Skip to Content

Zelf kleefblokken maken knutselen

Zelf kleefblokken maken knutselen

Klittenband blijft natuurlijk fantastisch spul om mee te experimenteren, zeker voor nieuwsgierige, ontdekkende dreumesen en peuters. Dus besloot ik om deze kleefblokken te maken.

Bij de Zeeman (#nospon) hebben ze nu een leuke aanbieding waarbij je voor 1 euro een setje klittenbandstickers en -band kan kopen. Ik had al eerder het idee om daar een leuke diy mee te doen, dus ik kon het natuurlijk niet laten om direct twee pakjes mee te nemen.

De ervaring leert namelijk dat blokken even interessant zijn om te oefenen met stapelen, en als ze dat kunnen wordt er hier weinig meer mee gespeeld. Duplo vinden ze veel interessanter, waarschijnlijk omdat je dat in elkaar kan klikken.

Datzelfde geldt voor Smartmax waarin magneetjes zitten verwerkt. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Dit is trouwens ook zeer geschikt om mee te nemen op vakantie en als activiteit op de achterbank!

Wat heb je nodig om kleefblokken te maken?

Het enige dat je nodig hebt om een nieuwe uitdaging aan te bieden zijn;

  • Klittenbandstickers (hier)
  • (stof)schaar
  • stapel met blokken. Maakt niet uit in welke kleur of vorm.

Werkwijze

2016-08-08 09.58.56 (640x426)

Het meeste werk is misschien nog wel het uitzoeken van de blokken, we hebben een grote lade waarin we alle blokken hebben verzameld. Hierin zitten ondertussen meerdere series, in diverse kleuren, maar ook met afgeronde zijkanten etc. niet dat dat voor het bouwen uitmaakt.

Maar voor deze diy zocht ik een aantal blokjes uit. Ik ging voor vierkante blokjes in vier kleuren, drie soorten ronde staafjes van gelijke grootte, een kleine platte en een iets langere platte, een dakje en een boog met binnencirkel. Dat is in principe genoeg om leuke creaties mee te maken.

Vervolgens verdeelde ik in mijn hoofd de stickers op de blokjes; waar gingen de vierkante, waar de ronde (vanzelfsprekend) en het band gebruikte ik voor de langere stukken. Op die manier kan je altijd blokjes aan elkaar kleven en hoeven ze niet in een bepaalde positie.

Nu hield ik het op de onderzijde en bovenzijde met klittenband, dat hoeft natuurlijk niet, je kan ook twee of meer aangrenzende vlakken gebruiken.

Dan plak je de stickers op de blokjes en klaar is je DIY.

Spelen

Zelf kleefblokken maken knutselen - Mamaliefde

Zoonlief ging er als eerste mee aan de slag en maakte al snel een enorme slang van de vierkante blokjes en de staafjes. Veel op elkaar bleef niet staan, dat was een toren van Pisa, maar als slang hield het verbazingwekkend goed. Met het dakje kan je natuurlijk ook huisjes bouwen of meer uitdagende bouwwerken.

Tip: Probeer zelf eens wat figuren en zet deze op de foto. Even afdrukken op papier en plastificeren of als foto en je peuter kan proberen de bouwwerken na te maken.

Je kan dit natuurlijk ook met Kapla doen, of met het soortgelijke speelgoed van de Kruidvat.

Spelen jullie kinderen graag met blokken?

Linda van Aken