Skip to Content

Bedtijd kinderen; hoe laat per leeftijd van 7, 8, 9, 10, 11, 12 en 13 jaar

Bedtijd kinderen; hoe laat per leeftijd van 7, 8, 9, 10, 11, 12 en 13 jaar

De meeste volwassenen hebben genoeg aan 7 tot 8 uur slaap om weer fris en fruitig op te kunnen staan. Jongere mensen hebben meer slaap nodig. De slaapbehoefte is voor iedereen eigenlijk wel flexibel en daardoor ook de bedtijd. De één is sneller moe dan de ander waardoor je meer slaap nodig hebt.

De ander heeft een fysiek zwaardere baan waardoor je meer slaap nodig hebt om energie op te kunnen doen.

Studenten of pubers, de meest eigenwijze groep misschien, dénken dat slapen zinloos is en gaan in het weekend flink stappen en geven zich weinig tijd om te relaxen, want ze moeten ook het huiswerk afmaken en nog opdraven bij dat ene bijbaantje en socializen met vrienden.

Gemiddelde bedtijd per leeftijd

Nu je weet hoeveel slaap je op welke leeftijd ongeveer nodig hebt kun je wel inschatten hoe laat je dan het beste naar bed zou moeten gaan. En hoe moeilijk dit ook is, raadzaam is dit ook in vakanties vol te houden.

Bijna niemand doet dit, maar als je een gezellige vakantie wilt, met fitte kinderen om je heen zonder te veel gejengel, dan ben je jezelf dankbaar overdag dat je ’s avonds zo kordaat was!

LeeftijdBedtijd 
2 – 3 jaar18.30 / 19.00 uur
4 – 6 jaar19.00 uur
7-8 jaar19.30 uur
9-10 jaar20.00 uur
11-12 jaar20.30 uur
12-15 jaar 21.00 uur
15-17 jaar21.30 uur
17-18 jaar 22.00 uur
  

Weekendbedtijd

In het weekend loopt het vaak net even anders en is het ook gewoon leuk om even op te blijven. Toch moet je wel oppassen dat je niet overdrijft en de bedtijd te laat wordt. Je kind is zo uit zijn ritme en zeker voor kleine kinderen is het weekend net zo energieverslindend als een doordeweekse dag.

Misschien juist nog wel meer, omdat ritme vaak ver te zoeken is én er juist vaker nieuwe ervaringen opgedaan worden. Altijd in de achtertuin spelen en op zondag door het bos hollen.

Waar denk je dat je kindje vermoeider van wordt? Jonge kinderen kun je dan ook eigenlijk beter gewoon in hun slaapritme houden.

En anders het echt niet heel veel later maken dan normaal. Zijn ze ouder, dan kun je hier gewoon afspraken over maken. Een half uurtje later op zaterdagavond, bijvoorbeeld.

Gevolgen te weinig slaap

Onvoldoende slaap neemt meerdere problemen met zich mee. Niet alleen het humeur van je kindje zal eronder lijden, maar er zijn ook andere gezondheidsproblemen die door te weinig slaap kunnen ontstaan of gewoon meer kans hebben om te ontstaan, zoals:

  • Depressie en angsten
  • Emotionele problemen
  • Minder goed werkend immuunsysteem
  • Om te groeien heb je voldoende slaap nodig
  • Leerprestaties worden minder

Belang van vaste bedtijd

Een vaste bedtijd is niet alleen voor kinderen van belang, maar eigenlijk voor iedereen. Jouw interne klok weet zo waar het aan toe is. Een vast slaap-waakritme is dus gewoon gezonder.

Jouw kind weet op deze manier helemaal waar het aan toe is en dit zal minder strijd opleveren. Door ook voor een vast bedritueel te zorgen, versterk je dit nog meer. Aan de andere kant zijn er ook mensen die juist zeggen dat je kind zelf naar de behoefte van zijn lichaam leert luisteren als het niet verplicht op een bepaalde tijd naar bed moet.

Zie je hier meer heil in, creëer dan in ieder geval wel rust op een bepaalde tijd, want je kind blijft een kind en zal waarschijnlijk zijn eigen grenzen in eerste instantie nog niet doorhebben!

Zoals bij veel onderwerpen staan deskundigen hierin dus tegenover elkaar. Te laat naar bed gaan ligt immers op de loer, waardoor je kind nog slechter slaapt, nog eerder wakker wordt (ja, dat schijnt volgens sommigen zo te zijn!), en zo dus de kans loopt om in een negatieve spiraal te komen wat slapen betreft.

Over het algemeen wordt er dan ook meer gepleit voor een vaste bedtijd.

Is slapen echt zo belangrijk?

Omdat er groeihormonen vrijkomen tijdens het slapen, is slapen echt letterlijk belangrijk voor de groei van je kind. Daarnaast kan je kind ook alle indrukken die hij opdoet verwerken in zijn slaap. En dat zijn er nogal wat.

Natuurlijk is het ook gewoon gezond voor lijf en leden om uitgerust te zijn. Daarnaast is er ook nog zoiets als ‘jong geleerd is oud gedaan’. Je kindje leren om lekker te slapen, door een echt slaapritme of slaapritueel te gebruiken bijvoorbeeld, kan hem op latere leeftijd ook helpen om goed te kunnen slapen.

Naast eten en drinken is slaap dan ook een eerste levensbehoefte van de mens. Slapen is essentieel voor zowel lichaam en geest om goed te kunnen blijven functioneren. Wie wel eens een slechte nacht heeft gehad kan dit direct beamen.

Je bent de volgende dag niet genoeg uitgerust, voelt je moe, kan minder goed concentreren, futloos en loom sleep je je door de dag heen en je hoofd voelt zwaar.

Voor je omgeving ben je trouwens ook geen pretje, want je lontje kan nu best kort zijn waardoor je prikkelbaar bent en anderen sneller afsnauwt dan normaal. Dus eigenlijk doe je er een ander óók een groot plezier mee als je voldoende slaap pakt!

Het is ook veiliger voor jou en je omgeving om genoeg en goed te slapen. Slaapgebrek is niet bevorderlijk voor het geheugen, de concentratie én de reactiesnelheid. In het verkeer zijn dit drie zeer belangrijke eigenschappen die goed moeten kunnen functioneren.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)