Skip to Content

Afscheid nemen van Sinterklaas

Afscheid nemen van Sinterklaas

De Sinterklaasperiode zit er weer op en het is tijd om afscheid te nemen van de goedheiligman en zijn vrolijke gevolg. Terwijl de laatste pepernoten worden opgegeten en de laatste restjes inpakpapier worden opgeruimd, is het moment daar om dit jaarlijkse feest een plekje te geven in onze herinneringen. Als het gaat om de intocht wordt dit hier uitgebreid bij stil gestaan en gevierd. Maar hoe zit het met het afscheid? De cadeautjes zijn binnen en daarmee is het gedaan.

De magie van Sinterklaas

Sinterklaas brengt jaarlijks een dosis magie en vreugde in vele huishoudens met name in Nederland en België. De verwachting, de geheime surprises, het zetten van de schoen, en natuurlijk de komst van de goedheiligman zelf zorgen voor een unieke sfeer.

Het is een tijd waarin families bij elkaar komen om het feest te vieren en kinderen vol hoop uitkijken naar de cadeautjes die Sinterklaas mogelijk achterlaat. Maar zoals alle goede dingen, komt ook aan de sinterklaasperiode een einde.

Waarom deze periode afsluiten?

Afscheid nemen van Sinterklaas is meer dan alleen het opmaken van de laatste chocoladeletters. Het is een emotioneel proces, vooral voor de jongsten onder ons die nog volop in de magische wereld van Sinterklaas geloven. Weken hebben ze hier naar toegeleefd, het Sinterklaasjournaal gekeken, schoentjes gezet en dan is het over en voor je het weet staat de kerstboom in huis.

Het is een moment om de overgang van fantasie naar realiteit te markeren en om kinderen te leren omgaan met het idee van loslaten. Het kan een gelegenheid zijn voor ouders en verzorgers om waardevolle lessen over tradities, verandering en het koesteren van mooie herinneringen over te brengen.

Symbolisch opruimen

Een praktische manier om de sinterklaasperiode af te sluiten, is door symbolisch op te ruimen. Berg samen met de kinderen de sinterklaasversieringen op, leg de verkleedkleding terug in de verkleedkist en geef het gekregen speelgoed een plek in huis. Het opruimen kan gepaard gaan met een gesprek over het belang van opruimen en het creëren van ruimte voor nieuwe ervaringen.

Terugblikken

Een effectieve manier om afscheid te nemen van Sinterklaas is door samen terug te blikken op de hoogtepunten van de afgelopen periode. Geef de cadeautjes een mooie plek in huis waar ze mee kunnen spelen, bekijk de tekeningen die de kinderen voor Sinterklaas hebben gemaakt, en deel verhalen over de bijzondere momenten die zijn beleefd. Dit creëert niet alleen een gevoel van afsluiting, maar versterkt ook de familiebanden en creëert een schat aan mooie herinneringen.

Een bedankbrief aan Sinterklaas

Een ontroerende manier om afscheid te nemen is het schrijven van een brief aan Sinterklaas. Kinderen kunnen hun dankbaarheid uiten voor de cadeautjes, vertellen over hun favoriete momenten, en Sinterklaas bedanken voor zijn bezoek. Het schrijven van een brief is niet alleen een mooie afsluiting, maar ook een oefening in dankbaarheid en het uiten van gevoelens. Kinderen die nog niet kunnen schrijven kunnen een tekening maken. Deze kan op 5 december in de schoen achtergelaten worden voordat hij weer het land uitgaat.

Nieuwe tradities creëren

Hoewel het afscheid nemen van Sinterklaas enigszins melancholisch kan zijn, biedt het tot slot ook de mogelijkheid om nieuwe tradities te omarmen. Denk aan winterse activiteiten, zoals samen koekjes bakken, de kerstboom versieren, of een gezellige filmmiddag organiseren. Door nieuwe tradities te creëren, geef je een nieuwe betekenis aan de wintermaanden en creëer je nieuwe momenten om naar uit te kijken.

Terwijl we afscheid nemen van Sinterklaas, realiseren we ons dat het einde van de ene periode het begin van iets nieuws markeert. De magie van Sinterklaas mag dan wel voorbij zijn, maar de herinneringen en de lessen die het met zich meebrengt, blijven. Laten we de sinterklaasperiode afsluiten met dankbaarheid, liefde en een glimlach op ons gezicht, en ons openstellen voor de nieuwe avonturen die voor ons liggen.

Linda van Aken