Skip to Content

Naar het krijspaleis; waarom een binnenspeeltuin goed is voor de ontwikkeling van kinderen?

Naar het krijspaleis; waarom een binnenspeeltuin goed is voor de ontwikkeling van kinderen?

We kunnen er minachtend over doen, bestempelen als krijspaleis of binnenspeeltuin als plaats waar je liever niet komt. Maar het feit is dat het op sommige momenten toch wel heel erg handig is dat ze bestaan.

Denk bijvoorbeeld aan als het al een week regent en de kinderen thuis het huis afbreken omdat ze hun energie niet kwijt kunnen. Of op een studiedag, terwijl je eigenlijk nog wat wil werken. Of als de oudste naar school is en je even iets leuks wil doen met je jongste kind dat nog niet naar school gaat.

Eigen grenzen verleggen

Zo moet je om bij een glijbaan te komen een soort ‘trap’ op met verschillende levels. De onderste om er in te komen is de grootste en redt hij makkelijk, maar bovenaan loopt hij ‘vast’.

Net in die laatste klim. Dus klimt hij weer naar beneden en komt teleurgesteld bij me dat hij het niet kan. Nu kan ik natuurlijk de moeder zijn die met hem mee klimt.

De vorige keer heb ik dat ook wel gedaan. Maar ik weet dat hij het wel kan, beneden kon hij het tenslotte ook.

Dus gun ik hem de kans om het zelf te proberen. Goed voor zijn zelfvertrouwen en ontwikkeling van grove motoriek, want hij moet ook de kans krijgen om het zelf te doen.

Stimuleert vindingrijkheid

En anders zijn er nog meer wegen die naar Rome, of in dit geval naar de glijbaan, leiden. Dan zoekt hij maar een andere weg in plaats van de makkelijke “mama-weg”.

Dat stimuleert hem alleen maar in het oplossingsgericht denken en stimuleert het triomfgevoel als het hem nog geen vijf minuten later wel lukt.

Oké, weliswaar met een duwtje van een jongen dat vrijwel even groot is maar toch.

Ook al heb ik mijn laptop mee, ik houd hem goed in de gaten en zwaai naar hem als hij boven is en sta klaar met een high five om deze overwinning te vieren. Die hij niet had gehad als ik hem daarin had begeleid.

Nieuwe vaardigheden leren & angsten overwinnen

Er zijn ook een aantal fietsjes in de binnenspeeltuin, thuis doet hij net alsof hij het niet kan. Maar hier probeert hij het toch wel even en komt verder dan je verwacht.

Datzelfde geldt voor dochterlief die toch wel bang is voor touwbruggen, maar na een paar keer voor hetzelfde punt te hebben gestaan, zie ik dat ze het de tiende keer toch probeert. En ook de andere kant bereikt.

Veilige omgeving binnenspeeltuin

Wat ik ook ideaal vind aan de binnenspeeltuin is dat er maar één in- of uitgang is. Je hoeft dus niet constant achter je kind aan te rennen om te voorkomen dat het wegloopt. Er is een uitgang, en die is voor kinderen niet makkelijk te bedienen.

In de hal kunnen ze verder naar hartelust ontdekken. Nu is er het afgelopen jaar het een en ander te doen geweest rondom de veiligheid van een aantal binnenspeeltuinen, maar hier zit dat gelukkig wel goed.

Natuurlijk kunnen ze altijd nog struikelen of ergens een hoofd stoten. Maar dat kan thuis ook. Opstaan en verder gaan zullen we maar zeggen.

Sociale ontwikkeling

In een binnenspeeltuin zijn ze over het algemeen niet alleen. Oké, zelf zit je misschien niet te wachten op de drukte en lawaai op een zondagmiddag maar voor kinderen is het juist fijn om andere kinderen te ontmoeten.

Zo leren ze nieuwe contacten te leggen doordat ze bijvoorbeeld elkaar helpen op de sneeuwglijbaan met het omhoog trekken van de autoband.

Of leren ze dat als er oudere kinderen zijn die met blokken spelen en een kasteel hebben gebouwd, ze het niet zomaar kapot mogen maken. In het verlengde van het loslaten ligt dan ook dat ze zelf leren om bepaalde situaties op te lossen.

Natuurlijk betekend dat niet, dat als ze hun zin niet krijgen ze hun handen mogen gebruiken, maar wel om verbaal voor zichzelf op te komen als ze echt iets willen.

Er is wijn!

En tot slot. Er is wijn! Oké, niet bij alle kinderspeeltuinen maar wel bij Avontura Delft en ‘s ochtends vroeg meteen na openingstijd is dat nog niet nodig, en de kinderen mogen er ook niet aanzitten.

Maar ja, een relaxte mama die gezellig met een paar andere mama’s een wijntje drinkt zodat zij ondertussen heerlijk kunnen spelen heeft toch ook wel zo zijn voordelen voor de kids ;-)

Er zijn trouwens niet alleen patat en poffertjes voor de kinderen, maar er zijn ook bakjes met tomaten en gezonde varianten voor de kinderen.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
  1. roelina says:

    Deze blog komt als een geschenk uit de hemel. Ik ben best vaak te vinden in zo’n krijpaleis, mijn zoontje vindt het geweldig. En zeker is het goed voor al wat jij schrijft. Dat ik er niuks aan vind lijkt me logisch, ik ben ook niet de doelgroep. Maar daarvoor is er dus wijn :)

  2. Iris says:

    Dankjewel! Ik voelde me af en toe wel een loedermoeder als ik al die artikelen langs zag komen over ‘wij gaan niet naar een krijspaleis’
    Wij vinden het heerlijk om op een regenachtige dag, even lekker uitrazen in zo’n krijspaleis. En hoewel ik nog overal mee naar toe moet, was ik de laatste keer supertrots omdat mijn mannetje al een paar keer helemaal zelf naar boven is geklommen.

Comments are closed.