Skip to Content

Wat als je kind niet kan slapen; 10 tips

Wat als je kind niet kan slapen; 10 tips

Een kind dat moeite heeft met slapen, kan niet alleen stressvol zijn voor het kind zelf, maar ook voor de ouders. De nachtelijke strijd om rust kan een uitdaging zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om deze situatie te verbeteren.

In dit artikel bieden we 10 waardevolle tips voor ouders die worstelen met de uitdaging van een kind dat niet kan slapen. Van het creëren van een rustgevende routine tot het omgaan met mogelijke onderliggende problemen, laten we samen kijken naar manieren om een vredige nachtrust voor het hele gezin te bevorderen.

Dagelijkse routine

Iedereen is gebaat bij een duidelijke routine, een vast patroon, een duidelijke structuur. Zeker ook in de dagindeling van opstaan tot bedtijd. De biologische klok wordt van baby af aan al geleerd wanneer je moet slapen en wanneer je wakker mag zijn. Dit aanleren gaat meestal het beste naar aanleiding van een vaste routine.

Deze dagelijkse routine geeft duidelijkheid, je lichaam raakt hieraan gewend en gaat zich erop voorbereiden zodat je straks als de lamp uitgaat ook snel in kan slapen.

Na het avondeten is er bijvoorbeeld nog een half uur tijd om te spelen, tv te kijken of nog even op je beeldscherm te kijken voordat het bedtijd is.

Daarna op een vaste tijd naar boven, opfrissen/douchen, tandenpoetsen, pyjama aan. En dan even tijd voor een rustmoment, verhaaltje voorlezen, of kletsen over je dag (wat vond je het leukst, wat vond je minder leuk aan vandaag?), instoppen, (slaap)liedje zingen en lamp uit.

Toch komt het voor dat al deze inspanningen niks opleveren. Je kind ligt te woelen en komt rond 21.00 uur toch met een slaperig hoofdje om het hoekje en zegt met een pruillipje dat het niet kan slapen….

Tips voor als je kind niet kan slapen

Terug naar slaapkamer & instoppen

Neem het kind weer mee naar zijn/haar slaapkamer en stop het alvast in. Houd hierbij de kamer zo donker mogelijk, want als het donker is maakt het lichaam melatonine aan, een slaaphormoon waar je moe van wordt.

Kort gesprek

Even kort praten, misschien heeft het net een nare droom gehad of is er iets vervelends op school gebeurd. Hierover praten kan helpen, ook om het hoofd leeg te maken zodat er rust ontstaat.

Ontspanningsoefeningen

Is je kind gewoon klaarwakker en niet in staat om in slaap te vallen kan het ook helpen om wat ontspanningsoefeningen te doen. Dit kun je samen doen, of je kind kan dit alleen doen om te proberen toch langzaam in slaap te vallen.

Bij mindfullness zijn mooie ontspanningsoefeningen te vinden. Bijvoorbeeld De 4-7-8 slaaptruc: ga ontspannen liggen, op je rug. Adem 4 langzame tellen in door je neus, houd de adem dan 7 langzame tellen vast en blaas de adem in 8 langzame tellen uit door de mond. Herhaal dit een keer of 2/3 en je bent rustig genoeg om in slaap te komen.

Inspannen is ontspannen

Een andere goede manier om te ontspannen en zo de slaap te vatten, is het aan- en ontspannen van spieren. Ga lekker liggen, span telkens één bepaalde spiergroep kort aan en ontspan vervolgens. Je begint onderaan bij je voeten en gaat langzaam door naar de onderbenen, de bovenbenen, de billen, de buik, de schouders, de handen, de armen, de kaken tot je helemaal boven bent. Trek de spieren even kort aan en ontspan ze weer. Eenmaal je hele lichaam gehad? Dan ben je helemaal zen om te slapen.

Maak je zwaar

Een soortgelijke oefening als de vorige maar nu ga je alle ledematen juist bewust voelen. Ook weer van onder naar boven. Voel je voeten onder de deken, voel je hielen duwen in het matras, ga dan langzaam in gedachte naar boven naar je kuiten, liggen die goed en ontspannen onder de deken? Oké dan gaan we naar de knie, zijn deze rustig? Mooi dan weer een klein stapje naar boven…..tot je bij je hoofd bent en dan kun je vast lekker slapen…..of slaap je al??

Geen beeldscherm

De grootste verleiding is het beeldscherm natuurlijk, nog even een filmpje kijken voor je gaat slapen. Iedereen maakt zich hier schuldig aan. Maar het felle, blauwe licht wat het scherm uitstraalt houdt onze hersenen veel te alert waardoor het slaapritme echt verstoord wordt. Het felle licht en de prikkels van wat het beeld laat zien, de berichtjes die je verstuurt en alles waar je in gedachte nog mee bezig blijft, verstoort het aanmaken van de melatonine waardoor je slecht in slaap kan komen.

Wees goed voorbereid

Overdag kun je al veel doen om ’s avonds beter in slaap te komen. Zorg er overdag voor dat je voldoende daglicht binnenkrijgt en voldoende beweging. Dit houdt je lichaam actief zodat het ’s avonds extra graag de benodigde rust wil hebben. Ook een goede gezonde voeding helpt het lichaam beter in slaap te komen. (en ’s avonds dat kopje thee (theïne) kun je misschien beter vervangen door een beker melk).

Raambekleding

Een goed verduisterende raambekleding kan de oplossing zijn als het bijvoorbeeld in de zomer te lang licht blijft om goed in slaap te kunnen komen. Eventueel zou ook een slaapmasker kunnen helpen.

Sommige kinderen vinden het spannend in een groot bed en blijven liever langer in een kinderbed liggen, dat geeft ze toch meer geborgenheid en het gevoel van veiligheid. Dit is ook een prima tussenoplossing tussen een ledikant en een groot bed.

Linda van Aken