Skip to Content

Slaapschema baby; ritme per maand tijdens eerste jaar

Slaapschema baby; ritme per maand tijdens eerste jaar

Slapen en baby’s: het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want een baby heeft zijn slaap hard nodig om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Al die indrukken die het opdoet, je zou er moe van worden…

Maar hoelang hoort je kleintje eigenlijk te slapen? Hoe weet je nu of je kindje genoeg slaapt en wat als je baby duidelijk minder behoefte heeft? En in hoeverre moet je je houden aan zo’n slaapschema?

Waarom slapen belangrijk is?

Omdat er groeihormonen vrijkomen tijdens het slapen, is slapen echt letterlijk belangrijk voor de groei van je baby. Maar daarnaast kan je kindje ook alle indrukken die hij opdoet verwerken in zijn slaap. En dat zijn er nogal wat.

Natuurlijk is het ook gewoon gezond voor lijf en leden om uitgerust te zijn. Daarnaast is er ook nog zoiets als ‘jong geleerd is oud gedaan’. Je kindje leren om lekker te slapen, door een echt slaapritme of slaapritueel te gebruiken bijvoorbeeld, kan hem op latere leeftijd ook helpen om goed te kunnen slapen.

Het slaapritme van een baby

Het slaapritme is niet bij iedere baby gelijk. Het ene kind heeft bijvoorbeeld veel meer slaap nodig dan het andere kind. Maar ook zal de één na een paar weken al een echt ritme te pakken hebben, terwijl de ander er maanden over doet.

Ben je gewend om te voeden op aanvraag (wat gezonder is, trouwens) dan zal een baby ook minder snel in een ritme komen. Waar de tijden, bijvoorbeeld bij flesvoeding, heel strikt genomen worden, wordt het kind immers wakker gemaakt voor zijn flesje.

Voeden op aanvraag betekent immers dat je je kind rustig de ene keer al na een uur weer voedt en dat er daarna gewoon vier uur tussen kan zitten. Daarnaast zal een baby in eerste instantie nog geen weet hebben van dag en nacht.

Door hier duidelijk verschil in te maken, kan je het slaapritme van je baby aanpassen aan de dag en de nacht. Overdag klets je volop met hem, speel je wat en natuurlijk zijn er andere geluiden en bezigheden om hem heen.

’s Nachts hou je het zo donker mogelijk en maak je zo min mogelijk geluid en beperk je de activiteiten. Alles dus heel relaxed en met zo weinig mogelijk licht om je kindje heen.

Hoe weet je of je baby voldoende slaapt?

Is je baby oplettend? Vertoont hij geen vermoeidheidsverschijnselen, zoals in zijn oogjes wrijven, chagrijnig zijn en dat soort zaken, en groeit hij ook nog eens goed? Dan kan je er eigenlijk wel van uit gaan dat het wel goed zit.

Valt je kindje direct in slaap als je hem in de auto meeneemt of als je hem even in de box legt om te spelen?

Tja, dan is het allemaal misschien toch te hectisch voor hem en kan je hem beter wat langer laten slapen tussen de voedingen door. Een andere aanwijzing dat de slaapjes te kort zijn, is als je hem ’s ochtends bijvoorbeeld echt wakker moet maken!

Soms kan het al helpen om niet zozeer de lengte van de slaap te veranderen, maar wel de tijdstippen waarop het gebeurt!

Slaapschema baby

Er bestaan schema’s hoe lang een baby moet slapen. Natuurlijk zijn dit maar gemiddelden en moet je het vooral zien als een richtlijn.

Niet iedere baby is immers gelijk en het ene kind zal dan ook meer slaapbehoefte hebben dan de andere. Observeer je kind gewoon goed en leer zijn behoeftes kennen!

Slaapschema pasgeboren baby

Een pasgeboren baby (ongeveer de eerste twee weken) kan rustig tot zo’n 18 uur slapen! Hij heeft meestal nog geen ritme en slaapt gewoon steeds tussen de voedingen door.

Prima, lekker laten slapen, hij of zij heeft het hard nodig! Je kan bij een pasgeboren baby dan ook nog niet echt spreken over een bepaald aantal slaapjes. Je kindje heeft niet alleen heel veel slaap nodig, maar moet ook nog een ritme gaan krijgen!

Slaapschema tot 3 maanden

Een baby onder de drie maanden slaapt zo’n 14 tot 16 uur per dag. De nacht is hierbij goed voor 10 uur. Dit doet hij niet in 1 keer trouwens, wat ook niet goed is overigens. Dit is niet alleen omdat een jonge baby nog niet lang zonder voeding mag, het voorkomt ook dat je baby te diep in slaap valt wat ook gevaar met zich mee kan brengen.

Overdag zal er ongeveer een uur tussen de slaapjes zitten, wat kan uitlopen tot zo’n anderhalf uur als hij tegen de drie maanden aanloopt. Het aantal dutjes is zo’n 4 tot 8 keer.

Slaapschema baby vanaf 3 maanden

Een baby van 3 maanden en ouder is ondertussen goed gewend aan zijn nieuwe omgeving en begint meer ‘om zich heen te kijken’. Dit mannetje of vrouwtje zal ook minder gaan slapen. Ieder kindje heeft zijn eigen behoeftes en het is goed om hierop in te springen, zodat je baby echt krijgt wat het nodig heeft.

Een richtlijn is dat het overdag nog zo’n 4 à 5 uur slaapt en in de nacht ongeveer 10. Deze slaapjes overdag zijn verdeeld over zo’n 3 tot 4 keer. Ook in de nacht kan de slaaptijd nog uit meerdere ‘delen’ bestaan.

Slaapschema baby vanaf 6 maanden

Je baby is alweer een half jaar en wordt al een echte vent of grote meid. Het aantal uren slaap blijft eigenlijk op ongeveer hetzelfde hangen, zo’n 15 uur per dag, maar wordt anders verdeeld.

Soms worden de nachten iets langer en overdag worden de overige uren over minder dutjes verspreid. Veel kindjes van deze leeftijd slapen overdag nog zo’n 2 tot 3 keer. Tussendoor kunnen ze dus al best even een tijdje wakker zijn. Hierbij kan je uitgaan van zo’n anderhalf tot twee uur.

Slaapschema baby vanaf 8 maanden tot een jaar

Eigenlijk zal een baby nog steeds zo’n 14 tot 15 uur slaap nodig hebben. Het lijkt alleen heel anders omdat ze overdag nog maar 2 dutjes doen. Tussendoor kunnen ze nu zelfs tot een uurtje of drie wakker zijn!

Mijn kindje slaapt niet door

Eigenlijk is doorslapen helemaal niet zo natuurlijk en is het meer een probleem voor de ouders! Zoals al eerder genoemd is het wakker worden ’s nachts heel natuurlijk om een kindje te kunnen laten eten én om te voorkomen dat je wurm te diep wegzakt.

Heb jij problemen met het slaappatroon van je kind of merk je dat je kind er zelf onder lijdt? Schakel dan hulp in. Slaapproblemen kun je beter niet te lang laten sudderen.

Maar blijf wel bij je gevoel. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn jongens op een ‘natuurlijk ouderschap’ manier te laten slapen (dicht bij mij dus, uiteraard wel op een veilige manier). Doe wat bij jou en je kindje past!

Doormodderen is echter niet verstandig. Je kind goed leren slapen is een mooie investering in de toekomst. Maar, mijn persoonlijke mening, dat is iets anders dan het dus laten huilen in een ledikantje, moederziel alleen….

Wil Cats
Volg me via: