Vandaag was het weer zover; we mochten weer onze stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Je kan er dit jaar niet meer omheen, er werd volop campagne gevoerd op straat, radio, tv en in de dagbladen. Na de verkiezingen in Amerika waarbij Trump als winnaar uit de stembus kwam en afgelopen weekend de toestand met Turkije, lijkt je stem meer dan ooit het verschil te kunnen maken. We leven in een democratie en hebben daar het recht om te mogen stemmen. Iets waar je naar mijn mening dan ook gebruik van moet maken. En dat probeer ik mijn kinderen ook mee te geven. Natuurlijk aangepast op hun eigen leeftijd, maar als ik op het schoolplein hoor hoe kinderen de situatie tussen Turkije / Nederland bespreken krijgen ze dat wel mee en is het goed om het daar met ze over te hebben.

Lees ook: Rutte III; er ligt een regeerakkoord. Wat betekent dat voor gezinnen en kinderen?
Lees ook: Soms is het moederschap net politiek bedrijven

Mee gaan stemmen

In Nederland hebben we een democratie en mogen we gaan stemmen, voor mannen en vrouwen ongeacht je afkomst, zolang je maar 18 jaar bent. Omdat ze vanochtend lekker opschoten met aankleden en ontbijten hadden we ruim de tijd om voordat de school begint een fietstochtje / wandeling te maken langs het stembureau. Nu kwam ik er gisteren achter dat ik zelfs op school had kunnen stemmen, maar dan had ik een andere stemkaart moeten hebben. Het ‘stemmen’ zelf doe ik zelf, je wil niet dat er buiten het hokje gekleurd wordt en de stem ongeldig wordt of iets dergelijks. Maar ze mogen wel de stemoproep en identiteitskaart afgeven achter het tafeltje en helpen met het stembiljetten in de grote brievenbus te doen. Na afloop waren we zelfs nog ruim op tijd op school zodat ze een kwartier de tijd hadden om lekker buiten te spelen.

Debat in Jip en Janneketaal

Het Jeugdjournaal organiseerde weer een lijsttrekkersdebat wat leuk is om te kijken met de kinderen (als ze wat ouder zijn). Er werden niet alleen belangrijke onderwerpen besproken maar ook prangende vragen zoals ‘op welke soort meisjes val je’. Het werd afgewisseld met spelletjes. Het mooiste was nog dat er maar één regel was voor de aanwezige heren. Je mocht namelijk geen moeilijke woorden gebruiken. Daarom ook heel verhelderend voor volwassenen. Ze kunnen zich nu niet verschuilen achter cijfers of ingewikkelde begrippen maar moeten zich echt richten op wat ze nu eigenlijk belangrijk vinden en willen bereiken.

Scholierenverkiezingen

Er zijn ook scholen die ervoor kiezen om mee te doen aan de scholierenverkiezingen van Pro Demos. Alle kinderen krijgen een heus stembiljet en mogen in de week voorafgaand aan de verkiezingen hun stem uitbrengen. Een goede manier om te zien wat er eigenlijk bij de jeugd speelt. En ze het gevoel te geven dat ze er ook toe doen. Heel representatief is de uitslag echter niet.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken