Skip to Content

Kraammand maken; 10 dagen pakket kopen of tips en ideeën voor welke cadeautjes

Stiekem hoopte ik er al op… Een kraammand! Niemand wist dat, maar dat leek me echt een ultiem kraamvrouwgevoel. ’s Ochtends wakker worden, baby knuffelen en dan kijken welk cadeautje er vandaag is.

Gelukkig kregen we van beide ouders een kraammand, ook al wisten ze niet dat ik dat zo leuk vond. Of misschien kennen ze me beter dan ik denk ;). Maar hoe maak je zo’n mand? Wat doe je erin? En hoe kan je een leuke kraammand maken met weinig budget? Want dat kan zeker!

Kraammand online bestellen

Er zijn veel kraammanden die je online samen kunt stellen en bestellen. Makkelijk en het ziet er leuk uit! Je kunt bijvoorbeeld hier een kant-en-klare box bestellen, bijvoorbeeld een box van Nijntje, Woezel en Pip…

Je kunt er ook voor kiezen om de cadeautjes zelf uit te kiezen. Op een website kies je dan een aantal cadeaus en een box, doos of mand. Het bedrijf zet het dan in elkaar en stuurt het pakket naar degenen aan wie je het wilt geven. Je kunt het natuurlijk ook naar jezelf verzenden zodat je het zelf kunt geven.

Wil je liever zelf aan de slag gaan? Met een middagje shoppen heb je zo een pakket in elkaar gezet. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt…

Kraammand vullen; wat doe je er in en hoeveel dagen?

In de twee kraammanden die wij kregen, zat een combinatie van praktische cadeautjes, speelgoed (waaronder een Nijntje-rammelaar met mijn dochters initialen erin gegraveerd!), kleding en boeken/cd’s. Van alles wat en dat maakte het erg leuk.

Wij hadden niet verteld of het een jongetje of meisje zou zijn, en één van de cadeautjes was alleen een kledinghanger met een memo eraan: ‘Wordt het een stoer pakje of een jurkje? Zodra we het weten gaan we shoppen en komt hier iets aan te hangen’.

Hoeveel dagen is afhankelijk van wat je zelf kan vinden; je kan bijvoorbeeld voor de kraamweek vullen of de eerste tien dagen of als je helemaal op dreef bent de eerste maand. probeer wel af te wisselen tussen cadeautjes voor de baby, maar ook moeder EN vader en eventueel oudere broertjes en zusjes.

Superleuke en originele kraammand ideeën

Een paar originele cadeau-ideeën op een rij:

 • Bon voor een newborn-fotoshoot (maakt niet uit als je zelf de fotograaf bent, het gaat sowieso in de smaak vallen!);
 • Biertje voor de papa;
 • Chocola voor de mama;
 • Setje mijlpaalkaarten om de mijlpalen vast te leggen
 • Dikke fotolijst om het eerste rompertje, klem van de navelstreng etc. in te lijsten;
 • Een plakboek om de echo’s, eventuele verslagen van het ziekenhuis, eerste tekeningen etc. in te kunnen plakken;
 • Herinneringsdoos voor de eerste schoentjes, een haarlok, knuffel uit het wiegje etc.;
 • Slinger met de naam van de baby;
 • Houten lettertrein of iets anders met de naam van de baby;
 • Babyhangmat;
 • Logeerkoffertje met naam en briefje erin: ‘Misschien kan je het je nu niet voorstellen. Maar wil je eens tijd voor jezelf? Dan mag … gerust komen logeren!’

Thema kraammand maken

Zijn de ouders helemaal gek van Nijntje, Woezel en Pip, Bumba of… Dan kan je ook een themakraammand maken. Dus alles van Nijntje bijvoorbeeld: een tandenborstel, speen, fles, snoetenpoetsers, babyshampoo, speenkoord, knuffel, etc.

Het voordeel is dat er veel bekende (tv)-figuren worden gebruikt op allerlei dingen. Nijntje staat bijvoorbeeld op het flesje vitamine D. Als je dat een beetje uitzoekt, kan je een heel diverse themakraammand samen stellen.

Kraammand zelf maken

Houd je een beetje van knutselen of creatief bezig zijn? Dan kan je het pakket op een bijzondere manier verpakken! Bijvoorbeeld:

 • Kraammand van stoeltje: Koop een leuk kinderstoeltje, span een breed lint stevig langs de poten en doe vervolgens de rest van de cadeautjes tussen de poten van het stoeltje. De onderkant kan je dichten met karton.
 • Kraammand van tafeltje: Hetzelfde kan je natuurlijk doen bij een kindertafeltje.
 • Kraammand van hobbelpaard: De meeste hobbelpaarden hebben zijschotjes zodat het kind er niet af kan vallen. Die kun je gebruiken! Dicht de ruimten tussen de zijschotjes en de rest van het hobbelpaard met breed lint, een hydrofieldoek, karton, etc. en stop de rest van de cadeautjes daartussen.
 • Hydrofiele doek als inpakpapier: Pak de cadeautjes in met hydrofieldoeken! Hydrofieldoeken heb je werkelijk nooit genoeg met een baby. Tip: de meeste winkels verkopen XL-doeken, handig als het qua omvang een groot cadeau/pakket is. Pak het cadeau in zoals je ook met inpakpapier zou doen. Strik eromheen om de doek op zijn plek te houden en klaar!
 • Kraammand voor baby, papa en mama: Je kunt ook 3 kleine kraammanden maken. Eéntje met een paar cadeautjes voor de baby, één met een paar cadeautjes voor papa en de andere voor de mama.
  Ideeën voor cadeautjes papa: biertje, lievelingssnack, boek over vader worden, grote knijper die papa op zijn neus kan doen bij het verschonen, rode zakdoek voor het wegvegen van een traan…
  Ideeën voor cadeautjes mama: chocola natuurlijk, speciale koffie
 • Piñata: figuur van papier-maché met daarin cadeautjes.
 • 10-dagen pakket: 10 dagen lang elke dag een cadeautje.
 • Mood-pakket: een aantal cadeautjes voor speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld: Een cadeautje voor de eerste keer dat je moet huilen na de bevalling, iets voor mama na de eerste inenting van de baby, de eerste keer dat je gestrest bent, eerste keer dat je boos bent op je kindje, eerste keer dat je baby naar je lacht, en als laatste: cadeautje voor mama op de eerste verjaardag van de baby. Wees creatief en verzin zelf gelegenheden!

Goedkope budget kraammand

Wil je graag een kraammand samenstellen, maar heb je niet zoveel budget? Geen probleem, het hoeft niet allemaal Zwitsal te zijn, dat krijgt de baby waarschijnlijk toch al genoeg.

Het is slim om vroeg van te voren te beginnen zodat je de acties goed in de gaten kunt houden. Daarnaast kan je heel veel leuke cadeautjes geven door zelf dingen aan te bieden:

 • Fotoshoot van de baby made by you;
 • Een keer koken als de kraamverzorgster net weg is (beste cadeau ever!);
 • Een dagje oppassen of een strippenkaart oppassen, zie hier en hier ;
 • Een zelfgebakken cake of koekjes;
 • Een keer het huis komen schoonmaken;
 • Een middagje naar de speeltuin met de oudere kinderen;
 • Een keer de weekboodschappen doen;
 • Strijken!! Iets waar je absoluut niet aan toe komt als nieuwbakken moeder… Ik ben tenminste al blij als ik de was, het huis en het eten koken red. O ja, en zelf ook nog eten tussendoor en baby voeden, verschonen en knuffelen.

Niet iets wat je als bon kunt geven, maar… Vraag naar haar. Vraag hoe het met haar gaat. Hoe ze zich voelt. Hoe ze terug denkt aan de bevalling. Wat ze het leukst vond van de kraamperiode en het minst leuk.

De wereld draait keihard verder. En als iemand al vraagt hoe het gaat, zegt de nieuwbakken moeder geheid: goed hoor! Want hé, er ligt een wolk van een baby in haar armen. Maar dat is ook behoorlijk wennen.

Voorbeelden creatieve kraammanden

We houden van wat inspiratie!

Waanzinnig gaaf, een kraammand in de vorm van een kinderwagen van wasmanden en luiers. Deze staat gegarandeerd eerst nog een paar weken in de huiskamer.

Een kraampakket in de vorm van een trein

Een letterbak als kraampakket

Kraampakket in de vorm van een krans, leuk om eerst een paar dagen te laten hangen!

Kraampakket in de vorm van een gitaar


Klein en superschattig en luxueus kraampakket; omdat groot niet altijd beter is.

Zelfgehaakte tas als kraampakket, natuurlijk met inhoud

De oh-shit-kit! In dit voorbeeld is het een verjaardagscadeau, maar dit is natuurlijk heel toepasselijk bij een pasgeboren baby. Luiers, billendoekjes en een grote knijper voor op de neus van papa of mama kunnen dan natuurlijk niet ontbreken!

Grabbelen maar met dit kraampakket

Makkelijk te maken, maar ó zo leuk. Tip: de zeilen kan je ook maken van hydrofiele doeken die je tot driehoeken vouwt!

Meer inspiratie vind je hier.

Kreeg jij ook een kraammand van de kraamvisite?

Lees ook

Martine Pieters-de Wit

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Karin

Thursday 22nd of December 2022

Sorry maar je pakt zomaar foto’s van andermans pagina zonder enige vraag of reclame. Dit mag niet. Vind dit niet kunnen. Leuk als je ergens enthousiast over bent, maar om dit zomaar te doen…

Henriette

Friday 14th of January 2022

Wel lastig om nog n kraammand te vullen in coronatijd! Gelukkig maag het weer zaterdag de 14e januari! Gaat vast lukken!

Marianne

Friday 14th of January 2022

Wat een leuke site daar kan je wat mee ,veel leuke dingen en goed te doe.

Tara

Friday 29th of November 2019

Wat een leuke ideeën! Bedankt! ☺️

Margriet Kühn

Sunday 13th of October 2019

Oh Shit Kit ? Dát is nog eens een oppeppende mededeling..... Of het een enge dodelijke besmettelijke ziekte is, bevallen. Zó ga je er al bang naar uitzien ! Wie verzint er zoiets STOMS ?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.