Jouw kindje is bang in het donker en daarmee wordt het slapen gaan extra lastig. Niet leuk voor jou, maar al helemaal niet voor het kleintje. In zijn of haar ogen is de angst reëel en durf zelf maar eens te gaan slapen als je bang bent dat er iemand onder je bed zit!
De fantasie van een kind slaat vaak op hol, wat heel normaal is. Maar wat kan je er aan doen om te zorgen dat jouw kindje zich veilig voelt?
Help, een monster onder mijn bed
Misschien wel de bekendste kinderangst: een monster onder je bed! En zeker een reden voor kleintjes om bang te zijn in het donker. Je kunt natuurlijk eindeloos uitleggen dat het niet echt is en dat het kind het zich alleen maar verbeeldt dat ze er zijn.
Je zou samen kunnen gaan kijken onder het bed, in de kast en al die andere enge plekken en zo laten zien dat er niets is.
Maar je kunt ook de angst serieus nemen en de monsters met grote overredingskracht de kamer uitjagen en bevelen NOOIT meer terug te komen.
Veel kinderen zullen dit accepteren, hoewel je natuurlijk zo wel aangeeft dat er echt monsters bestaan…
Neem je kind serieus
Praten helpt. Geef hem de kans om uit te leggen wat er echt speelt en probeer hem hierbij te helpen. Wuif het niet weg als iets wat onzinnig is, maar leg hem uit hoe de dingen in elkaar steken als hij bang is voor iets wat echt niet hoeft.
Je kunt dit beter niet doen als het bedtijd is, want dan zit zijn hoofd dus juist vol van het onderwerp net voor hij naar bed gaat. Doe dit rustig op een tijdstip overdag.
Troost je kind
Is je kind echt bang geworden, neem het dan even op schoot / bij je in bed om rustig te troosten en gerust te stellen dat er niets aan de hand is. Papa en/ of mama zijn dichtbij en beschermen het kind tegen enge monsters.
Geef je kind tips om met angsten om te gaan
Soms zit zijn hoofd ook gewoon vol met dingen die de volgende dag bijvoorbeeld gaan komen.
Leg hem uit dat bang zijn er soms bij hoort en waarom dat juist goed is, als hij tegen iets op ziet. Maar geef hem ook tips hoe hij hier mee om moet gaan. Hoe hij zich kan ontspannen, bijvoorbeeld.
Is er iets wat hij echt heel erg eng vindt en dus niet wil doen? Probeer samen kleine stapjes te bedenken die hij stapsgewijs kan gaan zetten om het zo toch onder de knie te krijgen.
Weerbaar maken
Wat ik zelf heel belangrijk vind is om niet de discussie aan te gaan of spoken wel of niet echt zijn. In hun fantasie is het echt, en de discussie over wel of niet echt ga je a. verliezen en b. moet je niet midden in de nacht willen voeren.
Dat wil echter ook niet zeggen dat je ze zomaar hun gelijk moet geven.
Ik ga er verder zelf niet op in, maar probeer ze handvatten te geven hoe ze met de situatie die volgens hen is ontstaan kunnen omgaan.
Door bijvoorbeeld met een bezem onder het bed alle monsters weg te jagen. De tijger laten schrikken zodat hij hard weg rent of de spoken te laten schrikken. Daardoor leren ze dat ze zelf de controle hebben over een situatie.
Na een paar nachten / weken hebben ze dat door, en kan jij weer rustig doorslapen omdat ze zelf hebben geleerd hoe om te gaan met de situatie en die ‘op te lossen’.
Nachtlampje
Dit is één van de makkelijkste; je hebt nachtlampjes in allerlei verschillende soorten kleuren, vormen en maten.
Van een klein lampje dat je in het stopcontact steekt dat gaat gloeien, tot het licht van de gang aanlaten en de deur op een kiertje zodat het licht naar binnen kan komen. Ook een klein zaklampje kan helpen, daarmee kunnen ze op het monster schijnen om hem te laten verdwijnen.
Vaak zien ze schaduwen op de muur of andere dingen aan voor monsters.
Zorg daarom ook dat de kamer is opgeruimd, dat ze een stapel vieze kleding niet voor monster aanzien of dat er teveel knuffels in bed liggen die de fantasie aanwakkert. Een lichtje aan, zodat je toch nog iets kunt zien, scheelt vaak al heel veel.
Je kunt kiezen voor een nachtlampje, die niet zo fel is. Of doe een lichtje aan op de gang.
Een zaklamp kan ook een veilig gevoel geven. Hoort hij iets, dan kan hij snel even kijken wat er gebeurt. Het idee alleen al dat dit kan, is vaak al genoeg.
Meer informatie vind je hier.
Anti-spokenspray
Vul een oude fles, bij voorkeur met een spraydop, met water en teken er een passend etiket op. Deze antispoken, of-andere-monsters-spray kan je kind naast zijn bed zetten. Mocht er toch iets in de buurt komen, even sprayen en weg zijn ze!
Pas op met enge indrukken
Is je kind snel ergens bang voor, let dan overdag extra op wat het te zien krijgt. Heeft het oudere broers of zussen? Televisieprogramma’s of computerspelletjes kunnen doodeng zijn.
Probeer dan te voorkomen dat jouw uk te veel hiervan ziet. Ook als je zelf ergens naar kijkt, moet je even rekening houden met die kleine oogjes en oortjes. Als je bange wezeltje op bed ligt, kan jij die oorlogsdocumentaire ook nog kijken.
Op school kunnen er natuurlijk ook enge dingen langs komen. Daarom is het doornemen van de dag een goed idee.
Ruim de slaapkamer op!
Die auto midden op de vloer of de grote knuffelbeer op het voeteneinde van het bed: in het donker veranderen ze spontaan in enge spoken. Door te zorgen dat er weinig rondslingert kan je dit voorkomen. Dit kan trouwens ook gebeuren met schilderijen aan de muur!
Is je kind bang, probeer er dan achter te komen of het zoiets is. Even het object weghalen is immers zo gebeurd.
Rust voor het slapen gaan
Zet de kleine niet nog voor de tv als hij bijna naar bed moet. Sluit de dag rustig af, door nog gezellig wat te kletsen over de leuke dingen van de dag en lees een gezellig verhaaltje voor. Zo zit zijn hoofdje vol met leuke dingetjes en kan hij rustig gaan slapen. Een vast ritueel is hierin bij heel kleintjes heel belangrijk.
Oefenen om in het donker te zijn
Is je kind echt bang voor het donker zelf? Ga bijvoorbeeld samen eerst eens in een donkere kamer zitten. Breid dit uit door er wel samen te zitten, maar niet bij elkaar. En zo kan je het steeds verder uitbreiden. Doe het rustig aan.
Ga je te snel, dan zal het juist weer terugvallen. Dwingen heeft totaal geen zin, dat werkt juist averechts. Bedenk dan ook samen een plan om dit te gaan oefenen!
Vraag wat je kind zal helpen
Je kind heeft misschien zelf best wel een idee wat hem of haar zou kunnen helpen. Een extra grote knuffelbeer in bed, als steun, of een grote superheld op zijn nachtkastje.
Kleine moeite om hier aan toe te geven en het resultaat kan juist groots zijn. Maar je kan ook denken aan een verbodsbord voor monsters…
Een aquarium op de slaapkamer
Volgens onderzoek is het kijken naar vissen rustgevend en het blijkt dat kinderen daardoor dus sneller zullen slapen. Bijkomend voordeel is het licht van het aquarium. Zorg wel dat het licht uiteindelijk uitgaat, want ook vissen hebben een dag- en nachtritme nodig. Let hierbij natuurlijk wel op goede hygiëne!
Zorg voor een vertrouwde omgeving
Ga niet iedere dag enthousiast de kamer van je kind veranderen. Hij zal zich vertrouwd en dus veilig moeten voelen op de plek waar hij gaat slapen.
Laat hem merken dat je in de buurt bent
Rommel nog wat rond in de buurt van zijn slaapkamer. Laat de deur op een kier en reageer direct als hij roept. Zo weet hij dat je er bent en dat je dus zo bij hem bent als er iets mocht gebeuren.
Als hij denkt alleen te zijn wordt het allemaal immers nog veel enger…
Slapen kind
- Hoeveel slaap heeft kind nodig?
- Bedtijd kinderen
- Slaapschema baby
- Slaaptips voor baby & kind van slaapcoach
- Baby bedje opmaken
- Kussen kind vanaf welke leeftijd
- Baby in eigen bed leren slapen
- Wat als baby niet in eigen bed wil slapen
- Veilig slapen in 1 bed
- Peuterbed welke leeftijd
- Wat baby aan in bed?
- Slapen met knuffel; welke leeftijd?
- Inbakeren baby
- Voorkeurshouding baby
- Baby op buik slapen
- Babynestje maken of kopen
- Baby wil niet doorslapen
- Van 2 naar 1 slaapje baby
- Geen middagslaapje meer
- Tips middagdutje overslaan
- Verhaaltje voor slapen gaan
- Slaapliedjes
- Slapen met licht aan
- Slaapregressie baby
- Baby wil niet slapen
- Kind slaapt niet door
- Kind kan niet slapen
- Smoesjes kind wil niet slapen
- Tips kind blijft uit bed komen
- Hoe lang kind laten huilen in bed
- Nachtmerries kind
- Nachtterrors & nachtangst
- Melatonine voor kinderen
- Kind vroeg wakker
- Kind moeite wakker worden & bed uit gaan
- Kind bang in het donker
- Buiten slapen in lutjepot
- Campingbedje baby
- Verzwaarde deken kind
- Baby dekbed gevaarlijk?
- Kind slapen in auto
- Ideale temperatuur kinderkamer
Angst
- Verlatingsangst kind
- Faalangst kind
- Kind bang om naar school te gaan
- Nachtterrors & nachtangst
- Bang om te poepen
- Bang om te (leren) fietsen
- Bang voor het donker
- Bang na kijken enge film
- Bang voor vuurwerk
- Bang voor tandarts
- Prikangst; bang voor prikken
- Bang om te vliegen
- Bang eerste keer moeder
- Bang om vader te worden
- Angst bevalling overwinnen
- Rijangst tips wat doen?
- Tips om de beste (familie) selfies te maken - 9 November 2024
- Dromenvanger maken; ideeën om te knutselen - 5 November 2024
- Knutselen papieren rietjes - 4 November 2024