Skip to Content

10 populaire smoesjes voor kinderen, peuters en kleuters die niet willen slapen

10 populaire smoesjes voor kinderen, peuters en kleuters die niet willen slapen

Kinderen hebben een rijke fantasie die ze graag inzetten om de wereld voor henzelf in te kleuren. Het zorgt ervoor dat ze de wereld om zich heen begrijpen of om hun ‘zin’ te kunnen krijgen.

Ze zijn behoorlijk inventief als het gaat om smoesjes om vooral maar niet naar bed te hoeven / te hoeven slapen. De meest gebruikte smoesjes van peuters op een rijtje. En hoe je hier op kan inspelen.

Ik moet plassen

Heel vervelend natuurlijk dat je moet plassen. De hele dag hoef je niet te plassen, maar nu je voor de nacht een luier draagt moet er opeens geplast worden.

Oftewel, uit bed en op naar de badkamer om na vijf minuten te constateren dat er negen van de tien keer toch geen plasje komt.

Ik kan mijn … niet vinden

Knuffelpaard, draak, pop, prinsessenjurk; het maakt niet uit. Maar zodra er geslapen moet worden, moet dat mee naar bed en natuurlijk kan het dan niet gevonden worden.

Er zijn spoken

Het gekraak van de trap, de deur die door de wind beweegt of gewoon in de fantasie van je kind zijn er spoken in de kamer. Nu kun je natuurlijk gaan uitleggen dat spoken niet bestaan en je niet bang hoeft te zijn.

Makkelijker werkt het vaak om mee te gaan in de fantasie en uit te leggen dat je spoken heel makkelijk kan wegjagen door te zeggen ‘spook ga weg’ en dan de deur van de slaapkamer dicht te doen.

Werkt dit niet dan kun je altijd nog een anti-monsterspray gebruiken om ze weg te jagen van onder het bed.

Het is te warm / koud

Of het nu echt warm is of koud valt te betwijfelen, maar op dat moment is de temperatuur in ieder geval niet goed. Een extra dekentje kan helpen als het te koud is en als het te warm is even een raampje open.

Het is licht buiten!

Gelukkig horen we deze op het moment niet zo heel erg vaak omdat het al vroeg donker wordt. Maar in de zomer is dit één van de populairste excuses. Het is licht buiten en dus nog geen bedtijd.

Het beste is het als het bed niet voor het raam staat zodat je kind niet naar buiten kan kijken en er goede verduisterende gordijnen voor het raam hangen die je dichtdoet als er geslapen wordt.

 Mag ik nog een koekje? / Ik heb dorst

Dit is de favoriet van onze zoon momenteel; als we bij hem op de kamer komen heeft hij honger en wil hij nog een koekje…

Het antwoord daarop is heel simpel “nee”. Niet nadat de tanden zijn gepoetst, had hij maar meer moeten eten aan tafel.

Heel vervelend natuurlijk een droge keel. Dan moet er wat gedronken worden. Na het tanden poetsen is dit altijd water. Voor onze zoon in een flesje die hij dan meekrijgt in bed en voor dochter een paar slokjes uit een beker die we daarna weer in de badkamer opbergen.

Ik wil nog een verhaaltje

Weet waar je aan begint, want na nog een verhaaltje moet er nóg een boekje worden voorgelezen. Want er had toch een ander boekje voorgelezen moeten worden.

Of er moet nog een liedje volgen. Dit werkt maximaal één keer op de avond en mama of papa beslist welk (kort) verhaaltje er voorgelezen wordt.

Even wachten… / even nadenken

Dit smoesje wordt niet alleen gebruikt bij het naar bed gaan, maar ook bij het eten aan tafel. Dan moet er even nagedacht worden of ze wel of niet nog een nieuwe hap zal nemen.

Waar ze dan even over moet nadenken; of ze wel wilt gaan slapen tot en met dat haar naam zo lang is…

Ik wil haar het gevoel geven om serieus genomen te worden en dat er naar haar geluisterd wordt dus wacht ik het even af. Eerst even nadenken is natuurlijk een heel goede eigenschap die mama niet altijd bezit en je dus graag wilt promoten.

Ik ben nog niet moe

Deze horen we vrijwel dagelijks. Dat het nog geen bedtijd is en je peuter nog niet moe is en dus niet naar bed wil. Zelfs als je het naar boven moet tillen en het nog voordat je het kan uitkleden en in bed kan leggen al in slaap valt.

Ik wil nog een kusje / knuffel

De liefste opmerking; die soms nog wel even kan duren. Want na een kusje moet er nog een knuffel, en daarna nog een kusje en ga zo maar door.

Gelukkig is dit ook het excuus waar ik de minste moeite mee heb. Want je kind knuffels of kusjes geven, kun je nooit genoeg!

Wat is het favoriete smoesje van jullie kind?

Linda van Aken
  1. simpel, met een snufje liefde says:

    Gelukkig doen die van mij niet aan die smoesjes voor het naar bed gaan. Ik heb meestal 2 voorbeeldige slapertjes. Ze hebben alleen wel last van hun dolle keet 10 minuten als we ze naar boven sturen om hun pyjama aan te gaan doen. Dan moet ik regelmatig mopperen als ze nog steeds niet klaar zijn met hun pyjama aantrekken.

Comments are closed.