Skip to Content

Verzwaarde deken voor baby of kind; hoe werkt en tips kopen / zelf maken

Verzwaarde deken voor baby of kind; hoe werkt en tips kopen / zelf maken

Slapen is zo belangrijk. Voor volwassenen en zeker ook voor kinderen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom het slapen niet vanzelf gaat. Het gevolg: korte nachten, moeilijk concentreren en (nog) kortere lontjes. Het is dan het proberen waard: een verzwaarde deken.

Een verzwaarde deken ziet er hetzelfde uit als een standaard deken. Het enige wat anders is, deze is verzwaard. Door het extra gewicht worden stressgevoelens verlaagd.

Je kunt een verzwaarde deken kopen. Omdat dit best prijzig kan zijn, kun je er ook voor kiezen om er zelf één te maken. Wij vertellen hier hoe het werkt!

Werking verzwaringsdeken

Verzwaarde deken voor baby of kind; hoe werkt en tips kopen / zelf maken - Mamaliefde

De verzwaarde deken heeft alles te maken met ‘diepe drukstimulatie’. Door deze diepe drukstimulatie wordt het lichaam gekalmeerd. Experts denken dat het de hersenen niet zelf lukt om de stressvermogens te reguleren. Het gevolg is dat je kind niet slaapt of moeilijk in slaap komt.

Een verzwaarde deken geeft druk over het gehele lichaam. Dit kun je vergelijken met een knuffel. De constante druk geeft een geruststellend en veilig gevoel. Hierdoor worden de stofjes die zorgen voor geluk en slaap verhoogd en de stressstofjes verlaagd.

Met name bij kinderen die autisme hebben, slaap- of concentratieproblemen, angstproblemen blijken de resultaten met een verzwaarde deken gunstig, ook is dit bijvoorbeeld geschikt als je op zoek bent naar ADHD hulpmiddelen.

Zo gebruik je de verzwaarde deken

Meestal start je met het gebruik van de verzwaarde deken op een kort moment. Samen op de bank voor de TV bijvoorbeeld. Of samen een boekje lezen op bed met de verzwaarde deken. Voor het grootste effect, ligt het kind onder de verzwaarde deken. Dus geen dekens en lakens er tussen.

Als je de verzwaarde deken voor het eerst gebruikt, zul je merken dat de deken drukt op het lichaam. Dit start vanaf de voeten en gaat zo via het lichaam omhoog.

Dit kan best even wennen zijn. fysiotherapeuten raden aan om dit stapje voor stapje te doen. Als je kind aan de druk bij de voeten gewend is, kun je het dan opbouwen naar de rest van het lichaam.

Je kunt de verzwaarde deken ook om je heen slaan. Op momenten dat dit nodig is. Van huiswerk maken tot een speelafspraak aan tafel met een klasgenoot. De verzwaarde deken kalmeert en geeft rust.

Vanaf deze leeftijd is de verzwaarde deken veilig te gebruiken

Experts raden af om de verzwaarde deken onder de 2 jaar te gebruiken. Dit omdat de kans op wiegendood vergroot kan worden. Je baby kan zich immers moeilijk bewegen.

Vanaf 2 jaar is de verzwaarde deken veilig te gebruiken. Kijk naar de lengte van je kind bij het uitkiezen van deze deken. Zo krijgt de deken het grootste effect.

Vulling verzwaarde deken

Waarmee wordt de verzwaarde deken gevuld? Je kunt uit verschillende materialen kiezen. Kies sowieso voor een stof die rekbaar is. Houd er rekening mee dat de vulling die je kiest ook het gewicht van de deken bepaalt.

De vulling kan zijn van:

 • Zand
 • Rijst
 • Spliterwten
 • Fijn grind
 • Glaszand (ook wel bekend als microglaskorreltjes)
 • Polykorrels
 • Glaszand is van glas gemaakt maar voelt als zand. Het is geurloos en milieuvriendelijk. Veel mensen vinden deze vulling fijn omdat het de warmte goed geleidt. En vocht wordt niet opgenomen. Dit is een veilige vulling voor een verzwaarde deken.

Stappenplan om zelf een verzwaarde deken maken

Verzwaarde deken voor baby of kind; hoe werkt en tips kopen / zelf maken - Mamaliefde
 1. Knip de stof op de gewenste maat. Meten is weten. Start met het opmeten van de lichaamslengte van je kind. Knip daarna de stof uit. Je kunt de stof het beste in twee gelijke stukken knippen. Door de naad knip je de stukken stof wat groter uit als de maat!
 2. Delen aan elkaar stikken
 3. Eenmaal uitgeknipt leg je de twee stukken stof op elkaar. Stik langs de rand van de verzwaarde deken. Houd voldoende ruimte aan de onderkant van de stof vrij. Knip dan de hoekjes van de stof af. Als de stof rondom gestikt is, draai je de stof om. Stik nu de randen aan elkaar vast.
 4. Verticale banen stikken
 5. Het is nu tijd om de verticale banen te stikken. Deze stik je altijd naar beneden als eerste. Houd ook hier ruimte over, om zo de vulling toe te voegen.
 6. Voeg de vulling toe. Het meeste effect krijg je als de vulling gelijkmatig toegevoegd wordt. Je hebt zelf controle over de hoeveelheid gewicht die je mee wilt geven. Als richtlijn kun je aanhouden dat de vulling 10% van het lichaamsgewicht is.
 7. Laatste stap: stik de horizontale banen
 8. Het beste kun je de vulling iets aan de kant leggen of schudden. Je wilt namelijk niet door de vulling heen stikken! De deken is klaar als ook de onderkant gestikt en afgewerkt is. zo zorg je ervoor dat de vulling in de deken blijft.

Verzwaarde deken kopen

Geen zin om zelf aan de slag te gaan; dan kun je er natuurlijk ook een kopen. Een zwaartedeken geeft een veilig en geborgen gevoel. Door het gewicht en de druk vormt de deken zich om het lichaam heen.

Verzwaringsdekens zijn er in verschillende gewichten, hoe zwaarder, hoe meer druk de deken geeft. Als je twijfelt over het juiste gewicht, houd dan ongeveer 10 % van je lichaamsgewicht aan.

Lees meer

Heb jij al ervaring met het effect van de verzwaarde deken?

Mirjam de Stigter