Skip to Content

Kraambezoek bedankjes: Wel of niet doen? En wat is leuk om te geven?

Kraambezoek bedankjes: Wel of niet doen? En wat is leuk om te geven?

In de wereld van het ouderschap en de geboorte van een kind, zijn er talloze tradities en gewoonten die variëren van cultuur tot cultuur, en zelfs van familie tot familie. Eén van deze onderwerpen die soms tot discussie leidt, is het concept van kraambezoekbedankjes.

Moet je als kersverse ouder bedankjes voor het kraambezoek overwegen? Is het een verplichting of eerder een moderne trend? En zo ja, wat zijn dan leuke ideeën om te geven aan degenen die je kersverse baby komen bewonderen?

De opkomst van luxe bedankjes

In een tijdperk waarin feesten en vieringen steeds luxer worden en sociale media een platform bieden om elke mijlpaal in het leven te delen, lijken bedankjes bij kraambezoek steeds populairder te worden. Menig ouder krijgt de kans om door eindeloze opties van schattige, persoonlijke en soms overdadige bedankjes te scrollen. Maar laten we eerlijk zijn, deze trend is niet verplicht, en het is zeker niet de enige manier om je waardering te uiten.

Liefde en waardering in plaats van geschenken

Het krijgen van kraambezoek is vaak een teken van liefde en steun van familie en vrienden. Mensen komen langs om de nieuwe toevoeging aan het gezin te verwelkomen, om de ouders te feliciteren en om hun genegenheid te tonen.

In deze context lijkt het tegenstrijdig om hen te bedanken met geschenken, alsof hun aanwezigheid niet voldoende is. De komst van kraambezoek gaat tenslotte niet om het ontvangen van cadeaus, maar om het delen van vreugde en liefde.

Overwegingen bij kraambezoekbedankjes

Hoewel kraambezoekbedankjes niet noodzakelijk zijn, kan de gedachte om ze te geven wel oprecht zijn. Sommige ouders kiezen ervoor om hun waardering te tonen door middel van kleine attenties. Als je besluit om bedankjes te overwegen, zijn er een paar overwegingen die je kunt maken:

 1. Eenvoud: Als je ervoor kiest om bedankjes te geven, houd het dan simpel. Het hoeft geen overdreven luxe te zijn. Een klein, attent gebaar kan al voldoende zijn.
 2. Gepersonaliseerd: Voeg een persoonlijke touch toe aan de bedankjes. Het kan een naamsticker zijn, een korte boodschap of iets anders dat de relatie met de ontvanger weerspiegelt.
 3. Praktisch: Denk aan iets dat praktisch en bruikbaar is. Dit kan variëren van een kleine plant tot een setje zeepjes of een gepersonaliseerde sleutelhanger.
 4. Symbolisch: Bedankjes kunnen ook een symbolische betekenis hebben. Denk aan iets dat de geboorte van je kind symboliseert, zoals een sleutelhanger in de vorm van een babyvoetje.

Voorbeelden van bedankjes

 • Kleine vetplantjes in leuke potjes.
 • Zakjes met geboortebonen of snoepjes.
 • Gepersonaliseerde sleutelhangers met naamsticker.
 • Miniflesjes met snoepjes erin.
 • Gepersonaliseerde stickers met de naam van de baby en een bedankje.
 • Bedankkaartjes met een persoonlijke boodschap voor elke gast.
 • Kleine zeepjes in verschillende vormen en geuren.
 • Minikaarsjes met een heerlijke geur.
 • Kleine zakjes met koffiebonen of theezakjes.
 • Sleutelhanger in de vorm van een babyvoetje of wiegje.
 • Kleine babyflesjes gevuld met geboortebonen.
 • Minifotolijstje met een foto van de baby.

Alternatieven voor bedankjes

Als bedankjes niet bij je passen of als je de voorkeur geeft aan een andere benadering, zijn er alternatieve manieren om je waardering te tonen:

 1. Bedankkaartjes: Stuur na het kraambezoek bedankkaartjes naar je gasten om hen te bedanken voor hun komst en steun.
 2. Kraamfeest: Overweeg om een kraamfeest te organiseren waarbij je alle vrienden en familie tegelijk uitnodigt om je baby te ontmoeten. Dit kan een leuke manier zijn om iedereen te bedanken.
 3. Mondelinge waardering: Tijdens het kraambezoek zelf kun je ook mondeling je waardering uitspreken. Een oprechte ‘dank je wel’ kan soms meer betekenen dan een fysiek geschenk.
 4. Herinneringen delen: Deel foto’s en herinneringen van het kraambezoek op sociale media of via een privéfotoalbum. Dit kan ook een manier zijn om je waardering te tonen.

Het besluit om kraambezoekbedankjes te geven, is uiteindelijk aan jou als ouder. Het is belangrijk om te onthouden dat kraambezoek draait om liefde, steun en het delen van geluk. Of je nu bedankjes geeft of niet, het belangrijkste is dat jij je waardering toont op een manier die voor jou goed voelt. Of het nu gaat om een kleine attentie, een bedankkaartje of gewoon een oprechte glimlach en dankwoord, de keuze is aan jou.

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken