuk kinderstoeltje, span een breed lint stevig langs de poten en doe vervolgens de rest van de cadeautjes tussen de poten van het stoeltje. De onderkant kan je dichten met karton.
 2. Kraammand van tafeltje: Hetzelfde kan je natuurlijk doen bij een kindertafeltje.
 3. Kraammand van hobbelpaard: De meeste hobbelpaarden hebben zijschotjes zodat het kind er niet af kan vallen. Die kun je gebruiken! Dicht de ruimten tussen de zijschotjes en de rest van het hobbelpaard met breed lint, een hydrofieldoek, karton, etc. en stop de rest van de cadeautjes daartussen.
 4. Hydrofiele doek als inpakpapier: Pak de cadeautjes in met hydrofieldoeken! Hydrofieldoeken heb je werkelijk nooit genoeg met een baby. Tip: de meeste winkels verkopen XL-doeken, handig als het qua omvang een groot cadeau/pakket is. Pak het cadeau in zoals je ook met inpakpapier zou doen. Strik eromheen om de doek op zijn plek te houden en klaar!
 5. Kraammand voor baby, papa en mama: Je kunt ook 3 kleine kraammanden maken. Eéntje met een paar cadeautjes voor de baby, één met een paar cadeautjes voor papa en de andere voor de mama.
  Ideeën voor cadeautjes papa: Biertje, lievelingssnack, boek over vader worden, grote knijper die papa op zijn neus kan doen bij het verschonen, rode zakdoek voor het wegvegen van een traan…
  Ideeën voor cadeautjes mama: chocola natuurlijk, speciale koffie
 6. Piñata: figuur van papier-maché met daarin cadeautjes.
 7. 10-dagen pakket: 10 dagen lang elke dag een cadeautje.
 8. Mood-pakket: een aantal cadeautjes voor speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld: Een cadeautje voor de eerste keer dat je moet huilen na de bevalling, iets voor mama na de eerste inenting van de baby, de eerste keer dat je gestrest bent, eerste keer dat je boos bent op je kindje, eerste keer dat je baby naar je lacht, en als laatste: cadeautje voor mama op de eerste verjaardag van de baby. Wees creatief en verzin zelf gelegenheden!

10 Dagen pakket

Een kraampakket voor de eerste 10 dagen na de bevalling is een doordachte manier om zowel de nieuwe moeder als de pasgeboren baby te verwelkomen in deze bijzondere tijd.

Elke dag van deze bijzondere periode wordt gemarkeerd door een uniek cadeautje, zorgvuldig uitgekozen om moeder en baby te ondersteunen in hun eerste stappen samen.

Het pakket kan beginnen met praktische items zoals luiers en babykleding, maar evolueert geleidelijk naar persoonlijke geschenken zoals een knuffelbeer voor de baby en ontspannende verzorgingsproducten voor de moeder.

De gedachte en zorg die in elk cadeautje worden gestopt, weerspiegelen de liefde en steun voor de nieuwe ouders en hun kostbare aanwinst.

Dit kraampakket is dan ook niet alleen een verzameling van materialistische cadeautjes, maar staan symbool voor het welkom heten in de nieuwe fase van het ouderschap en biedt een zachte start voor moeder en baby terwijl ze samen beginnen aan hun bijzondere reis.

Hoeveel dagen is afhankelijk van wat je zelf kan vinden; dit hoeft dus niet per definitie 10 dagen te zijn. Je kan bijvoorbeeld voor de kraamweek vullen, de eerste vijf dagen of als je helemaal op dreef bent de eerste maand. probeer wel af te wisselen tussen cadeautjes voor de baby, maar ook moeder EN vader en eventueel oudere broertjes en zusjes.

Kraammand vullen; wat doe je er in?

20 cadeau ideeën voor moeder

Een kraammand vol cadeau-ideeën voor de nieuwe moeder is een prachtige manier om haar te verwennen en te laten zien dat je aan haar denkt tijdens deze bijzondere periode in haar leven. Hier zijn enkele suggesties voor items die je in een kraammand voor de moeder kunt opnemen:

 1. Verzorgingsproducten: Voeg luxe verzorgingsproducten toe, zoals badzout, een aromatherapiekaars, en verzachtende lotions, zodat ze zichzelf kan verwennen met wat ontspanning.
 2. Een spa-cadeaubon: Geef haar een cadeaubon voor een dagje spa of een massage om even helemaal tot rust te komen.
 3. Comfortabele pyjama of loungewear: Zachte en comfortabele kleding waarin ze zich ontspannen kan voelen terwijl ze voor de baby zorgt.
 4. Een dagboek: Een mooi dagboek waarin ze haar gedachten en ervaringen als nieuwe moeder kan opschrijven.
 5. Een boek over moederschap: Kies een inspirerend boek over moederschap of zelfzorg.
 6. Fotolijst met ruimte voor babyfoto’s: Een fotolijst waarin ze foto’s van de baby kan plaatsen om mooie herinneringen vast te leggen.
 7. Een warme deken: Een zachte en warme deken om zich mee te omhullen tijdens rustige momenten.
 8. Een gepersonaliseerde mok of drinkfles: Voeg een persoonlijke touch toe met een mok of drinkfles met haar naam of een speciale boodschap.
 9. Een kruidenthee-set: Een assortiment van heerlijke kruidentheeën om te ontspannen en te genieten.
 10. Geurkaarsen: Voeg geurkaarsen toe met ontspannende geuren, zoals lavendel of vanille.
 11. Een meditatie- of yogaboekje: Een boekje met eenvoudige meditatie- of yogaoefeningen om te helpen ontspannen.
 12. Een schrijfset: Mooie pennen en notitieblokjes om gedachten en herinneringen vast te leggen.
 13. Een tijdschriftenabonnement: Een abonnement op haar favoriete tijdschrift of een tijdschrift dat zich richt op moederschap.
 14. Een voedingskussen: Een comfortabel voedingskussen om haar te ondersteunen tijdens het voeden van de baby.
 15. Een mooie plant: Een kamerplant om een beetje groen en frisheid in huis te brengen.
 16. Een maaltijdbezorgingscadeaubon: Geef haar een cadeaubon voor een maaltijdbezorgservice, zodat ze zich geen zorgen hoeft te maken over het koken.
 17. Een inspirerende quote-afbeelding: Een kunstafdruk of poster met een inspirerende quote over moederschap.
 18. Een gezichtsmasker en huidverzorgingsproducten: Verwen haar met huidverzorgingsproducten om haarzelf te verwennen.
 19. Een boek over zelfzorg en mindfulness: Een boek dat haar helpt om balans en rust te vinden in het drukke moederschap.
 20. Een notitieboekje voor babyherinneringen: Een speciaal notitieboekje waarin ze babyherinneringen kan opschrijven.

29 cadeau ideeën voor baby

Hier zijn enkele suggesties voor items die je in een kraammand voor de baby kunt opnemen:

 1. Logeerkoffertje met naam en briefje erin: ‘Misschien kan je het je nu niet voorstellen. Maar wil je eens tijd voor jezelf? Dan mag … gerust komen logeren!’
 2. Kleding: Voeg schattige babykleertjes toe, zoals rompertjes, pyjama’s, sokjes, mutsjes, en babypakjes.
 3. Knuffel: Een zachte knuffel of pluche knuffeldier zal de baby zeker plezieren.
 4. Dekentjes: Zachte dekentjes zijn altijd handig voor de baby om in te slapen of om in te wikkelen.
 5. Luiers en babydoekjes: Voor de praktische kant van het ouderschap kun je luiers en babydoekjes toevoegen.
 6. Verzorgingsproducten: Denk aan babyshampoo, babyolie, lotion, en babyzeep. Kies producten die mild zijn voor de gevoelige babyhuid.
 7. Setje mijlpaalkaarten om de mijlpalen vast te leggen
 8. Fopspeen en flessen: Voeg een paar fopspenen en babyflessen toe, als de ouders van plan zijn de baby met de fles te voeden.
 9. Luiertas: Een stijlvolle luiertas kan erg handig zijn voor de ouders om spullen voor de baby mee te nemen als ze onderweg zijn.
 10. Boekjes: Voeg zachte stoffen babyboekjes toe die geschikt zijn voor kleine handjes om te verkennen.
 11. Babyspeelgoed: Rammelaars, bijtringen en andere zachte babyspeeltjes zijn geweldige toevoegingen aan de kraammand.
 12. Babybadje en verzorgingsset: Als je wilt uitpakken, kun je een babybadje en een complete verzorgingsset opnemen.
 13. Mijlpaaldeken: Een mijlpaaldeken om de groei van de baby bij te houden en mooie foto’s te maken.
 14. Babyboeken: Kies een paar prachtige babyboeken voor de ouders om voor te lezen aan de baby.
 15. Luiertaart: Overweeg om een luiertaart te maken of te kopen, die luiers en kleine babyproducten bevat, mooi gerangschikt als een taart.
 16. Knuffeldoekje: Een knuffeldoekje met het gezicht van een dier of karakter kan troost bieden aan de baby.
 17. Wieg- of kinderwagenmobiel: Een mooie mobiel om boven de wieg of kinderwagen te hangen.
 18. Babyfotoalbum: Een album waarin de ouders de eerste herinneringen en foto’s van de baby kunnen bewaren.
 19. Slaapmuziekdoosje: Een muziekdoosje dat kalme muziek speelt om de baby te helpen in slaap te vallen.
 20. Kinderboek met naam: Een gepersonaliseerd kinderboek met de naam van de baby erin.
 21. Babygym: Een babygym met hangende speeltjes om de zintuigen van de baby te stimuleren.
 22. Fotolijst voor voetafdrukjes: Een fotolijstje waarin de ouders de voetafdrukjes van de baby kunnen bewaren.
 23. Bon voor een newborn-fotoshoot (maakt niet uit als je zelf de fotograaf bent, het gaat sowieso in de smaak vallen!);
 24. Dikke fotolijst om het eerste rompertje, klem van de navelstreng etc. in te lijsten;
 25. Een plakboek om de echo’s, eventuele verslagen van het ziekenhuis, eerste tekeningen etc. in te kunnen plakken;
 26. Herinneringsdoos voor de eerste schoentjes, een haarlok, knuffel uit het wiegje etc.;
 27. Slinger met de naam van de baby;
 28. Houten lettertrein of iets anders met de naam van de baby;
 29. Babyhangmat;

15 cadeau ideeën voor vader

Een kraammand voor de vader is een attent gebaar dat de vader in staat stelt om betrokken te zijn bij de geboorte van zijn kind en om zichzelf te verwennen tijdens deze bijzondere periode. Hier zijn enkele ideeën voor een kraammand speciaal voor de kersverse vader:

 1. Boeken: Voeg een boek toe over het vaderschap, zoals “Vader worden voor Dummies” of een inspirerend boek over vaderschap en opvoeding.
 2. Cadeaubon voor een massage: Geef de vader de mogelijkheid om te ontspannen met een cadeaubon voor een ontspannende massage.
 3. Favoriete snacks: Voeg enkele van zijn favoriete snacks en snoepjes toe aan de mand, zodat hij iets heeft om van te genieten tijdens de lange nachten.
 4. Koffie of thee: Een goede kwaliteit koffie of thee kan helpen om hem wakker te houden tijdens de nachtvoedingen.
 5. Tijdschrift of krant: Voeg een recent exemplaar van zijn favoriete tijdschrift of krant toe zodat hij iets heeft om te lezen tijdens rustige momenten.
 6. Vader-overlevingsgids: Stel een humoristische “Vader-overlevingsgids” samen met tips en advies voor de eerste dagen als vader.
 7. Verzorgingsproducten: Inclusief enkele verzorgingsproducten zoals aftershave, een scheerset, of een heerlijke douchegel.
 8. Fotolijst: Geef hem een fotolijstje zodat hij een foto van de pasgeborene op zijn nachtkastje kan plaatsen.
 9. Een speciale brief: Schrijf een handgeschreven brief waarin je je waardering en liefde voor hem uitdrukt als partner en vader.
 10. Cadeaubon voor een vader-kind-activiteit: Overweeg een cadeaubon voor een activiteit die hij samen met de baby kan doen, zoals een babyzwemles of een bezoek aan een kindvriendelijk museum.
 11. Gepersonaliseerd cadeau: Overweeg een gepersonaliseerd cadeau, zoals een mok met een grappige vaderquote of een T-shirt met de tekst “Superdad.”
 12. Tijdsplanner: Geef hem een planner of agenda waarin hij belangrijke afspraken en herinneringen kan bijhouden, inclusief de voedingsschema’s van de baby.
 13. Koptelefoon of oordopjes: Deze kunnen van pas komen als hij wat rust nodig heeft of als hij naar ontspannende muziek wil luisteren.
 14. Een fles goede wijn of whisky: Een fles van zijn favoriete drank om te vieren op een speciaal moment.
 15. Een fotoalbum: Voor het bewaren van herinneringen aan de eerste dagen van de baby.

Goedkope budget kraammand

Wil je graag een kraammand samenstellen, maar heb je niet zoveel budget? Geen probleem, het hoeft niet allemaal Zwitsal te zijn, dat krijgt de baby waarschijnlijk toch al genoeg.

Het is slim om vroeg van te voren te beginnen zodat je de acties goed in de gaten kunt houden. Daarnaast kan je heel veel leuke cadeautjes geven door zelf dingen aan te bieden:

 1. Fotoshoot van de baby made by you;
 2. Een keer koken als de kraamverzorgster net weg is (beste cadeau ever!);
 3. Een dagje oppassen of een strippenkaart oppassen, zie hier en hier ;
 4. Een zelfgebakken cake of koekjes;
 5. Een keer het huis komen schoonmaken;
 6. Een middagje naar de speeltuin met de oudere kinderen;
 7. Een keer de weekboodschappen doen;
 8. Strijken!! Iets waar je absoluut niet aan toe komt als nieuwbakken moeder… Ik ben tenminste al blij als ik de was, het huis en het eten koken red. O ja, en zelf ook nog eten tussendoor en baby voeden, verschonen en knuffelen.

Niet iets wat je als bon kunt geven, maar… Vraag naar haar. Vraag hoe het met haar gaat. Hoe ze zich voelt. Hoe ze terug denkt aan de bevalling. Wat ze het leukst vond van de kraamperiode en het minst leuk.

De wereld draait keihard verder. En als iemand al vraagt hoe het gaat, zegt de nieuwbakken moeder geheid: goed hoor! Want hé, er ligt een wolk van een baby in haar armen. Maar dat is ook behoorlijk wennen.

Kraammand online bestellen

Er zijn veel kraammanden die je online samen kunt stellen en bestellen. Makkelijk en het ziet er leuk uit! Je kunt bijvoorbeeld hier een kant-en-klare box bestellen, bijvoorbeeld een box van Nijntje, Woezel en Pip…

Je kunt er ook voor kiezen om de cadeautjes zelf uit te kiezen. Op een website kies je dan een aantal cadeaus en een box, doos of mand. Het bedrijf zet het dan in elkaar en stuurt het pakket naar degenen aan wie je het wilt geven. Je kunt het natuurlijk ook naar jezelf verzenden zodat je het zelf kunt geven.

Wil je liever zelf aan de slag gaan? Met een middagje shoppen heb je zo een pakket in elkaar gezet. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt…

Voorbeelden creatieve kraammanden

We houden van wat inspiratie!

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde

Waanzinnig gaaf, een kraammand in de vorm van een kinderwagen van wasmanden en luiers. Deze staat gegarandeerd eerst nog een paar weken in de huiskamer.

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde

Een kraampakket in de vorm van een trein

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde

Een letterbak als kraampakket

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde

Kraampakket in de vorm van een gitaar

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde


Klein en superschattig en luxueus kraampakket; omdat groot niet altijd beter is.

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde

Zelfgehaakte tas als kraampakket, natuurlijk met inhoud

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde

De oh-shit-kit! In dit voorbeeld is het een verjaardagscadeau, maar dit is natuurlijk heel toepasselijk bij een pasgeboren baby. Luiers, billendoekjes en een grote knijper voor op de neus van papa of mama kunnen dan natuurlijk niet ontbreken!

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde

Grabbelen maar met dit kraampakket

Kraammand maken; 60 ideeën 10 dagen pakket met cadeautjes voor baby & mama - Mamaliefde

Makkelijk te maken, maar ó zo leuk. Tip: de zeilen kan je ook maken van hydrofiele doeken die je tot driehoeken vouwt!

Kreeg jij ook een kraammand van de kraamvisite?

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit