Skip to Content

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden

Duplo heeft het hier in huis helemaal gemaakt. Een knikkerbaan hebben we, maar dan van houten blokken waar peuter het geduld nog niet voor heeft. De knikkerbaan bij oma in huis is echter een groot succes. Helemaal als dit gaat om speelgoed.

Vorige week werd er een pakketje Hubelino bezorgd. In het kort is dit een variant op duplo, maar dan als knikkerbaan. Ik wist dus ook zeker dat dit in smaak zou vallen. Naar mate de kinderen ouder worden zal de Duplo het huis verlaten, of in ieder geval zijn weg vinden naar zolder want wegdoen is zonde.

Dankzij de uitvinding van Hubelino wordt de levensduur echter met een paar jaar verlengd. Hubelino heeft namelijk een aantal onderdelen waarmee je een knikkerbaan kan maken in combinatie met Duplo.

Er zijn diverse sets te koop met en zonder steentjes en met speciale uitbreidingen zodat je alle kanten op kan.

Hubelino speelgoed

Even in het kort: Hubelino is een variant op duplo. De blokjes hebben dezelfde afmetingen en ze zijn compatibel met elkaar. Een groot deel van deze blokjes zijn echter wit. Wat het extra bijzonder maakt zijn de knikkerbaanonderdelen.

Met deze duplo kan je kind namelijk zelf een knikkerbaan ontwerpen. Een mooie uitdaging voor de peuters en kleuters die misschien al een beetje uitgekeken zijn op duplo. Dit vraagt tenslotte een heel ander inzicht van de kinderen. In de doos zit een boekje met een aantal voorbeelden om na te bouwen.

Het pakketje werd bezorgd vlak voordat het middagdutjes tijd was. Het eerste wat ze riep was cadeautje. Vooruit, ze mocht hem dan nog even uitpakken. De doos zou echter pas na het slapen opengaan. Had mama even de tijd om hem eerst uit te testen ;-)

De eerste keer is het even puzzelen. Zeker als er een oma en opa bij zitten van wie je niet naar het voorbeeld mag kijken. Dan is het heel fijn als je de grote kist met extra duplo steentjes erbij kan pakken. Achteraf gezien is dat niet nodig.

Hubelino

Hubelino startersset 85-delig

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden - Mamaliefde

De beginnersdoos bevat een verscheidenheid aan verschillende baanelementen en ook constructiebouwstenen van verschillende grootten.

In tegenstelling tot de basisblokkendoos bevat de beginnersblokkendoos ook nog tunnels, kruisingen, een vierpuntsbocht, keerlussen rechtsom en linksom en natuurlijk een uitgebreid geïllustreerde handleiding.

Hubelino startersset 123-delig

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden - Mamaliefde

De 123-delige basisset bevat alles wat je nodig hebt voor het creëren van een mooie knikkerbaan; een verscheidenheid aan baanelementen en bouwstenen in verschillende grootten, vormen en kleuren. Daarbij zitten in deze set ook knikkers en een twee grondplaten.

De stenen zijn verpakt in een stevige kartonnen koffer van hoge kwaliteit. In het bijgevoegde instructieboekje vind je inspiratie en diverse handleidingen om een knikkerbaan te bouwen.

Hubelino mega-startersset 200-delig

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden - Mamaliefde

Deze grote Hubelino-bouwdoos is de perfecte start voor de beginnende knikkerbaanbouwer. Er zitten veel baanelementen en bouwstenen in meerdere vormen en kleuren en van verschillende grootten.

Daarmee kan van alles worden gebouwd, van simpele tot complexe bouwwerken, met oneindig veel mogelijkheden en onnoemelijk veel bouwplezier.

Alles wat de kleine bouwmeester voor zijn eerste eigen knikkerbaan nodig heeft wordt door Hubelino in een praktische koffer geleverd.

Hubelino mini set 45-delig

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden - Mamaliefde

Ook met kleine knikkerbanen is veel plezier te beleven. De 45-delige miniblokkendoos van Hubelino is uitstekend geschikt voor beginners, want die bevat een selectie van alle baanelementen en bouwstenen, die nodig zijn voor het bouwen van een eerste eigen miniknikkerbaan: bouwstenen, knikkerbaanelementen, knikkers, grondplaat en een uitgebreid geïllustreerde gebruiksaanwijzing. Met de Hubelino-uitbreidsets kan de kleine knikkerbaan naar believen groeien.

Uitbreidingssets Hubelino

Omdat we al een grote doos hadden kregen we twee uitbreidingssets. Hierin zitten geen duplosteentjes, want veel mensen hebben die al. Er staan dus minder onderdelen op de doos maar stiekem kan je er meer mee.

Al heb je altijd wel de basis nodig met halfronde bochten en langwerpige stukken. Ook zijn er uitbreidingsdozen met scherpe bochtjes of kruispunten zodat je spannender banen kan ontwerpen. Daarnaast zijn er diverse uitbreidingen gekomen emt special effect zoals de katapult, wipwap etc.

Katapult

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden - Mamaliefde

Wil je ongekende hoogten bereiken? Durf je de knop in te drukken om de knikker minstens zeven bouwlagen omhoog te schieten? Bereid je dan voor op de uitbreidingsset Katapult van Hubelino!

Het is de enige knikkerbaankatapult waarmee je de knikker met één druk op de knop lanceert.  Ga de uitdagingen van de zwaartekracht aan, experimenteer met de snelheid en leer hoe je je knikkerbaan steeds beter kunt maken, voor de uiteindelijke, ultieme spelbeleving.

Schommel

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden - Mamaliefde

Wil je nog meer snelheid? Daag de bouwmeester in jou dan eens uit met de uitbreidingsset Swing van Hubelino!

Met zijn fraaie slingertechniek biedt deze set jou spannende en onvoorspelbare mogelijkheden: rolt je knikker naar de volgende goot of neemt hij onverwacht een andere wending? Plaats de swing in je bouwwerk en creëer een onvoorspelbaar en nog spannender knikkerbaan!

Wipwap

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden - Mamaliefde

De wipwap is onze grootste uitbreidingsonderdeel. Als de knikker voldoende vaart heeft, zal het recht de wipwap inrollen en daarna doorgaan met een toenemende snelheid.

En omdat je nooit genoeg wipwappen kunt hebben, zitten er hier twee van in deze set, met daarnaast nog baanelementen, bouwstenen, een grondplaat en knikkers.

Trechter

Hubelino duplo knikkerbaan review & voorbeelden - Mamaliefde

Ervaringen met Hubelino knikkerbaan

Bij ons in huis zijn ze ondertussen groot fan van Hubelino. In fasen wordt er mee gespeeld, zo ook op het moment dat deze samenwerking voorbij kwam. ‘s Avonds zijn manlief en ik aan de slag gegaan om een paar knikkerbanen te bouwen zodat ze daar de volgende ochtend mee konden spelen.

We hebben zowel zelf een poging gedaan om iets te ontwerpen als een uitleg te gebruiken. We hebben twee banen gebouwd; voor beide kinderen één en hadden zelfs nog aardig wat stenen over. De uitdaging is nog steeds om met zoveel mogelijk stenen iets te gaan bouwen.

Later heb ik geprobeerd de voorbeelden op de doos te maken. Ook dit is even puzzelen. Er zit wel een boekje bij. Dit zijn echter eenvoudige voorbeelden die oplopen qua moeilijkheidsgraad. Ideaal voor je wat oudere peuter of kleuter om zelf te maken.

Een duidelijke Ikea-handleiding zit er niet bij. Het beste kan je dan beginnen met datgene wat je ziet onderop de plaat, aan de voorkant en bovenaan. En vervolgens de rest aan de achterkant invullen.

Dan blijkt dat er ook meer dan genoeg witte ondersteunende steentjes bijzitten. Met een peuter erbij die heel graag wil helpen met bouwen kan het nog wel een beetje lastig zijn.

Manlief heeft een avond later geprobeerd ook wat voorbeelden na te maken en had hier meer moeite mee. En dan zeggen ze dat vrouwen minder ruimtelijk inzicht hebben… Voor kinderen is dit dus een grote uitdaging.

Hubelino App met voorbeelden

Hubelino heeft ook een handige app die beschikbaar is voor Apple en Android. Hier vind je de diverse dozen terug en de daarbijhorende beschrijvingen. Je kan dus ook de bouwwerken van andere sets gaan maken als je daarvoor de onderdelen hebt.

Heel handig is dat je stap voor stap ziet welke stenen er op welk niveau moeten komen. Je gaat echt laagje voor laagje de lucht in. Daarnaast kan je het 3D-voorwerp van alle kanten bekijken. Bij de papieren versie is het soms even deduceren welke kant je op moet.

Zelf baan bouwen

Nadat de kinderen ‘uitgeknikkerd’ waren zijn ze er zelf mee aan de slag gegaan. Eerst in 2D waarbij er plat op de plaat gebouwd wordt. Vooral zoonlief van drie vond dit geweldig en de ‘bruggen’ waren zijn favoriet, en dan bij voorkeur zoveel mogelijk achter elkaar.

Dochterlief daarentegen was meer van de rondjes en andere vormpjes waarbij de knikker maar één kant op kan. Met deze bouwwerken kan je door het bewegen van de plaat de knikker een route laten afleggen en is stiekem best goed voor de motorische ontwikkeling en oog-handcoördinatie.

Nadat ze er weer helemaal in zaten gingen ze ook de lucht in en gebruikten ze de legosteentjes voor 3D-bouwwerken waardoor de knikker met behulp van de zwaartekracht naar beneden kan rollen.

Stimuleren

Het mooie van dit speelgoed is dat het zowel het logisch denken, fijne motoriek als de creativiteit bevordert. Zonder logisch na te denken komt de bal stil te liggen; een kwestie van trial and error.

Niet alleen voor de knikkerbaan, voor een degelijke onderbouwing moet je ook logisch nadenken. Of wat extra duplosteentjes erbij pakken. De fijne motoriek heb je nodig om de steentjes goed op elkaar te krijgen.

Het laten rollen van de bal vind onze peuter nog het leukste. Als je wat filmpjes op youtube bekijkt kom je ook hele originele ideeën tegen in combinatie met duplo-poppetjes.

Dit speelgoed wordt geadviseerd voor kinderen vanaf vier jaar.

Familiepret

Zoals je op de foto’s ziet speelt hier in huis de hele familie ermee. Baby boy houdt trots het speelgoed in de lucht. Er zitten heel handig twee grondplaatjes bij deze set zodat ik op een plaatje een voorbeeld kan maken en peuter deze op de andere kan namaken met de blokjes die ik klaar leg.

Ok, met een aantal steentjes moet ik nog helpen. Ze is ook nog lang geen vier jaar ;-) En mama en papa proberen de meest ingewikkelde uitdagende banen te bouwen voor de knikkers die peuter dan laat rollen.

Ik geef haar een knikker per keer, zodat er niet al na vijf minuten drie knikkers onder de bank verdwijnen. Zondagochtend was het een beetje regenachtig, met dit speelgoed vloog de ochtend voorbij. Laat die herfst maar komen.

Hubelino banen en filmpjes op youtube

Op youtube zijn er leuke filmpjes te vinden met Hubelino speelgoed

Hubelino komt uit Duitsland en is nog zeer nieuw in Nederland.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)