Skip to Content

Uitjes voorjaarsvakantie; tips en kinderactiviteiten krokusvakantie

Uitjes voorjaarsvakantie; tips en kinderactiviteiten krokusvakantie

Het is alweer bijna zover; de voorjaarsvakantie staat voor de deur. En de temperaturen zijn veelbelovend. Heerlijk weer om buiten te spelen of om op pad te gaan. Ik ging op zoek naar de leukste uitstapjes voor in de krokusvakantie. Binnen en buiten, voor als het toch een dag tegenvalt. We wonen tenslotte in Nederland en dan kan het weer alle kanten op gaan;-)

Kraamvisite in de dierentuin

De dierentuin is ook altijd een goed idee. In het voorjaar worden er in de dierenwereld veel baby’s geboren. Op deze website vind je een vrij compleet overzicht. Van babyneushoorntjes in Blijdorp tot een vijfling jachtluipaardwelpjes in Beekse Bergen.

Meer informatie vind je hier.

Lammetjesdagen

Door het hele land organiseren verschillende boerderijen in de lente de Lammetjesdagen. Je kunt de jonge diertjes bekijken (en soms ook aaien) wat natuurlijk enorm schattig is, voor zowel de kinderen als jezelf.

Vaak zijn er op de boerderijen ook nog andere activiteiten te doen, of zijn er bijvoorbeeld kraampjes waar verschillende (boeren)producten verkocht worden. Zo kan je bijvoorbeeld in de Belevenisboerderij Schieveen kersverse lammetjes aaien en meedoen met gratis activiteiten zoals wol spinnen, schapen drijven en schapenyoghurt proeven.

Meer informatie vind je hier.

Poep & ZOO -weken – DierenPark Amersfoort

Tijdens de voorjaarsvakantie staat het dierenpark in het teken van poep. Olifantendrollen, giraffenkeutels, vogelflatsen… Er wordt heel wat af gepoept in de dierentuin. In de voorjaarsvakantie duik je in de wereld van de drol tijdens Poep & ZOO. 

In deze week leer je van alles over de poep van dieren en kom je er al snel achter dat poep niet alleen grappig is, maar ook heel nuttig. Wist jij bijvoorbeeld dat sommige vissen communiceren via scheten?

Ook kun je een stap zetten in het poep-laboratorium, waar onze professor druk bezig is met dé uitvinding van de eeuw om beter voor het milieu te zorgen. Hij heeft daarbij jouw hulp nodig! Ga aan de slag, sprokkel de juiste formule bij elkaar en gebruik al je poepkennis om tot een verassende ontdekking te komen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Poep & Zoo in Dierenpark Amersfoort; het ideale voorjaarsvakantie uitje

Lente-uitjes – Utrecht

In de voorjaarsvakantie presenteren zes theaters in de regio Utrecht een enorm aanbod aan avontuurlijk jeugdtheater voor iedereen van 2 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Trollen, kabouters, goochelaars en een eitje als actiefiguur: het is allemaal te zien tijdens de Lente-Uitjes met o.a. Maastheater en dans. Maak van je vakantie een groot feest met de beste voorstellingen én veel extra activiteiten.

Kijk hier voor het programma.

Beeld & Geluid – Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen bestaat 40 jaar en dat vieren we bij Beeld en Geluid! Tijdens de voorjaarsvakantie zing en dans je op de leukste Kinderen voor Kinderen-hits en ontmoet je jouw idolen. Kijk naar de mooiste fragmenten of ga op de foto met jouw favoriete koor uit de afgelopen 40 jaar. Kom ook live luisteren naar Efteling Kids Radio en neem een kijkje in de radiostudio.

Meer informatie vind je hier.

Maritiem Museum – Vol Energie

Ga op zoek naar nieuwe bronnen van energie op zee in de ‘Offshore Experience’, stem op de beste ideeën voor de toekomst of zing uit volle borst een mooi zeemanslied! Een bezoek aan het Maritiem Museum staat garant voor plezier, inspiratie en verrijking over de fascinerende maritieme wereld. In de Offshore Experience gaan bezoekers (8+) op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met een veiligheidshesje aan en een helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore platform midden op zee. Bezoekers kunnen elke dag van de voorjaarsvakantie zelf een systeem van pijpleidingen bouwen, als duo een offshore platform in elkaar zetten en wie fietst de verlichting aan?

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Mad Science voor kinderen hobby

Museum Speelklok

Deze voorjaarsvakantie, kunnen kinderen zich dagelijks om 14.00 uur laten meenemen in het muzikale en droomachtige sprookje van de Prinses op de erwt in Museum Speelklok. Een koninklijke voorstelling met een groen randje, waarin ook de instrumenten van het museum een rol spelen. Kom langs en ontdek zelf hoe iets heel kleins grote gevolgen kan hebben!

Meer informatie vind je hier.

Space Expo

Ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk laat een collectie zien van verschillende Nederlandse Star Wars verzamelaars. Daarom is er tijdens de krokusvakantie een speciaal vakantieprogramma dat in het teken staat van ‘From a Galaxy Far Away’. Zo is er dagelijks een lezing ‘Star Wars versus reality’ waarin Space Expo de verschillen tussen Star Wars en de huidige spacetechnologie laat zien. Ook kunnen kinderen een lichtzwaard training volgen en met LEGO een eigen space creatie bouwen.

Daarnaast zijn er een aantal specialedagen dat er bij Space Expo een aantal spannende figuren rond lopen die zo weg lijken te zijn gelopen uit een Star Wars film. Ook kunnen er op zaterdagen en zondagen excursies gemaakt worden naar de naastgelegen Europese ruimtevaartorganisatie ESA ESTEC. Hier breng je met de space shuttle een bezoek aan diverse interessante gedeeltes.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Space Expo Noordwijk met kinderen

NEMO Science museum – Voorjaarsvakantie

Tijdens de voorjaarsvakantie kun je genieten van extra workshops en demonstraties in NEMO Science Museum. Kom proeven voor de wetenschap, speel een computerspelletje met een echte robot of ontdek meer over jezelf in de nieuwe tentoonstelling Humania. NEMO is in de voorjaarsvakantie ook op maandag open. Zie: nemosciencemuseum.nl/voorjaarsvakantie.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: NEMO Science Museum Amsterdam

Tropenmuseum

Ook in het Tropenmuseum vieren we de voorjaarsvakantie. Ontdek de invloed van Afrika op de muziekgeschiedenis in de tentoonstelling Rhythm & Roots, doe mee aan een workshop ‘Steeldrum spelen’ of maak een Oegandese armband. In Tropenmuseum Junior kan je elke dag tijdens de voorjaarsvakantie op reis naar ZieZo Marokko. Tijdens de vakantie is het museum zeven dagen in de week geopend.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje naar het tropenmuseum Amsterdam met kinderen

Scheepvaartmuseum

Beleef Het Scheepvaartmuseum tijdens de voorjaarsvakantie op een hele andere manier. Wat ‘zie’ je allemaal? Is dat anders met muziek erbij of liggend op een matje op het Open Plein? Elke dag zijn er verschillende extra kinderactiviteiten met het thema ‘anders kijken’. Kinderen kunnen hun eigen 3D-schilderij maken of aanschuiven bij de poppenkastvoorstelling. En kun je tekenen wat je ziet, zonder op je papier te kijken? Ontdek het zelf tijdens de voorjaarsvakantie in Het Scheepvaartmuseum.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Scheepvaartmuseum Amsterdam met kinderen

Spoorwegmuseum Utrecht – Het leukste reisje van Nederland

Maak in de voorjaarsvakantie een bijzondere culturele reis in het Spoorwegmuseum! Tijdens Het leukste reisje van Nederland geeft een speciaal paspoort toegang tot zeven bijzondere bestemmingen. Iedere bestemming wordt ingevuld door een ander museum of culturele instelling. Dit jaar leidt het speciale paspoort je langs molens, Rembrandt, het verleden, kunststroming De Stijl, smaak en ruimtelijk ontwerpen. Iedere bestemming is een ervaring op zich en is leuk voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Veiligheidsmuseum PIT

In de voorjaarsvakantie staat Veiligheidsmuseum PIT in het teken van de politie met spannende activiteiten! Laat je in de handboeien slaan door agenten, bekijk de nieuwe politie-drone, ontmoet politie-vlogger Jan-Willem of bekijk de demo met echte politiehonden. Ook de politiespeurtocht is weer terug! In Veiligheidsmuseum PIT ontdek je van alles over de geschiedenis van de politie aan de hand van de topstukken van de Nationale Collectie Politie.

Bekijk de nieuwe politie-drone, de historische voertuigen en politie-uniformen, of neem een kijkje in een echte politiecel. Kinderen kunnen zich in de voorjaarsvakantie verkleden als politieagent en de politiespeurtocht doen. Stap in de schoenen van een rechercheur en volgen de sporen. Vind jij de dief? Dan kijk je een leuke verrassing! In de voorjaarsvakantie komen er verschillende politieagenten naar Veiligheidsmuseum PIT. Ze vertellen graag van alles over hun werk bij de politie. Stel ze al je vragen, ga op de foto of laat je in de handboeien slaan.

Het precieze programma vind je hier.

Lees ook: Veiligheidsmuseum PIT Almere

Muiderslot

In het voorjaar willen de kasteelheren het slot opvrolijken met mooie, nieuwe wandschilderingen. Wil jij een handje helpen? Haal alle stickers, potloden, behangetjes, glitters en verf uit de kast en versier deze middeleeuwse kamer zo kleurrijk mogelijk. Als je jouw ontwerp laat zien bij de kassa mag je tijdens de Voorjaarsvakantie het kasteel gratis bezoeken! Laat jouw muurtekening daarna achter bij een échte Middeleeuwer in de Kemenade en maak kans op een bijzondere verrassing.

Hier vind je de exacte voorwaarden en tekening.

Lees ook: Muiderslot in Muiden met kinderen

Slot Zuylen

Het is weer een moment om naar uit te kijken: de voorjaarsvakantie! Speciaal voor gezinnen, jonge vakantievierders (5-11 jaar) en hun ouders of verzorgers, opent kasteelmuseum Slot Zuylen voor een keer op de weekdagen haar deuren. Doe als een van de eersten mee aan de nieuwe ontdekkingstocht, of drink een heerlijke kop warme chocolademelk in het museumcafé. Ook in de voorjaarsvakantie ervaar je het dagelijks leven op een kasteel!

In Slot Zuylen hebben altijd grote gezinnen met veel kinderen gewoond. Dat is het vertrekpunt van de ontdekkingstocht, waarbij bezoekende gezinnen het kasteel ervaren als een waar familiehuis. Van de exotische kruiden en spijzen in de keuken tot dieren zoeken in de danszaal: het kasteel wordt van de koude kelder tot de gezellige logeerkamer verkend. Met diverse doe-activiteiten maken kinderen op een spannende kennis met de historie en gebruiken van het kasteel en het adellijke leven. Wees welkom voor een tocht die naast leerzaam, vooral ook ontzettend leuk is!

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen maakt zich op voor de winter. De luiken gaan op tijd dicht, want het wordt kouder en vroeg donker. Maar als iedereen aan het eind van de dag naar huis gaat, komt het kasteel tot leven! Er valt juist veel te ontdekken, daarom organiseren wij in de voorjaarsvakantie weer zaklampentochten!

Meer informatie vind je hier.

Kids Adventure Week – Zandvoort

Voor een voorjaarsvakantie vol leuke activiteiten kunnen kinderen terecht in Zandvoort tijdens de Kids Adventure Week. Van speurtochten tot het bouwen van zandkastelen, leuke bordspelen en discozwemmen vullen het programma en garanderen een onvergetelijk dagje uit.

Kijk Hier voor meer informatie & programma.

Indoor & Outdoor kermis – Americahal Apeldoorn

Voor een spectaculair uitje deze voorjaarsvakantie begeeft u zich richting Indoor & Outdoor Kermis in de Americahal in Apeldoorn. Tientallen attracties vormen een uitstekende gelegenheid om net iets te snel en net iets te vaak over de kop te gaan. Met zowel binnen als buiten leuke attracties bent u, ongeacht het weer, verzekerd van een leuk uitje. Ook vallen er natuurlijk knuffels en leuke hebbedingetjes te winnen met de altijd verleidelijke grijparmen en mag een suikerspin niet ontbreken. Op woensdag en de laatste zondag waren tijdens eerdere edities de Pieken Dagen en kon u dus extra goedkoop van de kermis genieten.

Hier vind je meer informatie.

Werkplaats de uitvinderij & Spelerij

De Spelerij is een uniek speel- doe- en ontdekpark. Er staan fantasievolle kunstwerken en speelobjecten die je zelf in beweging kunt zetten en waar je mee kunt spelen. De Uitvinderij is een werkplaats waar je zelf kunststukken kunt maken. Maak je een 3D-kasteel, een draak van piepschuim of een hartje van metaal? Alles is mogelijk! Tijdens de voorjaarsvakantie is er een theatervoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar: “Circus in het ziekenhuis”. Een grappige, speelse voorstelling door Marsje Richards met kleine en grote poppen, film en nog veel meer.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Paleisreis – Paleis het Loo

Tijdens de voorjaarsvakantie is er voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar weer een ‘Paleisreis’. De kinderen komen onder leiding van een speciale gids alles te weten over ridders, ridderorden en de ‘lintjes van de koning’ en gaan aan de slag met het maken van een eigen lintje. Daarnaast zijn er nog meer leuke kinderactiviteiten om te speuren en spelen.

Voor meer informatie kijk je hier .

Lees ook: Paleis ‘t Loo met kinderen
Lees ook: De leukste lente activiteiten en knutsels voor peuters en kleuters

Subtropisch zwembad

Regent het? Breng dan een bezoekje aan het subtropisch zwembad om toch even in tropischer sferen te verkeren. Onder andere Center Parcs heeft hele fijne tropische zwembaden met glijbanen, bubbelbaden, wildwaterbanen en nog veel meer. Zo kan je ook duiken en snorkelen tussen de vissen.

Lees ook: Subtropisch zwembaden en zwemparadijs Nederland

Wat zijn jouw plannen voor in de vakantie?

Linda van Aken