Zodra de feestdagen van december weer in zicht komen, worden massaal adventskalenders gekocht. Hiermee kan worden afgeteld naar de daadwerkelijke kerstdagen. De traditie van een adventskalender bestaat al heel lang. Vooral kinderen vinden het erg leuk, om elke dag in december een vakje open te mogen maken. Dat kinderen zich daar zo op verheugen is ook niet zo vreemd, want in de meeste gevallen bevindt zich achter het luikje een traktatie of een klein speeltje. Door het succes van de kalender zijn ze vandaag in ontzettend veel variaties te krijgen. Maar waarom zou je een kant en klare versie kopen als je zelf ook een unieke adventskalender kan maken?

Adventskalender maken

Wil jij echt origineel voor de dag komen, dan maak jij je eigen persoonlijke versie. Niet alleen kan je zo heel gericht een kalender maken die past bij jouw smaak, het is ook nog eens een leuke activiteit. Het maken kan je al dan niet samen met je kinderen doen. Zo wordt de aanloop naar kerst een stuk leuker. Het is goed om flexibel te zijn in je manier van denken. Een adventskalender kan namelijk om de meest uiteenlopende manieren worden vormgegeven. Om alvast wat inspiratie te geven, hierbij een aantal mogelijkheden voor het maken van een adventskalender.

Activiteitenpot

Maak 24 briefjes met leuke activiteiten voor iedere dag van de maand eentje die je dan gaat trekken.

Adventskalender tak met cadeautjes

Afhankelijk van jouw interieur kan je de tak al dan niet een kleurtje geven. Zorg dat je hem voorziet van 24 spijkertjes en hang hem dan aan je muur. Als je aan elk spijkertje een cadeautje hangt, in dezelfde kleur als de tak, bereik je een heel bijzonder effect. Zorg dat je de nummers juist niet op volgorde hangt. Hiermee voorkom je een lege plek na een week openen. Knip elke dag een presentje los. De tak kan je best laten hangen. Zo kan je er voor andere gelegenheden ook gebruik van maken.

Kerstboom van dozen

Wil jij echt uitpakken, letterlijk en figuurlijk? Kies dan voor een kerstboom van dozen. Plak 24 vierkante dozen aan jouw muur in de kleur die jij mooi vindt. De deksels kan je naar wens opvrolijken met een ster of gewoon een cijferaanduiding. In de doos kan je dan het presentje stoppen. Zo blijft de muur mooi intact, ook als er al diverse verrassingen zijn uitgepakt. Door de dozen te bevestigen met dubbelzijdige tape, kan je de adventskalender na gebruik eenvoudig loshalen. Zo voorkom je beschadigingen aan je muur.

Huisjes met licht

Een mooi effect is te bereiken, door op een bestaande plank aan de muur, 24 huisjes te zetten die allen voorzien zijn van verlichting. Zo krijg je het effect van een idyllisch straatje. In elk huisje kan je een surprise stoppen. Het huisje kan je vervolgens weer terugzetten. Zo houd je de hele maand december een geweldige lichtbundel aan je muur en is het echt elke dag feest.

Of deze ook met huisjes en verlichting.

Houten ladder met zakjes

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een houten ladder in de huiskamer staan. Deze is meestal puur ter decoratie. Hier kan je op een eenvoudige manier een adventskalender van maken. Plaats hiervoor op elke trede een aantal mooie zakjes van papier of jute en voorzie deze van een nummer. Je kan de zakjes natuurlijk een extra leuke uitstraling geven door er een kerstbal van plastic aan te bevestigen. Ook hier geldt, dat het mooier is om de nummers niet op volgorde op de trap te bevestigen. Zo blijf je een feestelijk effect houden, de hele decembermaand door.

Plastic zakjes aan de muur

Een grappig effect valt te bereiken door plastic zakjes met zipsluiting in de vorm van een kerstboom aan je muur of deur te bevestigen. De zakjes zijn immers doorzichtig, waardoor al te zien is wat er in het zakje zit. Stop in elk zakje een kleine kerstversiering. Door elke dag een zakje te openen en de inhoud in je kerstboom te hangen, wordt je boom richting de feestdagen elke dag een beetje voller.

Kapstok met zakjes

Een adventskalender maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Pak gewoon een houten kapstok en hang deze aan een spijker aan de muur. Bevestig hier vervolgens 24 zakjes aan met een stuk jute touw. Zorg voor een mooi effect, door de zakjes niet allemaal op dezelfde hoogte hangen. Zo krijg je een mooi gevarieerde hoogte en blijft de kapstok ook na 2 weken nog leuk om naar te kijken. In de zakjes kan je dan de kleine cadeautjes stoppen. Door hier een leuk miniknijpertje op te doen in rood of groen, heb je gelijk bijgedragen aan de kerstsfeer.

Kleedhanger

Geen kapstok dan is een kledinghakker ook meer dan voldoende. Door te variëren met de lengte van de touwtjes zijn ze toch allemaal goed zichtbaar.

Deze stok is gemaakt in koper en roze tinten. Met kaarten, sterrendoosjes maar ook ornamenten.

Minimalistische adventskalender

Heel minimalistisch maar ook heel stijlvol deze doosjes met groene kerstboompjes en rendieren versierd met touwtjes en led-lichtjes.

Andere ideeën

Achter een raamhek met papieren zakjes.

Kerstsokken

Natuurlijk mag een kerstsok niet ontbreken met Kerstmis; dus hoe passend is dan deze adventskalender in kerstboom vorm.

Kerstzakken

Of wat vindt je van deze zakken van de kerstman? Met natuurlijk de kerstman on top.

Enveloppen calender

Niet zo creatief? Plak dan 24 enveloppen op een kartonnen of houten achtergrond en vul ze met spreuken, quotes of activiteiten. Eventueel kan je hem nog verder versieren met stic