Skip to Content

Grove motoriek voorbeelden & ontwikkeling bij baby’s, peuters en kleuters

Grove motoriek voorbeelden & ontwikkeling bij baby’s, peuters en kleuters

De ontwikkeling van de motoriek van je kind kan je heel eenvoudig stimuleren; met oefeningen die je bijvoorbeeld van de fysiotherapeut krijgt, mocht er sprake zijn van een achterstand, of gewoon op een leuke uitdagende manier met speelgoed en spelletjes.

Speelgoed en spelletjes om de grove motoriek te stimuleren

Bewegingen waarbij je het hele lichaam gebruikt vallen onder grove of grote motoriek.

Het gaat dus niet alleen om grove motorische vaardigheden als springen en hinkelen, maar ook het gooien en vangen van de bal. Als je dit wil stimuleren hebben kinderen dat vaak niet door; zij willen gewoon graag spelen!

Daarom is het een aanrader om divers speelgoed aan te schaffen die het kind op verschillende manieren uitdaagt.

Een aantal buitenspeelgoed om deze motoriek aan te sporen zijn:

Fietsen

Elk kind wat woonachtig is in Nederland zou eigenlijk moeten leren fietsen. Het is niet enkel het fietsen wat je leert, maar ook je evenwicht bewaren is een leerproces.

Dit is een prima, grove motoriek oefening. Af- en opstappen en bochten maken op je fietsje ontwikkelt de grove motoriek op een prima manier.

Lees ook: Je kind leren fietsen zonder zijwieltjes
Lees ook: Wat als je kind bang is om te fietsen

Trampoline

Het springen op een trampoline is bij uitstek geweldig om de motoriek aan te sporen.

Het is niet alleen het omhoog springen maar het stimuleert om variaties aan te brengen in het springen. Draaisprong, zitsprong en kniesprong, zijn allemaal onderdelen waar je achterkomt als je gebruik maakt van een trampoline.

Er zijn verschillende soorten trampolines; zoals een kleine trampoline die je ook voor fitnessoefeningen kan gebruiken binnen.

Of wat dacht je van de trampolines van Ethan; of je nu gaat voor een grote inbouwtrampoline voor in de tuin of als je dat liever niet hebt.

Een staande toestel rond of rechthoekig met bijvoorbeeld een veiligheidsnet om te voorkomen dat je kind op de grond valt. Deze zijn er in verschillende formaten zodat het ook past in een kleine tuin.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Trampoline springen; grove motoriek stimuleren maar dan lekker in de buitenlucht

Klimrek

Ook de speeltuin is ideaal voor het stimuleren van de fijne motoriek. Vaak staan er toestellen die stimuleren om te klimmen, klauteren, glijden of op een andere manier fysiek te spelen. Of dit nu plastic, metalen of houten speeltoestellen zijn.

Naast de ontwikkeling van de motoriek stimuleert dit bijvoorbeeld ook de sociale ontwikkeling door samen te spelen of het evenwichtsorgaan.

Ook een hindernisparcours is natuurlijk altijd erg succesvol omdat je daarbij meerdere oefeningen met elkaar combineert.

Meer informatie vind je hier.

Wobbel

Wat interessant motorisch speelgoed is voor binnen is bijvoorbeeld de Wobbel; dit is een balansbord waarbij je kind diverse oefeningen kan doen en meer controle leert te krijgen over zijn evenwichtsorgaan.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Overzicht balansborden & rocker boards
Lees ook: Spelletjes en oefeningen op Wobbel
Lees ook: Wobbel 360

Klossen

In de jaren ’60 maakte je in een leeg busje aan weerskanten 2 gaten waar je een touw doorheen reeg. Op deze busjes kon je dan lopen. Tegenwoordig schaf je voor je kinderen klossen aan.

De busjes zijn vervangen door plastic potjes waar je d.m.v. het vasthouden van een touw op kunt wandelen. Balans wordt geoefend en verbetering van de grove motoriek wordt verbeterd.

Meer informatie vind je hier.

Overig motorisch speelgoed

Voetenspel

Of wat dacht je van “Het kleine voetspel”. Dit spel verbetert de conditie en voorkomt een aantal problemen als platvoeten en knikknieën.

De mobiliteit van voeten, kan door dit goedkope spelletje worden voorkomen. Problemen met voeten veroorzaakt vaak een slechte houding.

Balspelletjes

Ook met de bal kan je verschillende spelletjes doen om de motoriek te oefenen.

Bijvoorbeeld vangen en gooien, de zevensprong, tennissen, flessenvoetbal etc. Met kleine pingpongballetjes en stuiterballen of juist een voetbal of nog groter skippyballen.

Achterstand motorische ontwikkeling

Is er geconstateerd dat je kind een achterstand heeft in zijn grove motoriek, gooi het roer dan definitief om. Schaf een trampoline aan en ga met je kind naar het bos.

Probeer in ieder geval te voorkomen dat een peuter al voor zijn derde jaar een IPad kan bedienen. Dat kan in zijn latere leven altijd nog.

Wat is het favoriete motorische speelgoed of spelletje van jouw kind?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)