Skip to Content

Kid K’nex junior review; speelgoed en welke leeftijd

Kid K’nex junior review; speelgoed en welke leeftijd

Toen mijn broertje wat ouder was maakte ik kennis met k’nex, toen was er nog geen Kid k’nex. Hij vroeg voor zijn verjaardag van die grote koffers met k’nex. Een soort radartjes en staafjes waarmee je de meest ingewikkelde bouwwerken kan maken.

Het begint heel klein met wat kleine voorwerpen, maar voor je het weet maak je hele ballenbanen of een reuzenrad, waarbij elektrische motoren en andere onderdelen het geheel in beweging zetten. Het leuke van dit constructiespeelgoed is ‘The sky is the limit’.

Mijn zusje en ik bewezen al snel dat het niet alleen leuk is voor jongens en speelden er ook heel graag mee. Toen we met onze dochter als baby over de vrijmarkt liepen op Koningsdag en een bak met k’nex zagen staan hebben we het meteen meegenomen. K’nex is namelijk speelgoed dat zijn waarde niet verliest, en kinderen groeien snel genoeg zodat ze er mee kunnen spelen.

Kid k’nex voor peuters en kleuters

Toen ze naar school ging maakte ik echter kennis met kid k’nex. Een variant van dit speelgoed dat ook geschikt is voor kinderen van 3 tot 6 jaar. In de kleuterklas staat dit regelmatig op tafel om mee te spelen tijdens het inlopen.

Ze hebben een grote bak met speelgoed met een aantal gelamineerde voorwerpen om te maken. Ook hier zie ik zowel meisjes als jongens mee spelen.

De bouwelementen zijn net iets groter zodat het voor de kleine handjes, die soms nog moeite hebben met de fijne motoriek, makkelijker is om ze aan elkaar te bevestigen. Ook de constructies die je ermee kan maken zijn aangepast op de belevingswereld van een peuter / kleuter

. Zo zitten er elementen bij zoals wielen en ogen, zodat je er niet alleen bouwwerken mee kan maken maar ook auto’s en dieren of andere fantasiedieren.

Ook zijn de langere bouwstaven iets buigzamer zodat je er ook vleugeltjes mee kan maken voor een vlinder en er minder kracht op komt te staan en ze dus minder snel breken. Jonge kinderen experimenteren tenslotte heel graag ;-)

Van Big on Toys Innovations kreeg ik ook een set, die ik vanwege het mooie weer even achter heb gehouden. Toen zoonlief echter thuis kwam van zijn prikjes en even afleiding nodig had omdat hij erg hangerig was geworden haalde ik de doos tevoorschijn. En zoals ik al had verwacht was hij de prikjes weer vergeten!

Constructief bouwen

Kid K'nex junior review; speelgoed en welke leeftijd - Mamaliefde

Voor kinderen zijn er twee maten bouwdozen met kid k’nex. Daarin zitten materialen en voorbeelden om 5 of 20 constructies te maken. Voor peuters is dit meer dan genoeg. Hun concentratieboog is tenslotte nog niet erg lang.

Met kleinere bouwwerken waarmee ze vervolgens kunnen rijden, of spelen is het succeselement als ze iets af hebben sneller aanwezig en zullen ze dus ook sneller gemotiveerd zijn om hiermee te blijven spelen. Als ze het zat zijn, kunnen ze de onderdelen weer afbreken en iets anders maken.

Wij kregen de doos zoomin’ pals met 20 ontwerpen, waarvan enkele naast elkaar kunnen, maar je voor de meesten eerst iets moet gaan afbreken. Met name de ogen komen in veel voorbeelden terug.

Heel enthousiast zocht zoonlief alvast iets uit om te gaan maken terwijl ik de twee zakjes met elementen opende. Om er voor te zorgen dat niet alles direct op de grond viel had ik een hoog dienblad gepakt en daarin alle losse elementen neergelegd.

De wielen aan de ene kant, de staven in het midden en de radartjes aan de andere kant. Zo kon hij ook heel makkelijk zien wat hij nodig had.

Kid K'nex junior review; speelgoed en welke leeftijd - Mamaliefde

Voor het eerste ontwerp moest ik hem nog even helpen. Door een stukje aan te wijzen om mee te beginnen, en vervolgens een ander element aan te wijzen zodat hij die moest gaan zoeken en op de juiste plaats bevestigen.

Al snel had hij het door en ging hij zijn eigen gang. Kon ik achterover leunen en kijken naar hoe hij zich vermaakte. In zijn klas hebben ze dit speelgoed namelijk niet, de klassen zijn pas onlangs opgesplitst.

Toen dochter zag waarmee hij aan het spelen was wilde zij graag ook, zij heeft het wel in de klas dus had geen uitleg meer nodig en wilde het liefst meteen beginnen met bouwen. In principe zit er genoeg materiaal in voor twee kinderen, maar niet om ook echt twee voorbeelden na te maken.

Voor een aantal heb je alle dezelfde onderdelen nodig. Totdat papa mee gaat doen, dan is er al snel te weinig ;-)

Creatief spelen

Naast bouwen volgens een voorbeeld is het natuurlijk ook heel goed om de eigen fantasie los te laten. Dit speelgoed is ook zeer zeker geschikt als een vorm van open end play waarbij je met verschillende elementen iets anders kan doen.

Ze kunnen zelf gaan bouwen en verbinden tot ze iets gemaakt hebben dat ontsproten is uit de eigen fantasie. Wat ze vervolgens natuurlijk heel trots showen. Zelf zie je het misschien niet altijd direct, maar voor hen is het net echt en zijn ze helemaal enthousiast omdat ze het zelf hebben bedacht.

Wist jij al dat er ook kid k’nex bestaat?

Linda van Aken