Skip to Content

Help, mijn kind slaapt niet goed door tips wat te doen

Help, mijn kind slaapt niet goed door tips wat te doen

Die gebroken nachten staan nog zo in je geheugen gegrift alsof het de dag van gisteren was. Maar wanneer je een baby hebt gekregen, weet je dat het er nu eenmaal bijhoort dat je kind niet altijd doorslaapt.

En laat je vooral niet gek maken door alle verhalen van zogenaamde ervaringsdeskundigen: het is niet abnormaal als je kind met 9 maanden nog niet doorslaapt!

Maar wat nu als je kind wel al een hele tijd doorsliep en nu niet meer? Of dat je kind wel doorslaapt, maar met geen mogelijkheid naar bed te krijgen is, of juist supervroeg opstaat?

Laten we eerlijk zijn, van te weinig slaap wordt niemand leuk, ook niet als je moeder bent. Je leest hier enkele tips en ideeën om eens naar te kijken of over na te denken.

Van doorslapen naar nachtbraken

Als je kind al een tijdje doorslaapt en ineens weer ‘s nachts wakker wordt, kan het tijd zijn om het ledikant de deur uit te doen en over te stappen naar een groter bed. Dit kan een peuterbed zijn, maar ook een halfhoogslaper kan al prima bij een peuter.

Bij zowel peuterbedden als halfhoogslapers zijn normaal gesproken een hekje tegen het uit bed vallen bevestigd.

Andere redenen van het ineens niet meer doorslapen kunnen ook traumatische gebeurtenissen zijn of een ontwikkelingssprong. Is je kind al wat ouder, praat dan eens met hem of haar. Is er iets op school gebeurd, heb je iets spannends meegemaakt?

Pluk de dag

De kreet ‘alles uit het leven halen’ nemen sommige kinderen iets te serieus. Heb jij op de meest onmogelijke tijden een stuiterend kind naast je bed? Dan is het tijd om hier snel iets aan te doen! Je kind zal mogelijk nog geen klok kunnen kijken en dus is een slaaptrainer heel erg handig.

Dit is vaak een wekker in de vorm van een schaapje, aapje of Nijntje. Je stelt de tijd in waarop je kind op zijn vroegst uit bed mag komen. Zodra die tijd is aangebroken, gaan de oogjes van het figuurtje bij de wekker open. Het is heel eenvoudig om je kind aan te leren dat het pas uit bed mag komen als de oogjes open zijn.

Ik kan niet slapen!

Kinderen in bed, tijd om je favoriete serie op Netflix te bingen of om samen met je geliefde op de bank een wijntje te drinken. Heel vervelend als je kind continu beneden komt met ‘mama, ik kan/wil niet slapen’.

Het levert enorm veel frustraties op als je steeds je kind weer in bed moet leggen, want voor je het weet is het ook voor jullie tijd om te gaan slapen.

Het is het beste om het punt van oververmoeidheid bij je kind voor te zijn. Hoe gek ook, het zal dan namelijk moeilijk in slaap komen. Vaste bedtijden met een vast bedritueel zijn erg belangrijk.

Houd je hieraan vast en het lichaam maakt vanzelf melatonine aan om te gaan slapen. Vergeet ook niet dat ieder kind wel een fase van niet willen slapen doormaakt.

Redactie Mamaliefde