Skip to Content

Wanneer peuterbed; vanaf welke leeftijd is je kind klaar voor overstap van ledikant

Wanneer peuterbed; vanaf welke leeftijd is je kind klaar voor overstap van ledikant

Het is alweer een paar jaar geleden dat het bij onze dochter speelde dat ik me afvroeg wanneer peuterbed overstap maken. En ik was opgelucht toen ik verhalen hoorde van ouders van leeftijdsgenootjes van onze zoon.

Waar ik het over heb; de uitdaging die het is geworden om je peuter naar bed te brengen. Een regelrechte ‘strijd’ tussen peuter en ouders die erom draait dat de peuter van mening is dat het nog lang geen bedtijd is.

Op zo’n moment is het fijn om (h)erkenning te krijgen van andere ouders die met hetzelfde te maken hebben. Maar wat zit er eigenlijk achter dit drama om maar vooral niet te hoeven slapen? Is het een fase of toch meer?

Signalen dat je kind toe is aan een peuterbed

Na ruim twee jaar een goede slaper te zijn geweest lijkt daar voor onze zoon een einde aan gekomen te zijn. Sinds een week is het echt drama als we hem naar bed willen brengen.

Althans, het naar bed brengen gaat nog. Maar als we de slaapkamer hebben verlaten… Hij blijft allemaal uitvluchten bedenken en excuses om vooral maar niet te hoeven slapen. Als je eenmaal beneden bent hoor je hem ook huilen, van dat huilen dat je twijfelt of je naar boven moet of niet.

Als je besluit op te staan is het weer stil voordat je bij de trap bent, en als je toch even een blik wisselt met je man wel / niet en besluit voor niet, gaat hij langer door.

Boven over de gang lopen is helemaal een no go. Geen enkel geluid, hoe zacht ook ontgaat hem. Natuurlijk kan het komen door de feestdagen, dat het weer even wennen is aan het ‘normale’ ritme maar het zou me niet verbazen als er meer achter zit.

Er zijn ook andere signalen dat je kind in deze fase zit dat ze niet naar bed willen. Bijvoorbeeld dat de strijd al begint op het moment dat je aankondigt dat het bedtijd is. Dat kan je deels verhelpen door alvast aan te kondigen dat het over vijf minuten bedtijd is.

Maar het naar boven gaan blijft een dingetje, het is dan makkelijker om je kind op te tillen en naar boven te brengen tegen zijn wil in. Bij onze dochter was het trouwens nog iets extremer, zij leek enorm angstig te zijn tot het panische aan toe als we haar hadden omgekleed en in het ledikantje wilden neerleggen.

Vanaf wanneer peuterbed?

Bij onze dochter zijn we toen ze twee jaar was direct van een ledikant naar een ‘gewoon’ Ikea Kura bed gegaan. Sterker nog, ze kreeg een heel nieuwe kamer zodat de babykamer vrijkwam voor haar babybroertje.

Dat was best even slikken, je kleine meisje opeens in zo’n groot bed te zien. Natuurlijk hebben we het een paar dagen geprobeerd met zo’n slang die ze gebruiken bij aquagym aan de zijkant van het bed om te voorkomen dat ze eruit zou vallen. Gelukkig bleek dat al snel niet nodig.

Voor onze zoon gaan we eerst een tussenstapje maken. Het ledikantje Stokke Home kun je namelijk eenvoudig ombouwen tot een junior-bed. Zodat het meegroeit met het kind.

Maar goed ook, want zijn kamer is niet erg groot en biedt zeker geen ruimte voor een éénpersoonsbed. Aan de zijkant kun je ook een plank bevestigen zodat er uitvallen tijdens het slapen niet snel zal gebeuren.

Nieuwe uitdagingen

Met het slapen in een peuterbed komen er echter nieuwe uitdagingen. Zoals het zelf uit bed klimmen om te gaan spelen. Nu ligt er heel bewust op de kamer van onze zoon nauwelijks speelgoed, hooguit een kartonnen boekje, wat knuffels en zijn Draak.

Toch zie ik er tegenop om ‘s ochtends daar op de kamer te komen en te constateren dat alle kledingkasten leeg zijn gehaald. Eén van de redenen waarom we de kleding van onze dochter heel lang op de babykamer hebben laten hangen in plaats van in haar eigen kledingkast.

Na een week lege kasten te hebben aangetroffen was ik daar klaar mee.

Nu mama nog

Naast het praktische probleem is er nog een struikelblok; mama is er namelijk nog niet klaar voor dat we de overgang maken naar een peuterkamer.

Het grootste probleem is dat ik dan moet accepteren dat onze zoon ouder wordt en er weer een fase afgesloten kan worden. Waar blijft die baby waar je zo heerlijk naar kon kijken als het lag te slapen?

Ondanks deze signalen kijken we het toch nog even aan, sinds gisteren gaat hij namelijk naar de peuterspeelzaal. Dat vind ik voorlopig genoeg nieuwe indrukken. Dan is het fijn als er niet aan je slaapkamer ook van alles gaat veranderen. Mocht het over een (paar) weken nog zo zijn, maken we natuurlijk een heroverweging.

Wanneer hebben jullie de overstap naar een (junior)-bed gemaakt?

Linda van Aken
 1. Nathalie says:

  Vince zit ook in de fase dat hij niet naar zijn ed wil en uitvluchten verzint. Hij wil zelfs geen pap meer hebben. Maar hij slaapt nog wel in zijn ledikant en bij de onthaalmoeder ook…

 2. marjon says:

  Vervelend de fase waar hij op dit moment in zit. Hopelijk is het geen al te lange fase….
  Onze kleine wordt aanstaande maandag 2, maar slaapt al sinds een maandje of 2 in een junior bed. Dit hadden we nog van zijn zusje en omdat hij onrustig sliep en steeds met de spijlen van het ledikantje bezig was hebben we er voor gekozen het junior bedje neer te zetten. En het gaat prima. Hij haalt gelukkig (nog) geen kledingkasten leeg en blijft in bedje tot wij eraan komen.

 3. Bibian says:

  Hier lag het net even anders, meneer sliep al maanden slecht, maar op een groot bed heel erg prima. Ik besloot toen hij nog geen 1 was een tweepersoonsmatras op de grond te leggen om te kijken hoe dit werkte. En prompt, meneer sliep beter. Binnen no-time heb ik een peuterbed op zijn kamer geïnstalleerd en het grootste probleem was verholpen. Nu zijn zusje is geboren heeft meneer een “nieuwe kamer” en daarbij gelijk een 1-persoonsbed en het gaat nog steeds goed! liefs

 4. simpel, met een snufje liefde says:

  Wij hoefde niet een hele grote overstap te maken. Wij hadden Ikea ledikantjes waar je de voorkant uit kon halen. Dus dat was snel gebeurt toen ze overgingen naar een juniorbed.
  Hier waren ze ruim 2 toen ik de voorkant eraf haalde. Trouwens nooit problemen met slapers gehad hier. Hooguit een enkele keer dat ze eruit kwamen, maar meestal niet.

 5. Bianca says:

  Aah, lastig hoor! Onze kleine man was 2 toen hij een groot bed kreeg. Dat ging verassend goed. Maar ook hij heeft een periode gehad dat hij 80 keer zijn bed uit kwam. Volhouden en steeds hetzelfde ritueeltje herhalen. Het is vast een fase ;)

Comments are closed.