Skip to Content

Magformers voorbeelden van spelen ook voor baby’s en peuters

Magformers voorbeelden van spelen ook voor baby’s en peuters

Magnetisch speelgoed doet het altijd heel erg goed hier in huis. Zo af en toe zie je hier ook foto’s van voorbij komen. Of het nu gaat om het speelgoed van smart max, magformers tot en met de magneetjes op de koelkast die een onuitwisbare indruk maken op de kinderen.

Magnetisme fascineert ze, waarschijnlijk omdat ze het wel zien. Ze zien dat magneten elkaar aftrekken, of voelen dat ze juist worden afgestoten. Maar verder hebben ze niet gehoord van polen, lading, aantrekkingskracht. Het is net als magie.

Constructiespeelgoed

Hoe leuk is het dan als je met die magie kan spelen. Bijvoorbeeld met de magformers; magnetisch constructiespeelgoed dat niet voor niets is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2015. Er zijn verschillende sets verkrijgbaar waarmee de coolste bouwwerken kan maken. In de standaard set zitten vierkantjes en driehoeken waarmee je flink aan de slag kan.

In de uitbreidingen vind je ook andere vormen zoals vijfhoeken en andere attributen zoals wielen. Het leuke van de elementen is dat beide kanten een andere kleur hebben. Je kan dus echt gaan spelen met kleuren. In het boekje staan een aantal voorbeelden zodat je niet alles zelf hoeft te bedenken en gelijk aan de slag kan.

Fantasiespeelgoed

Als kinderen doorhebben hoe het werkt kunnen ze ook heel goed zelf voorwerpen gaan bouwen. Alleen of onder begeleiding. Kinderen zijn makkelijker in het loslaten van hoe het hoort of hoe het zou moeten maar gaan op zoek naar hoe het ook zou kunnen. Hun fantasie doet de rest, zien dingen die wij niet zien en bedenken er allerlei verhalen mee.

De vierkanten zijn trouwens ook goedgekeurd door onze dochter als armbanden. Het liefste haar hele arm vol met alle onderdelen op een rijtje. En geef haar eens ongelijk met al die vrolijke kleuren.

Spelend leren

Zonder dat kinderen het door hebben leren ze tijdens het spelen een hoop van deze magformers. Niet alleen over de kracht van magneten. Dat je bijvoorbeeld bepaalde kanten wel tegen elkaar aan kan houden om te bouwen, terwijl anderen elkaar afstoten.

Ook de kleurtjes kunnen er goed mee geoefend worden en bepaalde vormen; de vormen van de onderdelen maar ook van wat ze bouwen. En dan heb ik het nog niet eens over het inzicht dat ze hiermee verkrijgen.

Je oefent al vroeg het ruimtelijk inzicht van je kind en oplossingsgericht werken. Dit speelgoed is daarom niet alleen leuk voor een nieuwsgierige peuter, maar ook voor oudere kinderen die hier de meest bijzondere objecten van zullen bouwen.

Enig nadeel aan dit speelgoed; alle kinderen willen er graag mee spelen dus eigenlijk heb je een paar sets nodig om te voorkomen dat ze ruzie krijgen over wie waarmee mag spelen.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Saskia schreef:

  Wat leuk die magformers. Misschien hier toch ook maar op het Sinterklaas of kerstlijstje zetten.

 2. Sigrid schreef:

  Ja, dit soort speelgoed spreekt mezelf en de kindertjes ook enorm aan. We hebben Smart Max en dat wil ik eigenlijk wat uit gaan breiden. Opnieuw beginnen met Magformers vind ik wat te prijzig maar lijkt me super speelgoed! Of zou het juist leuk combineren met Smart Max..?

  • Linda schreef:

   Nee, heb ik geprobeerd en gaat vrij lastig. Smart max is echt veel groter dan magformers. De magneetjes werken wel maar je kan er niets samen mee bouwen. Denk dat het dan leuker is om het bestaande speelgoed uit te bouwen.

  • Sigrid schreef:

   Wat goed om je ervaring te horen! Dankjewel :)

 3. Linda Venrooij schreef:

  Leuk om je review te lezen, wij zijn ook ónwijs fan! Sinterklaas gaat ze op 5 december een grote doos Magformers geven, waar ze nog meer van kunnen maken!
  Inderdaad heb je wel wat stuks nodig om echt iets moois te kunnen maken en het kost ook wel wat….maar dan heb je ook écht wat! Zelfs papa & mama vonden het leuk speelgoed :-)

 4. Marguerita schreef:

  Oh dat ziet er heel leuk en educatief uit!

 5. Oh dat moet hier ook een hit zijn…

 6. Maai schreef:

  Ik zag dit staan en heb het even in mijn handen gehad. Lijkt me echt heel leuk. Misschien iets voor de Sint dit jaar :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.