Slapende baby’tjes, zoetjes in hun kinderwagen, terwijl moeder er trots achter loopt te pronken. Beelden die je altijd ziet op tv of als je om je heen kijkt… denk je. Maar de praktijk kan ook heel anders zijn!
Lang niet iedere baby slaapt altijd en eeuwig zoetjes in zijn wiegje, terwijl je het huis nog even schoonhoudt. No way, baby wil erbij zijn (en geef hem eens ongelijk…). Maar wat doe je als je baby echt heel veel wakker is en overdag jou gewoon bezighoudt?
Baby slaapt overdag slecht
Om maar even met een open deur te beginnen: liever een baby die overdag wakker is, dan een baby die je de hele nacht wakker houdt!
Toch blijft het ook overdag een puntje van zorg als je baby niet in slaap valt. Maar het doet al een hoop hoe je er zelf in staat! Is een huilend kind echt zo’n probleem dat je er zelf gek van wordt?
Aarzel dan niet en vraag om hulp! Jouw spanning voelt het kind ook aan en wordt hier nog onrustiger door. Vermijd dus die negatieve spiraal!
Wat kunnen de oorzaken zijn?
Het ene kindje is de andere niet. En net als bij grote mensen zal de één gewoon meer slaap nodig hebben dan de ander. Maar echt niet slapen is uiteraard niet de normale gang van zaken.
Wil je baby overdag niet slapen en in de nacht wel? Dan heeft het in ieder geval wel het juiste ritme te pakken, dat is alvast iets! Wat kunnen dan de redenen zijn?
- Overdag kan de drukte om je kindje heen te veel indrukken geven en daardoor kan je kindje geen rust vinden.
- Je kindje ligt in de nacht misschien wel vlakbij jou en overdag dus niet. Met andere woorden: hij mist jouw aanwezigheid.
- Al te moe zijn
- Geen regelmaat hebben
- Te snel na het voeden weer terug leggen en/of een boertje dat dwars zit.
- Juist te snel weer in bed liggen en daardoor gewoon geen slaap hebben.
- Probeer te vermijden dat je kindje een hulpmiddel nodig heeft om in slaap te vallen, zoals autorijden.
- Ongemak door het eten.
- Ga niet alle geluiden vermijden, zo zal je kindje er niet aan wennen en bij het minste of geringste geluid wakker schieten.
- Geef je kindje de kans om weer in slaap te vallen door hem niet meteen uit zijn bedje te halen, maar even gewoon bij hem te blijven of alleen even in zijn bedje een aaitje te geven. Soms is dat al voldoende.
Natuurlijk ouderschap en overdag slapen
Ouders die kiezen voor natuurlijk ouderschap zullen hun kindje zo veel mogelijk bij zich willen houden en zo aan de natuurlijk behoefte van het kindje willen voldoen. Voor hen zijn draagdoeken uiteraard ideaal om je kindje daar te laten slapen.
Zorg voor veilige doeken en voorkom dat je kindje het te warm of te koud krijgt! Het is bewezen dat de hartslag van een kindje, dat bij zijn ouders is, lager is en dat de kans op wiegendood afneemt.
Slaapcyclus van je baby
Het is goed om in je achterhoofd te hebben dat een baby een slaapcyclus heeft van 45 minuten. Om die tijd zal hij even licht slapen, misschien even kijken en weer in slaap sukkelen.
Alleen: als hij op dat moment doorheeft dat hij opeens niet meer bij zijn mama of papa is, of bijvoorbeeld opeens in zijn bedje ligt in plaats van in de box, dan kan hij een soort paniekreactie hebben en direct klaarwakker zijn
Ga je uit van dit gegeven dan zal je dus moeten proberen om je kindje daar te laten slapen waar hij ook blijft slapen. Dat kan dus veilig bij jou zijn of in zijn eigen bedje!
Wat kan je doen?
Allereerst moet je natuurlijk weten of er geen medische redenen zijn, maar meestal zal je kind dan ook in de nacht onrustig zijn.
Redenen op dit gebied zouden o.a. allergieën, krampjes of last van tandjes (soms zijn ze er akelig vroeg mee, dus zeg niet meteen dat ze nog te jong zijn!) kunnen zijn.
Bij mij heeft bepaalde muziek die ik tijdens de zwangerschap veel draaide voor een rustpuntje gezorgd, waarna kindlief de rust kreeg om te drinken of te slapen. Het kan ook gewoon zijn dat je kindje heel simpel behoefte heeft aan jouw lichaamscontact!
Nu zijn er tegenstanders die dan zeggen dat je het kind dus afhankelijk maakt van hulpmiddelen, maar persoonlijk vind ik dat je juist aan die behoefte moet voldoen.
Zorg voor een fijne draagzak en neem je kindje gewoon mee. Zelf droeg ik mijn kindjes vaak zo bij me (een draagzak werkte niet), door ze op mijn onderarm te leggen. Daardoor had ik toch een andere arm vrij voor de overige kinderen.
Hieronder een aantal tips voor ouders die hun kindje toch wel alleen willen laten slapen.
Leren inslapen
Zelfstandig leren inslapen vraagt om geduld. Leg je kindje in zijn bedje en blijf zelf in de slaapkamer. Klets eventueel zachtjes tegen hem of aai af en toe zijn wangetje.
Hij zal uiteindelijk vanzelf in slaap sukkelen en zo leren hoe hij zonder jouw hulp kan gaan slapen. Ook kan hij zo op zijn eigen plekje blijven slapen waardoor hij misschien meerdere slaapcyclussen achter elkaar zal blijven slapen.
Houd je kindje wel goed in de gaten tijdens zijn slaapperiode.
Bouw een ritme en rust in
Zorg voor een ritme rondom het slapengaan en voorkom dat er te veel om je kindje heen gebeurt.
Laat hem dus eerst tot rust komen, zorg dat er geen boertjes meer vastzitten of dat een broertje of zusje net een kietelsessie heeft gehouden, en leg je kindje rustig in zijn bedje.
Geluiden om de baby heen, zoals stofzuigen, kan soms juist geruststellend werken omdat ze zo horen dat ze toch niet alleen zijn…
Inbakeren
Sommige kinderen worden juist rustig door ingebakerd te worden.
Er zijn verschillende methodes; van inbakeren met doeken, tot eenvoudige inbakerzakken, een alternatief op de slaapzakken maar dan zodat je kind zichzelf niet wakker kan slaan en meer geborgenheid voelt.
Tot slot
Wat is slecht slapen? Een kindje dat gevoed wordt op aanvraag en tussendoor ook wat slaapjes pakt is misschien wel veel gezonder bezig dan een baby die iedere 4 uur voeding krijgt en tussendoor het grootste deel ‘moet’ slapen.
Is het echt je kindje zelf die problemen heeft of is het simpelweg jouw agenda? Soms kan een andere mindset van jouw kant bepaalde problemen direct oplossen!
Slapen kind
- Hoeveel slaap heeft kind nodig?
- Bedtijd kinderen
- Slaapschema baby
- Slaaptips voor baby & kind van slaapcoach
- Baby bedje opmaken
- Kussen kind vanaf welke leeftijd
- Baby in eigen bed leren slapen
- Wat als baby niet in eigen bed wil slapen
- Veilig slapen in 1 bed
- Peuterbed welke leeftijd
- Wat baby aan in bed?
- Slapen met knuffel; welke leeftijd?
- Inbakeren baby
- Voorkeurshouding baby
- Baby op buik slapen
- Babynestje maken of kopen
- Baby wil niet doorslapen
- Van 2 naar 1 slaapje baby
- Geen middagslaapje meer
- Tips middagdutje overslaan
- Verhaaltje voor slapen gaan
- Slaapliedjes
- Slapen met licht aan
- Slaapregressie baby
- Pubers die niet kunnen slapen
- Baby wil niet slapen
- Kind slaapt niet door
- Kind kan niet slapen
- Smoesjes kind wil niet slapen
- Tips kind blijft uit bed komen
- Hoe lang kind laten huilen in bed
- Nachtmerries kind
- Nachtterrors & nachtangst
- Melatonine voor kinderen
- Kind vroeg wakker
- Kind moeite wakker worden & bed uit gaan
- Kind bang in het donker
- Buiten slapen in lutjepot
- Campingbedje baby
- Verzwaarde deken kind
- Baby dekbed gevaarlijk?
- Kind slapen in auto
- Ideale temperatuur kinderkamer
- Knutselen met knopen ideeën ter inspiratie - 30 October 2024
- Knutselen met Pringles bussen - 28 October 2024
- Verlatingsangst; symptomen, oorzaken en wat kun je er aan doen - 27 October 2024