Knikkerbanen; je vindt ze in alle vormen, soorten en kleuren. Van Duplo, hout, plastic en metaal, je hebt zelfs knikkerbanen die muziek kunnen afspelen.
Voor jong en oud is er wel een geschikte knikkerbaan te vinden die aansluit op de (motorische) vaardigheden van die leeftijd en die voldoende uitdaging biedt. Aan het begin van het jaar maakte ik kennis met Gravitrax van Ravensburger tijdens de Spielwarenmesse in Neurenberg.
Ik was meteen verkocht, wat een enorm indrukwekkend bouwwerk hadden ze hiervan gemaakt, als je naar mijn stories gaat vind je de foto’s en filmpjes nog en zie je hem in werking.
De knikkers rolden alle kanten op, daarnaast zaten er ‘trucjes’ in verwerkt van een kanon tot een splash en werveling. Ik kon dan ook niet wachten tot het hier in Nederland te koop was. Tijdens de jurydag van Speelgoed voor het Jaar was dit speelgoed ook aanwezig.
Nu zit ik zelf niet in de jury dus terwijl zij bezig waren het overige speelgoed te testen kon ik het niet laten om alvast een opstelling te bouwen, zodat ze die konden uittesten.
De jury vond het ook heel leuk speelgoed, dus werd het genomineerd voor Speelgoed van het Jaar voor de categorie 8 en 9 jaar. Van Ravensburger ontvingen we de genomineerde startset om thuis te proberen!
Unboxing
Nu het buiten steeds kouder en natter wordt, werd dit speelgoed er natuurlijk bij gepakt.
Zoonlief is vanaf jongst af aan gek op knikkerbanen, om zelf mee te spelen en bouwen. Zoals de houten Kullerbu tot en met de Hubelino Duplo knikkerbaan of de enorme knikkerbanen bij bijvoorbeeld het Science Center in Delft of de knikkerbaan in het atelier van Landal Heideheuvel.
Hij haalt hier altijd veel plezier uit en aangezien ik zelf al enthousiast was na het zien van dit speelgoed op de Spielwarenmesse, verwachtte ik dat hij dit ook zou zijn.. Toen hij de doos zag was hij meteen enthousiast, hij herkende de doos want zijn juf zou ook zoiets hebben. Hij kon dus niet wachten om te gaan bouwen.
Alle onderdelen zitten gesorteerd in plastic zakjes, dus die maakte ik open. Zoonlief drukte ondertussen de zeshoeken uit de grondplaten.
Deze puzzel je aan elkaar (of kun je uitbreiden) zodat je een basis hebt om op te bouwen. De knikkers lieten we nog even in het zakje zitten om te voorkomen dat ze meteen kwijt zouden raken. In de doos vind je:
- 4 grondplaten die je aan elkaar kan puzzelen.
- 2 transparante etages waarmee je de hoogte in kan gaan.
- Heel veel hoogteblokjes; dikkere grijze en kleinere zwarte. Voor de knikkerbaan heb je tenslotte hoogte nodig om ze in beweging te krijgen.
- Witte en groene elementen waarmee je de baan kan bouwen of special effects kan toevoegen, zoals een splash, vrije val, werveling en een kanon.
- De grijze ‘rails’ waarmee je de knikkers van het ene element naar het andere kan leiden met of zonder hoogteverschil.
- 6 kogels; 3 grijze en 3 gekleurde
- Een boekje met bouwinstructies en een boekje met opdrachten.
- Een inhoudsopgave en uitleg in verschillende talen.
Alle onderdelen kan je heel eenvoudig bewaren in de doos, een eenvoudige vierkante doos zodat hij ook makkelijk in de kast past.
Bouwen volgens voorbeelden
Nu alles was voorbereid konden we gaan bouwen. In het instructieboekje vind je ontwerpen van drie verschillende niveaus, zodat je de elementen kan leren kennen en steeds een stapje verder kan. Ondanks dat er als adviesleeftijd 8+ op de verpakking staat, kozen we voor een moeilijke.
Overal staan cijfers bij zodat je weet hoeveel hoogteblokjes je moet gebruiken en op de grondplaat plaatsen. Het voordeel is dat er zowel witte als groene vlakken zijn. Dan hoef je minder te tellen waar welke moet.
Ik wees een stapeltje aan, hij las het aantal benodigde stukjes, bouwde de toren en keek waar hij moest staan. Soms moest ik hem wel even er op wijzen om wat beter te kijken waar of welke richting een blokje op moet om te voorkomen dat ze niet op elkaar aansluiten, maar verder ging het verrassend goed.
Het leukste vond hij nog wel de rails neerzetten. Hier zie je dat hij nog veel met trial en error werkt en een rail pakt om te kijken of het past en vervolgens de volgende. Daarbij ging hij natuurlijk ook liever voor de lange dan de kleinere ;-)
Wedstrijdje doen?
Dochterlief lag ziek op de bank maar het enthousiasme van haar broertje werkte zo aanstekelijk dat ze op het einde toch even kwam kijken. Nadat de baan in elkaar gezet was konden we de kogels (knikkers) erbij pakken.
Het startelement heeft drie plekjes voor kogels. Door een druk op de ‘knop’ laat het mechanisme alle drie de balletjes tegelijk los. Doordat er drie verschillende banen en drie verschillende kleuren kogels zijn kan je er een wedstrijdje van maken door te raden welke als eerste beneden is.
Waarbij de kortste baan niet altijd ook de snelste hoeft te zijn. Er zitten ook een paar elementen in zoals een wissel waardoor hij beide kanten op kan rollen. Op het einde kan je de finishladder plaatsen die de volgorde bijhoudt. Deze kan je trouwens ook prima gebruiken aan het begin om drie knikkers tegelijk dezelfde baan af te laten rollen.
Spelen met natuurkundige wetten
Bij het kanon was het wel even zoeken hoe het werkte (dit hadden we overgeslagen in de instructie) waardoor ik eerst dacht dat er een deel van de baan niet gebruikt werd. Later kwamen we er achter dat deze een speciale functie heeft.
Door middel van kinetische energie wordt een volgende knikker weggeschoten waardoor ze ook weer omhoog kunnen gaan tegen de zwaartekracht in! Stiekem leer je dus ook aardig wat natuurkundige verschijnselen tijdens het spelen met dit speelgoed!
Vrij bouwen
Na een tijdje had hij het wel gezien en wilde hij zelf gaan bouwen, of ‘mooier maken’ zoals hij dat zelf noemde ;-) Als basis lieten we het bouwwerk staan en terwijl ik afstand nam ging hij zelf aan de slag.
Door trial en error en vooral veel de knikker te laten rollen en vervolgens te kijken wat er daarna moet komen experimenteerde hij er op los. Daar leer je tenslotte toch het meeste van!
De wintertijd was ingegaan, maar we hadden de klok in de woonkamer nog niet verzet. Daarom gingen ze een uur ‘te vroeg’ naar boven.
Ik kwam er op tijd achter dus mocht hij nog even in zijn pyjama een uurtje naar beneden en heeft hij zich nog prima vermaakt met papa die ook helemaal los ging. Hij kon er geen genoeg van krijgen. Het heeft dan ook meerdere dagen op de tafel gelegen totdat ik mijn tafel terug wilde ;-)
Opdrachten
Voor oudere kinderen kan je nog een extra spelelement toevoegen, in het tweede boekje staan er namelijk diverse opdrachten die je kan doen. Er zijn zes verschillende niveaus. Van eenvoudige bouwinstructies waarbij cijfertjes zijn weggelaten dus je zelf moet kijken hoeveel bouwelementen je nodig hebt, of welke speciale elementen je nodig hebt.
Tot en met opdrachten om de kogels in een bepaalde volgorde te laten eindigen en je dus moet gaan nadenken over hoe welke baan loopt, welke elementen het tegenkomt en welke vervolgens als eerste eindigt.
Deze opdrachten zijn wel echt geschikt voor oudere kinderen. Zo kan ieder kind op zijn eigen niveau er mee spelen, gewoon omdat het leuk is of juist omdat het uitdagend is.
Conclusie
Dat dit speelgoed leuk is voor jong en oud werd bewezen toen de kinderen op bed lagen en we zelf ook even wat gingen experimenteren ;-) Er staat dus niet voor niets op van 8 tot 99 jaar! Het laatste bouwwerk hebben we laten staan zodat ze ook de volgende dag hier weer mee kunnen spelen.
De komende jaren gaan we hier dus heel veel plezier mee hebben. Dit spel blijft dus ook lekker beneden liggen zodat we het makkelijk kunnen pakken. De kogels houd ik voor de zekerheid wel achter om te voorkomen dat we ze heel snel kwijt raken.
Mening van de Jury van Speelgoed voor het jaar
Old school in een nieuw jasje. Dit is eindelijk een coole knikkerbaan met nieuwe trucjes! Beetje technisch, zelf bepalen hoe de baan wordt en je kunt zowel een eenvoudige als ingewikkelde baan bouwen. Heel veel speelplezier. Er zitten verschillende boekjes met voorbeelden bij.
Toelichting ontwikkelingspsycholoog:
De Gravitrax Starter Set is een veelzijdige knikker/kogelbaan, waarmee met behulp van allerlei losse elementen diverse kogelbanen gebouwd kunnen worden.
Met behulp van bouwstenen kunnen op een bodemplaat pilaren gebouwd worden waartussen plastic gootjes van verschillende lengte worden gehangen waarover de kogels naar beneden kunnen rollen.
Er zijn allerlei speciale elementen om meerdere kogels tegelijk te laten starten of waar kogels doorheen kunnen vallen of die als wissel kunnen werken. Dat biedt veel mogelijkheden om allerlei verschillende kogelbanen te maken.
De handleiding geeft duidelijke aanwijzingen voor het stapsgewijs bouwen van een aantal banen, maar met een beetje ervaring kunnen kinderen hun fantasie gebruiken om hun eigen leuke baan te maken.
De Gravitrax bevordert ruimtelijk inzicht, constructievaardigheden (fijne motoriek en creativiteit) en gevoel voor de werking van de zwaartekracht en dynamica. De elementen en bouwwerken ogen technisch en futuristisch, wat technisch georiënteerde kinderen zal aanspreken.
Het biedt veel plezier zowel met het bouwen als spelen en is ook leuk om samen met een vriendje of vriendinnetje (of ouder) mee te spelen.
Gravitrax kopen?
Nieuwsgierig naar dit speelgoed en hoe jouw kind dit vindt? Begin altijd met de Startersset; daarin zitten meer dan 120 elementen die je nodig hebt om banen te gaan bouwen. Daar ben je wel even zoet mee en kan je even mee vooruit.
Is het een succes, of is je kind al wat ouder en toe aan meer uitdaging, zijn ook de uitbreidingssets een aanrader. Van sets met nog meer elementen zodat je hogere en grotere banen kan maken, tot speciale elementen zoals de katapult of een looping. Absoluut een aanrader voor de decembermaand of een verjaardag.
Speelgoed van het Jaar 2018
- Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018
- Winnaars Speelgoed van het Jaar 2018
- Recoil Lasergames review
- Gravitrax review
- Baby Alive Plas & Dans pop review
- Poopsie Slime Surprise Unicorn review
- Mind Designer Robot review
- Concept Kids Junior review
- Playmobil aanvalstoren review
- Bla Bla Blocks review
Knikkerbanen
- Knikkerbanen voor kinderen
- Haba Kullerbu houten knikkerbaan
- Haba Kogelbaan Op de werf
- V-tech Marble Rush knikkerbaan
- Marble Racetrax Knikkerbaan
- Gravitrax knikkerbaan
- Gravitrax Junior
- Spelletjes met knikkers
- Marble Mania
Constructief speelgoed
- Constructie speelgoed voor kinderen
- Biobuddi blokken bouwen
- Blokken bouwen & stapelen
- Construxions bouwen
- Duplo voorbeelden bouwen
- Geosmart voorbeelden bouwen
- Hubelino voorbeelden
- Kapla voorbeelden bouwen
- Kid k’nex voorbeelden
- K’nex voorbeelden bouwen
- Kettingreactie maken
- Knikkerbanen
- LEGO bouwen voorbeelden
- LEGO sets jongens & meisjes
- Magformers bouwen
- Smartmax voorbeelden bouwen
- Tenten & hutten bouwen
- Vlakkies bouwen
- Bouwen met spaghetti
- Kinder kerstdorp maken
- DIY kleefblokken maken
- 25 Heerlijke vegetarische hapjes voor elke gelegenheid - 9 September 2024
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024
- 25x Knutselen met eikeltjes voorbeelden & ideeën - 6 September 2024