Skip to Content

Club van Sinterklaas; Race tegen de Klok review

Club van Sinterklaas; Race tegen de Klok review

De sinterklaasperiode is altijd een indrukwekkende tijd voor de kinderen; ze gaan er helemaal in op. Om even tot rust te komen is het heerlijk om een bezoekje te brengen aan de bioscoop en te genieten van een sinterklaasfilm. Dit jaar is het alweer de elfde film van de Club van Sinterklaas-reeks.

Club van Sinterklaas; Race tegen de Klok

In deze nieuwe, muzikale film is de weg naar 5 december er opnieuw eentje vol obstakels voor de beroemde club. Sterker nog, Sint en zijn Pieten komen in een ware race tegen de tijd terecht. Het begint allemaal als het jonge Pietje Fernando de magische klok van Sinterklaas kapot laat vallen.

Een ramp, want zo lang die stil blijft staan, is de sintmagie verdwenen. Ondertussen gedraagt het paard van Sinterklaas zich vreemd na een Algemene Paarden Keuring op de manege van Britt Dekker. Zoë en Finn, de kleinkinderen van de klokkenmaker, lijken ineens magische sinterklaaskrachten te hebben.

Wat wij er van vonden?

Zoonlief is sinds vorig jaar op de hoogte van het ‘geheim van Sinterklaas’, maar zodra hij eenmaal in het land is vindt hij het toch allemaal spannend en gaat hij er helemaal in op. Daarom vond hij het helemaal geweldig om met zijn tweeën naar de Club van Sinterklaasfilm in de bioscoop te gaan.

Toevallig dat dit jaar de film dan ook gaat over het geheim van de Sint en hoe hij het voor elkaar krijgt om iedere nacht weer alle schoentjes te zetten en de cadeautjes te verspreiden over het hele land. Daarvoor heeft hij namelijk een magische klok.

Hij ging ook helemaal op in het verhaal en zat vol spanning of het wel zou lukken om de klok te maken. Hij kroop ook een paar keer heel dicht tegen me aan. De afwisseling met de energieke liedjes die voor een luchtige noot zorgden tussendoor was dan ook meer dan welkom.

Zelf vond ik het verhaal erg minimalistisch en de eerdere films een stuk interessanter. Zo werd er dit jaar nauwelijks stilgestaan bij de verschillende karakters / functie van de Pieten.

Over de productie

Martijn Koevoets regisseerde en schreef het scenario voor De Club van Sinterklaas en De Race Tegen de Klok. Rollen in de film zijn er onder meer voor Sinterklaas, Coole Piet, Testpiet, Danspiet, cadeaupieten en Pietje Fernando.

Daarnaast zijn er vier gastacteurs van de partij waaronder de Vlaamse acteur Fred van Kuijk, beter bekend als Opa Fonkel uit Mega Mindy. Hij zal de rol van de klokkenmaker op zich nemen. Lavezzi Rutjes, Nathan Rutjes en Britt Dekker zijn als zichzelf te zien in de film.

Bijzonder is dat ook Dekkers merrie Eve een rol speelt in de film. Vooral Lavezzi was echt een aanwinst voor de film met zijn sprankelende persoonlijkheid waarmee hij de Pieten aanmoedigt en wil gaan trainen.

Gouden film

De Club van Sinterklaas en de Race Tegen de Klok, geregisseerd en geschreven door Martijn Koevoets, is de elfde film in De Club van Sinterklaas-reeks die de Gouden Film-status bereikt. Als verrassing kreeg Sinterklaas de Gouden Film uitgereikt door de Pieten van De Club van Sinterklaas.

De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds en is dit jaar voor de 12e keer aan een Nederlandse film overhandigd.

De Club van Sinterklaas en De Race Tegen de Klok is via Dutch FilmWorks in 124 bioscopen te zien.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)