Skip to Content

Slaapregressie

Slaapregressie

Slaapregressie: een term die je zo links en rechts voorbij hoort komen en ik beken, toen mijn kinderen klein waren was die term er niet (niet dat ik weet) en ik had dan ook geen idee wat het was. Dus wat houdt het eigenlijk in? Hoe herken je het en wanneer komt het voor? Heeft ieder kind dit? En hoe ga je als ouder om met slaapregressie?

Wat is slaapregressie?

Bij regressie denk ik aan teruggaan naar eerdere nare ervaringen. Dus dacht ik dat het ging om kinderen die extreem problemen hadden met slapen…Slaapregressie blijkt iets heel anders te zijn.

Het gaat hier namelijk om moeilijk kunnen slapen doordat het kind juist zich ontwikkelt! Dus helemaal niet terug naar ‘toen’. Je kindje slaapt moeilijker omdat het bezig is met bijvoorbeeld leren kruipen.

Heeft je kind deze ontwikkeling gemaakt, dan zal het weer beter kunnen slapen. Dat dus juist in het eerste jaar het regelmatig voorkomt is niet vreemd. Dan maakt de baby immers grote ontwikkelingen door.

Regressie slaat dan natuurlijk ook op een terugslag in de slaap (oké, dat is dus ook teruggaan naar eerdere ervaringen). Maar laten we het vooral van de positieve kant benaderen! Je kind ontwikkelt zich juist!

Wat zijn de symptomen van slaapregressie?

Hoe herken je nu slaapregressie bij je zoon of dochter? De kleine zal dus minder goed slapen, dus bijvoorbeeld weer in de nacht wakker worden. Ook de slaapjes overdag willen niet echt. Hij of zij is dreinerig en ook het eten en drinken kan minder zijn. Of juist meer.

Dat dit allemaal zijn humeur er niet beter op maakt mag duidelijk zijn. Slaapregressie houdt een paar weken aan. Je kunt kijken of je kind met iets bezig is om te leren. Probeert het om te rollen of misschien wel te gaan lopen?

Ook dat zijn aanwijzingen dat de slaapproblemen als slaapregressie gezien kunnen worden. Kan je kind een keer niet goed slapen, dan kan er natuurlijk van alles aan de hand zijn, zoals zich niet lekker voelen. Dat is uiteraard weer iets heel anders.

Waarom slaapt je kind slechter door zijn ontwikkeling?

Als je kind iets leert wat net even meer van hem vergt, dus een grotere ontwikkeling doormaakt, dan zullen ook de hersenen intensief ontwikkelen. De hersenen zullen dan even minder ‘aandacht’ hebben voor de slaap en dit heeft dus zo zijn weerslag op het slapen zelf. 

Heeft ieder kind hier last van?

Het is heel normaal dat je kind hier last van heeft en het is ook zelfs een beetje te voorspellen wanneer dit is. Hoeveel je kind er echter last van heeft, is natuurlijk heel persoonlijk. Want ieder kind reageert toch weer op zijn eigen unieke manier.

Wanneer heeft een kind last van slaapregressie?

Ongeveer op de volgende leeftijden kan je kind last hebben van minder goed kunnen slapen:

  • 4 maanden (vaak door omrollen)
  • 8 maanden (zitten en kruipen)
  • 12 maanden (lopen)
  • 18 maanden (los lopen)
  • 2 jaar (praten)
  • 3 jaar (kan zindelijk worden zijn)

Dit zijn natuurlijk gemiddelden, want ieder kind maakt zijn eigen ontwikkeling door. En ook de informatie die ik hierover ben gaan opzoeken, gaf verschillende tijden door. Kijk vooral naar je kind op dit gebied!

Het gaat over!

Als je weet dat het om slaapregressie gaat, weet je ook dat het overgaat. Dat is toch wel een fijne gedachte! Even volhouden dus en je zoontje of dochtertje zal weer gewoon heerlijk gaan slapen. En jij dus ook…

Tot die tijd moet je er even het beste van maken. Want het is nu eenmaal iets wat hoort bij het ontwikkelen van je kind. Natuurlijk kun je wel de helpende hand bieden om hem of haar door die periode heen te loodsen. 

Hoe ga je om met slaapregressie?

Hoe kun je nu het beste omgaan met deze periodes?

  • Besef, zoals gezegd, dat het tijdelijk is. Hierdoor houd je het zelf beter vol én als je weet dat je kind het niet expres doet maar zelf ook overweldigd wordt door alles, kun je juist de helpende hand toesteken.
  • Zorg voor duidelijkheid door wel het slaapritme aan te houden, maar ook de andere vaste onderdelen van de dag. Hoe laat je eet en wanneer je bijvoorbeeld even met hem naar buiten gaat of in bad. En houd ook de rituelen aan bij het naar bed gaan. Regelmaat en voorspelbaarheid geven houvast en rust aan je kind.
  • Rust in de zin van ‘niet te druk maken’ is ook van belang. Zorg dat je zoon of dochter wel voldoende rust krijgt, ook al slaapt hij dan niet of slecht. 
  • Help je kind bij zijn nieuwe vaardigheden. Oefen lekker met bijvoorbeeld omrollen of kruipen. Laat hem aan je handen af en toe lekker stappen. Natuurlijk wel allemaal in de juiste mate en op het niveau wat bij hem past! Lees hem voor of loop de kamer door en oefen woordjes door dingen aan te wijzen en te benoemen. 
  • Zorg goed voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld af wie wanneer slaapt, zodat je wel zelf uitgerust blijft. Een uitgeruste ouder is voor een kind wel zo fijn en voor jezelf uiteraard ook. 
  • Ga mee in de stroom van deze periode. Leg je er even bij neer dat het nu eenmaal zo is. Er tegenaan schoppen kost nu eenmaal meer energie en je bereikt er niks mee. Uit je het richting je kind, dan is dat uiteraard niet alleen onredelijk maar het werkt ook averechts. Ook als je het in probeert te houden zal je kind je spanning merken.

Na 3 jaar altijd goed slapen…

Je zou nu kunnen denken dat je kind na 3 jaar dus geen slaapregressies meer heeft en dus altijd braaf zal slapen. Helaas gaat die vlieger niet helemaal op. Misschien wordt het dan geen regressie meer genoemd, maar de monsters onder het bed kunnen wel degelijk voorkomen, of een nachtmerrie. Meestal zal het dan wel om minder lange periodes gaan. 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)