Skip to Content

Buiten slapen baby in lutje pot huisje; kopen of zelf maken

Buiten slapen baby in lutje pot huisje; kopen of zelf maken

Babybedjes buiten: de eerste keer dat ik ze zag was ik op een open dag van een kinderdagverblijf. Nu zijn mijn eigen kinderen al groot, maar een familielid werkt daar dus was ik uitgenodigd om er te komen kijken.

Ik liep vooral geïnteresseerd door het babyverblijf heen omdat daar mijn familielid werkt en mijn mond viel open toen de op het eerste oog konijnenhokken buiten babybedjes bleken te zijn…. J

e baby buiten laten slapen: waarom zou je dat doen? Wat zijn de voor- en nadelen hieraan en kan dit zomaar overal en altijd? En hoe ziet zo’n babybedje er dan uit?

Buiten slapen

Het fenomeen om je kleintje buiten te laten slapen is overgewaaid uit Scandinavië en wint langzamerhand ook hier terrein. Er zijn diverse voordelen te noemen waardoor men voor buitenslapen kiest.

Eigenlijk is buiten zijn natuurlijk voor iedereen gezond en dat is dus ook niet veel anders bij slapen. Zo is het goed voor de weerstand van je kindje want je kindje maakt meer vitamine D aan als het buiten is. Daarnaast zorgt vitamine D ook voor een goede ontwikkeling van tanden en botten.

Buiten dit om is de buitenlucht doorgaans gezonder dan de lucht in huis. Meer buiten zijn (en dat doe je immers als je baby buiten slaapt) is dan ook goed voor de ontwikkeling van de luchtwegen en kan dus zeker een aanrader zijn voor kindjes met problemen aan de luchtwegen.

De natuurlijke geluiden om je kindje heen zou voor een kindje ook rustgevend werken. In principe is slapen in een buitenslaaphuisje geschikt voor kinderen van twee weken tot twee jaar. Uiteraard afhankelijk van de gezondheid van je kindje.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Je hebt bijvoorbeeld meer last van ongedierte. Daarom zal je dan ook moeten kiezen voor een speciaal bedje waardoor insecten geen kans hebben om bij je kindje te komen.

Daarnaast zal je goed de weersomstandigheden in de gaten moeten houden want te warm of te koud is allebei niet goed voor je baby!

Uiteraard is het in de gaten houden van je kindje ook hier erg belangrijk. Zorg dan ook dat het bedje op een veilige plek staat waar jij er goed zicht op hebt.

Deskundigen zetten wel zo hun kanttekeningen bij de hechting tussen ouder en kind en de risico’s van apart slapen (i.v.m. wiegendood).

Hoe ziet een buitenbedje eruit?

Buiten slapen baby in lutje pot huisje; kopen of zelf maken - Mamaliefde

Bij het kinderdagverblijf waar ik was vond ik ze echt op konijnenhokjes lijken vanuit de verte. Met een deurtje en gaas en gestapeld op en naast elkaar zoals je bij konijnen ook wel ziet (en omdat het KDV op een boerderij was, was die link helemaal zo gelegd…).

Natuurlijk zijn ze niet hetzelfde. De huisjes zijn goed doordacht in elkaar gezet. Zo zit er dus gaas in de deur, zodat je kindje wel de gezonde buitenlucht opsnuift en de geruststellende, natuurlijke geluiden hoort, maar geen last heeft van insecten of andere dieren die nieuwsgierig zijn.

Een goed buitenbedje staat op pootjes om te voorkomen dat de bodem nat wordt of dat teveel kou uit de grond rechtstreeks in contact staat met het bedje. U

iteraard zijn de bedjes ook aan de bovenkant dicht, anders heb je nog last van diertjes én van de zon! En ook tocht krijgt zo minder kans.

Gewoon in de kinderwagen slapen…

Misschien denk je nu dat je toch ook je kindje dan gewoon in de kinderwagen buiten kunt zetten. Een kinderwagen is daar alleen niet op aangepast. Je kindje zal echt veiliger liggen in zo’n speciaal huisje, die volledig is aangepast aan de verschillende weersomstandigheden in ons land én vergeet de goede bescherming tegen ongedierte niet.

Wind, regen, maar ook huisdieren die even op bezoek komen: in een kinderwagen is dat een probleem, in zo’n huisje niet.

Daarnaast zal ook niet iedere kinderwagen beschikken over een deugdelijk matras, omdat een kinderwagen toch niet gemaakt is voor lange slaappartijen. En je kind past niet tot 24 maanden in een kinderwagen!

Ook in de winter?

Nu denk je misschien dat buiten slapen alleen in de zomer wordt gedaan, maar dat is dus niet zo. Zelfs in de winter kan je baby buiten slapen.

Natuurlijk let je op dat het niet te hard vriest en pas je de kleding aan. Maar dat moet je in de zomer ook doen. Is het erg warm? Houd dan ook je kindje binnen! Natuurlijk houd je voor de zekerheid ook je kind binnen als het ziek is.

Je kindje zal trouwens niet meer kans maken op verkoudheden e.d. door buiten te slapen. Hoewel men vaak denkt dat koud weer daar voor zorgt, zijn het toch echt gewoon virussen of bacteriën die dit veroorzaken en dat kan binnen ook (soms zelfs nog eerder). De weerstand van je kindje zal zelfs groter zijn als het buiten slaapt.

Waar let je op bij buiten slapen?

Waar moet je op letten als je je baby buiten laat slapen?

  • Natuurlijk een veilige plek voor je baby’s bedje. Dus geen openbare plek waar iedereen bij kan. Een plek naast een weg is uiteraard ook niet echt gezond in verband met de uitlaatgassen…
  • Kleed je kindje aangepast aan het weer aan. Voorkom zowel kou als warmte, want beide kunnen zeer gevaarlijk zijn voor je baby.
  • Check regelmatig of alles goed gaat.
  • Zoek een plek uit waar je je kindje goed in de gaten kunt houden, niet alleen qua zicht maar ook gehoor. Binnen kun jij je kindje horen huilen, dat is zeker als alle deuren dicht zitten nu niet het geval. Een babyfoon kan uitkomst bieden.
  • Zorg voor goed beddengoed; in de zomer lekker luchtig en niet te warm en in de winter moet het juist wel goed voor warmte zorgen (en lekker ademen zodat je kind niet gaat zweten). Een 4-seizoenendekbed kan een oplossing zijn.

Lutjepotje huren om uit te proberen?

Misschien ben je nu enthousiast geworden, maar zou je het toch wel graag eerst eens uit proberen. Dat kan! Buitenslaaphuisjes of lutjespotjes worden namelijk naast verkocht ook verhuurd. Ideaal dus om eerst eens te kijken of het bij jou én je kindje past. Als je creatief bent kan je ook zelf aan de slag, online of op Pinterest vind je verschillende beschrijvingen.

Op het kinderdagverblijf

Gaat je kindje naar het KDV dan zou je kunnen kijken of er bij jou in de buurt een KDV is, waar de kinderen buiten slapen. Sowieso is een KDV waarbij de kinderen veel buiten komen erg fijn.

Een agrarische kinderdagverblijf, bijvoorbeeld, is hierin echt een heerlijke variant waar de kinderen veel buiten zijn en in contact komen met de dieren op de boerderij!

Als het thuis niet kan

Natuurlijk is dit allemaal leuk, maar wat doe je als je buiten geen ruimte hebt of bijvoorbeeld geen geschikte plek door het langs razende verkeer of andere zaken?

Je kunt natuurlijk proberen om zoveel mogelijk lekker te wandelen met je kindje en zorg voor een fijn binnenklimaat. Zet het raam bijvoorbeeld open op de babykamer. Maar vaak kan het gewoon wel. Want een buitenbabybedje neemt immers niet zo heel veel plek in!

Wat ook echt een aanrader is om je kind buiten te laten slapen in het voorjaar / zomer zijn de Deryan-tentjes die je ook kan gebruiken voor als je op vakantie gaat of je kind gaat logeren. Deze zet je gewoon op een schaduwrijk plekje in de tuin en slapen maar.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)