Skip to Content

Slapen met knuffel; tot welke leeftijd in bed?

Slapen met knuffel; tot welke leeftijd in bed?

Veel kinderen hebben een knuffel, waarmee ze slapen. Maar: er zijn ook volwassenen die nog altijd met een knuffel slapen. Waarom doen ze dat en is dat wel goed voor je? Zitten er nadelen aan het slapen met een knuffel? En wat zijn de voordelen?

Een bron van troost

Hoe oud je ook mag zijn, het feit dat je een knuffel in je armen houdt tijdens het slapen zal op iedere leeftijd een goed gevoel geven. Die knuffel is een houvast, die je troost biedt of waardoor je je niet eenzaam voelt. Dat kinderen om die reden een knuffel mee naar bed nemen wordt als heel gewoon gezien.

De knuffel is vertrouwd en zorgt ervoor dat het kind alleen in zijn bed durft te liggen, bijvoorbeeld. Je zou kunnen zeggen dat de knuffel het kind helpt om op eigen benen te leren staan en een soort emotionele vervanging is van een ouder.

Maar wist je ook dat maar liefst 40% van de volwassenen (volgens een onderzoek in Amerika) nog altijd met een knuffel slaapt?

Slapen met een knuffel is gezond

Om dan maar meteen met het goede nieuws verder te gaan: slapen met een knuffel is helemaal zo gek nog niet. Het zou zelfs goed zijn voor je mentale gezondheid. Je voelt je met een knuffel nu eenmaal veiliger en minder eenzaam. Het geeft je dus een fijn gevoel. Dat was al zo als kind en als volwassene kan dat nog altijd zo aanvoelen.

Als je daardoor dus heerlijk ontspannen slapen kunt, is dat helemaal goed. En we weten allemaal dat goed slapen heel gezond voor je is. Een onderzoek van het VU (Amsterdam) bevestigt dat het slapen met een knuffel een geruststellend gevoel geeft.

Zij stellen dat het mensen zelfs kan helpen tegen angsten die met de dood te maken hebben. Ook kan het mensen helpen die heel onzeker over zichzelf zijn.

Veilig voelen tijdens je slaap

Slapen is toch een beetje een vorm van controle loslaten. Je wordt in zo’n geval kwetsbaarder en dat kan eng aanvoelen. Als kind kun je daarom bescherming zoeken bij je ouders, maar ook bij een knuffel. Als je ouder wordt kan die knuffel die ook nog steeds blijven bieden.

Wanneer is slapen met een knuffel ongezond?

Natuurlijk moet het dan allemaal wel binnen bepaalde grenzen blijven. Is de knuffel dusdanig belangrijk voor je dat je volledig van de kaart bent als deze er niet is en je dus echt niet zonder kunt? Dan is er van een gezonde ‘relatie’ met je knuffel weinig over.

In zo’n geval ben je immers zo afhankelijk geworden van jouw knuffelbeer of wat voor knuffel dan ook, dat je er zelfs door in problemen zou kunnen komen. Als kind is dat te begrijpen, maar als volwassene zouden we toch zonder knuffel de wereld in moeten durven…

Een kind en een knuffel

Zoals gezegd is het voor een kind eveneens prima om met een knuffel te slapen. Een knuffel biedt bij veel kinderen niet alleen troost of bescherming tijdens de slaap, maar ook bij bijvoorbeeld logeerpartijtjes of andere dingen die best eng zijn.

Zeker als het kind zonder mama of papa ergens heen moet. Een knuffel helpt eigenlijk om op te groeien en steeds meer zonder papa of mama te doen. Niks mis mee, dus.

Vaak zullen kinderen vanzelf een favoriete knuffel, of een doekje/popje krijgen.

Hebben ze er niks mee? Maar zie jij er toch de voordelen wel van in? Dan kun jij je kindje ook laten wennen aan een knuffel door deze overal bij te betrekken. Bij een voeding is de knuffel erbij, als je weggaat, gaat de knuffel mee en dat soort dingen.

Reserveknuffel

We kennen allemaal de verhalen van kinderen die zo gehecht zijn aan hun knuffel dat pa of moe er alles aan doen om te voorkomen dat het knuffeldier of popje verdwijnt.

Het is dan ook zeker een goed idee om twee identieke knuffels te hebben, zodat je altijd een reserve hebt. Hoewel dat ook niet altijd goed zal gaan, want je kind heeft vaak wel door dat het niet dezelfde is…

Dat zou je dan weer kunnen voorkomen door ze steeds om te wisselen, zodat de één niet helemaal versleten is en de ander gloednieuw blijft. Krijg je het voor elkaar om er drie te bemachtigen, dan heb je het helemaal voor elkaar. Zo is er altijd 1 schoon, 1 in de kast voor het geval ‘dat’ en 1 bij je kindje.

Vanaf welke leeftijd een knuffel

Vanaf een half jaar kan een knuffel, maar ook een doekje, je kind een geborgen gevoel geven. Zolang je kindje wakker is, is dat prima. Jonger dan een half jaar zal een kind dit nog niet zo ervaren en heeft het dus ook geen zin om hem dit aan te leren.

Vanuit veiligheidsoverwegingen is het beter dat er geen knuffel of doekje in het bedje ligt bij heel jonge kinderen. Net zo goed als kussens en andere attributen, laat je dit niet in het bedje liggen. Je vergroot met dit soort dingen namelijk het risico op verstikking of ander serieus gevaar.

Je kunt de knuffel ook zo neerzetten buiten het bedje dat je kindje het wel kan zien. Ook dat kan al een gevoel van troost geven. Wen je je kindje er niet aan dat het in slaap moet vallen met de knuffel bij zich, dan zal het zo jong ook de behoefte nog niet hebben.

De meningen vanaf welke leeftijd de knuffel in bed mag blijven verschilt. In ieder geval zal een kind zelf zijn hoofdje goed moeten kunnen omdraaien, optillen en om kunnen rollen, zodat het niet met zijn gezichtje vast komt te liggen tegen de knuffel aan.

Andere bronnen stellen een leeftijd voor van een jaar. Toch dien je hier ook nog voorzichtig mee te zijn, want in hoeverre snapt je kindje al dat het dat moet doen als het geen adem kan krijgen?

Ik moet altijd denken aan de waarschuwing dat om die reden peuters kunnen verdrinken in een kleine plas water. En dat lijkt mij toch hetzelfde idee. Let ook op loszittende onderdelen in verband met verstikkingsgevaar bij baby’s en peuters. Zoals de oogjes of het neusje!

Tot wanneer een knuffel?

Nu zullen er ook artikelen zijn (geweest) die adviseerden om op een bepaalde leeftijd het kind een knuffel te laten ontwennen. Gezien de nieuwe inzichten die hierboven al beschreven staan: ik zou me er niet druk om maken!

Wil Cats
Volg me via: