Skip to Content

Kinderlogica principes

Kinderlogica principes

Als ouder is het jou ook vast wel eens overkomen dat je kind een uitspraak doet die je de slappe lach bezorgt. Maar die je ook doet nadenken over ‘waarom zoiets eigenlijk zo heet’ of ‘waarom iets is zoals het is’. Want die logica van kinderen is vaak veel logischer dan wat wij er in de grotemensenwereld van gemaakt hebben…

Of ze komen tot vreemde conclusies doordat ze bepaalde, op elkaar lijkende woorden, door elkaar halen. Kinderlogica is om van te smullen. En daarom verdient het gewoon even aandacht!

Logisch nadenken

Je hoeft tegen een kind niet te zeggen dat het logisch na moet denken, dat doet het vanzelf wel. Je kind leg verbanden die soms echt te ver gaan en waardoor jij dus in een deuk van het lachen ligt.

Maar soms is het zo voor de hand liggend en begrijp je zelf eigenlijk ook de logica van hoe het echt zit even niet meer. Of het zijn echte filosofen, die kinderen van ons!

Los van wat er verwacht wordt

Daarnaast zijn kinderen direct, open en eerlijk. Ze hoeven nog niet (zeker als ze heel klein zijn) aan allerlei maatstaven te voldoen. Dus ze zeggen gewoon eerlijk wat ze vinden. Iemand is gewoon dik, niet lief of gewoon eng.

Net wat er in ze opkomt en waar iemand ze aan doet denken. Een man met een lange, grijze baard is gewoon Sinterklaas en ook dat soort uitspraken kunnen grappig zijn (of juist helemaal niet, natuurlijk).

Een makelaar?

Achter ons huis is een bedrijf. Het is een aannemer die daar zijn bouwmaterialen heeft staan en er ook zelf aan het zagen is en ander voorbereidend werk doet. Nu vonden we ‘aannemer’ al een ingewikkeld woord voor de kinderen. Want wat is nou een aannemer?

Dus noemden wij hem altijd al de timmerman (eh…dat vond zijn vrouw heel komisch, maar goed, dat terzijde). Eén van mijn zoons vond echter dat hij een makelaar was! Want hij maakte toch dingen!

Tja…leg dan maar eens uit dat een makelaar huizen verkoopt. Want eigenlijk begrijp ik dat woord dan ook niet meer.

Twee vaders

Jongste zoon, kleuterleeftijd, zit achterin de auto met een vriendje. Opeens meldt hij aan zijn vriendje dat hij twee vaders heeft. Wát? Verbaasd luister ik het gesprek af. Hoezo, twee vaders? Wat gaan we nu weer krijgen?

Om vervolgens even heel stil te worden. Want dat kleine mannetje vertelde zonder blikken of blozen dat dat papa en God zijn. Tja, daar is dan weer niks tegenin te brengen, natuurlijk.

Onthouden!

Het is leuk om de uitspraken van je kinderen te onthouden. Dit kan uiteraard gewoon in een mooi boekje of je maakt er een bestand van op de computer.

Hoewel je zo’n boekje mooi kan versieren met tekeningetjes of bijvoorbeeld je kind zelf lekker laten tekenen. En foto’s, zodat je later ook nog kan zien hoe groot ze toen waren (herstel: hoe klein).

Uitspraken van andere kinderen

Naast het smullen van de uitspraken van anderen, kun je ook op internet je hart ophalen door eens op kinderlogica te zoeken. Er zullen er zeker bij zitten die jou ook bekend voorkomen.

Maar er zitten ook echt heel grappige uitspraken bij. Hierbij al een aantal voorbeelden. En een paar ideetjes vanuit de boekenwereld!

Meester Mark

Houd je ook zo van deze logica en kun je er geen genoeg van krijgen? Dan heb ik goed nieuws. Want meester Mark (Mark van der Werf) heeft er een boek over geschreven: ‘Meester Mark rekent het goed’ (hier).

Heerlijk toch om nog even lekker te kunnen grijnzen bij een logica waar helemaal niets tegen in te brengen is…. Maar je kunt ook gewoon even kijken op zijn eigen Facebook, want ook daar plaatst hij pareltjes.

Omdenken

Nog zo’n leuke plek om fijne uitspraken tegen te komen is bij Omdenken. Sowieso een heerlijke plek op Pinterest om leuke en inspirerende uitspraken te vinden. En ja, daar komen ook pareltjes van kinderuitspraken voorbij.

Een langzame groep

Kinderlogica principes - Mamaliefde

Dat werken en naar school gaan niet helemaal hetzelfde is, tja, legt dat maar eens uit. Werk mee naar huis krijgen betekent dat je niet snel genoeg bent en dus thuis het af moet maken, toch? Dan is het toch logisch dat je kind vraagt waarom je niet in een langzamer groepje zit?

Dubbele betekenissen

Kinderlogica principes - Mamaliefde

Ook zo’n leuke om verwarring te oogsten: woorden met meerdere betekenissen. Hierdoor kunnen grote verwarringen ontstaan. Of hele pientere opmerkingen. Want waarom heet het weer weer? Het is elke keer anders! Aldus de vierjarige Rhea. En ze heeft gelijk!

Je zal maar leraar zijn

Kinderlogica principes - Mamaliefde

Er komen de leukste uitspraken langs of pientere opmerkingen als je op internet links en rechts kinderuitspraken tegenkomt in het schoolwerk. Neem nou de opmerking ‘mannen overdrijven altijd’ als er gevraagd wordt waarom er zoveel zaadcellen vrijkomen bij een zaadlozing.

Filosoferen met kinderen

Dat filosoferen met kinderen heel boeiend kan zijn én juist heel verhelderend kan werken, is eigenlijk wel te verwachten.

Sabine Wassenberg heeft een boek geschreven over haar ervaringen met filosoferen op een multiculturele school. Het boek ‘Kinderlogica’ (hier) is dan ook een boek waardoor je zelf vanzelf gaat nadenken over je eigen westerse ideeën!

Zijn we er bijna

Een boek van een heel andere orde is ‘Zijn we er bijna’ van David Vienna (hier). Hij legt het bizarre denkproces uit van kinderen. Leuk en herkenbaar.

Wat zit er bijvoorbeeld in je kast? Aan de hand van een tekening laat hij zien dat er overdag kleren inzitten maar in de nacht een monster dat kleine kinderen eet. Heel logisch…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)