Skip to Content

Slaapregressie baby; wat is het en wanneer hoeveel maanden

Slaapregressie baby; wat is het en wanneer hoeveel maanden

Slaapproblemen bij je kind zijn vervelend. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf. Waarom slaapt je kind opeens zoveel moeilijker in? Of waarom wordt het steeds weer wakker? Wat kan je doen aan slaapproblemen en wat betekent nu eigenlijk die term slaapregressie precies?

Wat is slaapregressie?

Slaapregressie klinkt (in ieder geval in mijn oren) als iets therapeutisch. Ik moet denken aan regressietherapie, waarbij je teruggaat in je verleden, om je problemen van nu op te lossen. Dus was ik benieuwd wat slaapregressie dan in zou houden.

Slaapregressie: een term die vanuit Amerika hierheen is gekomen. Een vreemde term, want regressie betekent letterlijk achteruitgang.

En dat is hier dus eigenlijk helemaal niet aan de orde. Op zich wordt de term slaapregressie namelijk gebruikt als het gaat om slaapproblemen door de ontwikkeling die het kind doormaakt.

Nu kan je natuurlijk het minder goed slapen als een achteruitgang zien, maar als je bedenkt dat het dus synchroon loopt aan sprongen in de ontwikkeling, dan snap je misschien ook wel waarom de term een beetje vreemd is.

Volgens Ewalina de Groot wordt deze term dan ook niet gebruikt in de wetenschappelijke wereld.

Wanneer spreek je van slaapregressie?

Kortweg gaat het in principe om slaapproblemen door de ontwikkeling van het kind. Dit kan je herkennen aan de volgende zaken:

  • Slaapritme is weg (als ze overgaan van 2 naar 1 slaapje overdag, bijvoorbeeld)
  • ’s Nachts vaker wakker zijn en dan niet meer of moeilijk in slaap komen
  • Niet kunnen inslapen
  • Vroeg wakker worden (vroeger dan anders)
  • Hazeslaapjes overdag of juist heel lang slapen overdag
  • Verlatingsangst
  • Slecht eten
  • Huilt vaker

Ontwikkelingssprongen

Natuurlijk ontwikkelt ieder kind zich net weer even anders, maar gemiddeld genomen zijn er periodes dat kinderen bepaalde sprongen maken in hun ontwikkeling.

Een duidelijk boek hierin is ‘Oei, ik groei’. Met deze sprongen is je kind een soort van uit balans. Wat terug te zien is in zijn slaapritme. Je kindje kan ook opeens dingen gaan beseffen en bijvoorbeeld last gaan krijgen van verlatingsangst.

En dan is alleen in een bedje gelegd worden behoorlijk eng! Ga maar eens na of je kind niet net weer iets nieuws geleerd heeft. Dat hij is gaan kruipen, bijvoorbeeld. Dit kan dan alles te maken hebben met zijn tijdelijke slaapproblemen.

Wanneer zijn die ontwikkelingssprongen?

In principe gaat men uit van 5 sprongen, die slaapregressie kunnen opleveren:

  • 4 maanden: je baby gaat dieper slapen. Dit kan voor je baby beangstigend zijn. Het kan daarna juist zomaar zo zijn dat je kind beter gaat slapen dan hij hiervoor deed
  • 8 maanden: een wijziging in het aantal dutjes overdag. Hierdoor verandert uiteraard zijn slaapritme. Vaak maakt je kindje ook motorisch een grote ontwikkeling door
  • 12 maanden: je kindje gaat nu grote sprongen maken op motorisch gebied, zoals staan en lopen. Reuze interessant en dus wil je kind dit ook in zijn bedje doen. Met als gevolg: niet tot rust komen en rustig gaan liggen…
  • 18 maanden: vaak de overstap naar nog maar 1 dutje op de dag. Dit kan al problemen geven, omdat je kind moet wennen aan het nieuwe ritme. Maar ook verlatingsangst komt om de hoek kijken. De taalontwikkeling is nu in volle gang
  • 24 maanden: het eigen willetje komt om de hoek kijken. Dus kan je je ook gaan verzetten tegen gaan slapen…

Waardoor ontstaan slaapproblemen in het algemeen?

Slaapproblemen in het algemeen kunnen ontstaan door meerdere factoren. Het is dan ook aan jou om erachter te komen wat er kan spelen.

Zo kan het ontstaan door:

  • Ontwikkelingssprongen dus, waardoor je kindje van slag is (zoals je hierboven hebt gelezen)
  • Allergieën, waardoor je kind bijvoorbeeld kramp of jeuk heeft. Soms kan dit in zo’n kleine mate zijn dat je het zo niet doorhebt, maar waardoor je kind wel van streek is als hij in zijn bedje ligt
  • Oververmoeidheid of juist te lang op bed liggen
  • Geen fijne temperatuur in de kamer
  • Te veel licht (of juist te donker)

Allergieën

Een kindje met jeuk of krampjes zal uiteraard moeite hebben om tot rust te komen. Nu zullen er vaak meerdere uitingen zijn en wordt je kindje er al voor behandeld.

Maar uit eigen ervaring weet ik dat het ook anders kan. Mijn zoontje was een half jaar, toen hij opeens volledig in paniek was en echt boos lag te worden.

Door iets wat ik las ben ik, in overleg met het consultatiebureau, gaan kijken of hij soms op de melk reageerde. Hij was namelijk net begonnen met pap eten, terwijl hij verder alleen borstvoeding had gehad (wat zuivel betreft). Hij was op slag rustig!

Blijkbaar was de overstap net te groot. Want na een week of zes hebben we het rustig weer geprobeerd en toen ging het wel goed. Wat ik er vooral mee wil zeggen: kijk verder dan je neus lang is!

Oververmoeidheid

Misschien slaapt je baby niet goed en heb jij het idee dat hij dus te lang op bed ligt. Even lekker ophouden, dan is hij tenminste moe en zal hij wel slapen. Fout! Een oververmoeid kind zal nog moeilijker in slaap komen. Waarmee je het probleem dus alleen maar erger maakt.

Natuurlijk wel met de kanttekening dat je je kind ook inderdaad wel te lang op bed kunt laten liggen. Je bent ooit wel gewoon uitgeslapen…

Geen fijne temperatuur

Een te warme of te koude omgeving is niet fijn voor je baby en kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties, omdat je kindje de warmte nog niet zelf goed kan reguleren. Voorkom een te warme situatie.

De baby kan hierdoor echt in levensgevaar komen. Maar uiteraard ook een te koude. En zeg nou zelf: je kunt zelf ook vast slecht slapen als je het koud (of te warm) hebt.

Te veel licht (of te donker)

Het ene kind maalt er niet om en het andere kind juist heel sterk. Een kamer waar het erg licht is kan een reden zijn waarom een kind niet slapen kan.

Maar er zijn uiteraard ook kinderen die juist bang worden in het donker. En slapen lukt echt niet als je bang bent. Probeer met je kind in zo’n geval te achterhalen waar hij of zij dan bang voor is.

Soms kan een nachtlampje (hier) al helpen. Maar ik heb ook verhalen gehoord dat juist het schijnsel van een lichtje enge schaduwen teweegbracht, waardoor het kind juist bang was.

Ga dan ook zelf eens op het bed liggen, zodat je de kamer vanuit het oogpunt van je kind kunt zien.

Wat te doen bij slaapregressie?

Slaapregressie en andere slaapproblemen zijn vervelend. Daarnaast is slapen gezond en noodzakelijk om gezond te blijven. Dus wat kan je eraan doen?

  • Zorg voor een duidelijk bedritueel. Ook bij baby’s! Dit geeft houvast en je kind(je) weet zo precies wat er komt
  • Zorg voor rust voordat je kind naar bed gaat
  • Koester je kind, zodat het zich veilig voelt
  • Probeer er geen halszaak van te maken. Jouw stress voelt je kind aan en dit zal alleen maar averechts werken
  • Bedenk dat het meestal tijdelijk is. Zeker als het inderdaad om ontwikkelingssprongen gaat
  • Heeft je kind al lang slaapproblemen en kom je er echt niet uit? Er is hulp voor. Informeer eens bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of het consultatiebureau
  • Probeer te voorkomen dat je zelf uitgeput raakt. Spreek met je partner af wie de beurt op zich neemt, zodat de ander even goed kan slapen!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)