Skip to Content

Praktische cadeaus voor kinderen: van baby tot kleuters en tiener

Praktische cadeaus voor kinderen: van baby tot kleuters en tiener

Het juiste cadeau voor een kind kopen kan nogal een opgave zijn. Afhankelijk van de leeftijd en het geslacht zijn er ongelofelijk veel mogelijkheden waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel worden je wat handvaten aangereikt vooral als het gaat om praktische cadeaus.

Elke levensfase heeft zijn eigen mogelijkheden

Tussen de geboorte en het einde van de pubertijd zitten nogal wat fasen. Het kan handig zijn om je bewust te zijn in welke levensfase het kind zit waar jij een cadeau voor zoekt.

Veel speelgoedwinkels hebben hun assortiment op deze levensfases ingedeeld en het zoekt op deze manier een stuk gemakkelijker. Ook heeft elke levensfase zijn eigen ontwikkelingssprongen, die goed zijn om te weten.

Baby

Praktische cadeaus voor kinderen: van baby tot kleuters en tiener - Mamaliefde

Vanaf de geboorte tot dat het kindje (bijna) begint te lopen spreken we over een baby. In het eerste levensjaar gebeurt er ongelofelijk veel. Het is een achtbaan voor de jonge ouders en een goed gekozen cadeau is erg welkom!

Het is superleuk om de ouders van een pasgeboren kindje te verblijden met een mooi kraamcadeau. Betreft het een eerste kindje, dan liggen kleertjes voor de hand want bij een eerste kindje start je met helemaal niets.

Maar let op: niet iedereen heeft dezelfde kledingsmaak: de ene gaat voor roze en bloemetjes voor een meisje, de ander kiest enkel pasteltinten of juist tijgerprints.

Een tegoedbon kan dan een veilige keus zijn om te geven. Verzorgingsproducten speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid scoren ook hoog op het lijstje van favoriete kraamcadeaus: ze zijn in grote hoeveelheden nodig en het zijn vaak prijzige producten waardoor het erg gewaardeerd wordt als ze als cadeau gegeven worden.

Maar ook bij een niet meer zo’n kleine baby zijn kleertjes of verzorgingsproducten erg leuke en goede cadeaus.

Lees ook: baby speelgoed

Dreumes

Praktische cadeaus voor kinderen: van baby tot kleuters en tiener - Mamaliefde

Voor veel ouders is de dreumesleeftijd heel erg leuk, deze is van het eerste tot het tweede levensjaar. Het kindje begint te lopen en te praten en zijn karakter wordt meer en meer zichtbaar.

In deze fase is ontwikkelingsspeelgoed erg leuk om te krijgen. Denk aan blokken of (voel)boekjes. Speelgoed dat geluid maakt is ook favoriet.

Peuter

Praktische cadeaus voor kinderen: van baby tot kleuters en tiener - Mamaliefde

Een peuter is een kind tussen de twee en vier jaar. Het kan al best goed zelf eten en weet al aardig wat hij/zij wil. Het is dus verstandig om naar het kind te kijken bij de keuze van een cadeau.

Houdt het van knutselen, dan is verf of zijn potloden leuk. Heeft het kindje veel geduld, dan zou een kleurboek goed in de smaak kunnen vallen.

Kinetic sand valt bij bijna alle kleuters goed in de smaak omdat dit de creativiteit prikkelt en het de fijne motoriek op een laagdrempelige manier stimuleert. Is het kind graag buiten, dan is een bal of stoepkrijt heel leuk.

Kleuter

Praktische cadeaus voor kinderen: van baby tot kleuters en tiener - Mamaliefde
© Kidslabel

Met vier jaar gaat een kind in Nederland naar school, dit is een grote stap. Schoolgerelateerde cadeaus worden daardoor vaak gewaardeerd. Denk aan een rugzak kind of een schoolbeker.

Zoek je een cadeau voor een kind dat niet van jezelf is, check dan even bij de ouders of ze nog iets nodig hebben voor de schooluitzet.

Drie brooddozen zijn toch wat veel van het goede! In deze fase leert het kind veel over vormen, kleuren en zelfs al getallen en letters! Veel kinderen zijn daar rond 5 jaar mee bezig en letterspellen of -boekjes voor beginners kunnen dan echt leuk zijn.

Schoolkind

Praktische cadeaus voor kinderen: van baby tot kleuters en tiener - Mamaliefde

Naarmate kinderen ouder worden, duren de levensfasen ook langer. De fase ‘schoolkind’ begint met zes jaar en eindigt als het kind met twaalf jaar naar de middelbare school gaat.

Sociale dingen worden voor kinderen steeds belangrijker en daarom zijn cadeautjes die je samen kunt doen erg in trek. Denk voor meisjes aan kralen, een springtouw of een groot speelelastiek.

Omdat meisjes zich bewust worden van zichzelf, vinden ze sieraden of haaraccessoires ook leuk. Voor jongens is te denken aan een voetbal, een knikkerbaan of K’nex.

En of het nou een jongen of een meisje betreft: er zijn zoveel leuke spellen dat er altijd wel eentje te vinden is die in de smaak valt.

Daarnaast kun je denken aan cadeaus zoals rolschaatsen of een bureau waar ze lekker kunnen knutselen en later ook huiswerk maken. Een (grotere) fiets of een relaxte hangstoel voor op de kamer.

Puber

Praktische cadeaus voor kinderen: van baby tot kleuters en tiener - Mamaliefde

Puber ben je van 12 tot 16 jaar. Het kan erg lastig zijn om een puber een leuk en praktisch cadeau te geven.

Maak het jezelf daarom niet te lastig en vraag het hem/haar gewoon!

Hij of zij weet echt wel wat een leuk cadeau kan zijn, en kom je er echt niet uit dan zijn een zak chips en een tegoedbon of geld echt heel goede opties.

Geef geen prullaria

Wat je ook geeft en voor welk kind dan ook: denk na over wat je geeft. Natuurlijk staat voorop dat het kind er blij mee is maar met een leuk én praktisch cadeau maak je zowel het kind als ook de ouders blij.

Er bestaat speelgoed dat te goedkoop is en na één speelsessie al kapot is, dat is ook de bedoeling niet. Of het speelgoed maakt zoveel kabaal dat het voor irritaties zorgt.

Met praktische cadeaus maak je iemand écht blij! Ze dragen bijvoorbeeld echt wat toe aan de ontwikkeling, nodigen uit tot samenspelen en/of gaan lang mee. Zo geef je iets waar iemand écht blij van wordt!

Redactie Mamaliefde