Volgende week is het al zo ver; dan beginnen de scholen weer. Na zes weken vakantie en leuke dagjes uit, lekker uitslapen en een paar weken zonder wekker moeten we weer wennen aan een vast ritme. Deze week doen we alvast een poging en beginnen we met de laatste voorbereidingen. Zoals nieuwe lunchtrommeltjes en natuurlijk ook nieuwe rugzakken. Helemaal voor onze jongste die over drie maanden zijn eerste schooldag heeft. Op de peuterspeelzaal hoeft hij nooit wat mee te nemen, dus is hij al een beetje jaloers op zijn grote zus en kan hij niet wachten op zijn eigen rugzak.

Waar voldoet een goede kinderrugzak aan?

Nu hoeven kleuters en schoolkinderen nog niet veel mee te nemen, hooguit een lunchtrommeltje, 10-uurtje, gymspullen en wat reservekleding. Als ze ouder zijn komt daar misschien nog wat huiswerk bij. Zware boeken en andere schoolspullen zijn nog niet nodig. Toch is het verstandig om een goede rugzak te kiezen, ook al is het niet zwaar voor een kind, is het al snel veel. Een tas van maximaal 6 liter is meer dan voldoende en zorgt ervoor dat je kind niet teveel gaat tillen. Een grotere rugzak zit al snel te vol en draagt niet fijn voor je kind. Het verkeerd dragen van een rugzak zorgt voor een onevenredige belasting met als gevolg dat er scheefgroei ontstaat in de wervelkolom. Op een latere leeftijd kan dit ervoor zorgen dat er dus gezondheidsproblemen ontstaan. Een goede rugzak is niet alleen fijn voor naar school maar ook handig voor een dagje uit, bijvoorbeeld voor het jaarlijkse schoolreisje of naar de gymzaal. Het is dan handig als ze zelf hun eigen rugzak kunnen dragen en niet de hulpmoeder die overal mee hoeft te slepen.

Een kinderrugzak is ook stevig en zorgt voor ondersteuning. Bijvoorbeeld een leren ondergrond zodat hij niet snel kapotgaat als hij op de grond gezet wordt, en met een stevige bodem. Aan de achterkant gewatteerde riemen die je kan verstellen zodat hij goed op de juiste hoogte ingesteld kan worden. Heel handig zijn ook rugzakken met een labeltje waarin je de naam van het kind kan vermelden plus je telefoonnummer. Zodat, als hij gevonden wordt, hij weer terugbezorgd kan worden aan de rechtmatige eigenaar.

Als je kind naar de middelbare school gaat zijn er nog wat andere dingen waar je op moet letten:

  • De inhoud; past er bijvoorbeeld een laptop in? En heeft de tas een inhoud van 20 tot 45 liter voor alle schoolboeken?
  • Zit hij comfortabel; gepolsterde schouderbanden zorgen ervoor dat ze niet in je schouders gaan snijden en een gepolsterd rugpand, met of zonder ventilatie, om te voorkomen dat de spullen in je rug gaan steken.
  • Opbergmogelijkheden; het is fijn als er een indeling zit aan de binnenkant zodat je handig de laptop, boeken, lunchtrommeltje en pennen kan opbergen en je niet iedere keer hoeft te zoeken.

De leukste rugzakken voor kinderen

Van Duifhuizen tassen en koffers mocht ik een tas uitzoeken. Op de website vond  ik een aantal van de leukste en hipste rugzakken voor dit jaar. Voor jongens en voor meisjes. Hier vond ik ook de perfecte rugzak voor onze zoon van Zebra met stoere grafische dinosaurussen. Zijn grote helden op dit moment. Het is niet alleen een hippe rugzak, maar hij is ook lekker stevig en van goede kwaliteit. Dat viel me trouwens op, ze bieden geen goedkope merken aan maar puur de kwalitatieve merken zoals Kipling en Fjallraven. De onderkant van de rugzak is verstevigd met leer en aan de binnenkant heb je een handige indeling en binnenzak voor drinkbekers etc. Hier kan hij straks de blits mee maken op het schoolplein! Hij is er in ieder geval heel erg trots op en wilde hem na het maken van de foto’s ook niet meer af doen.

Wat is jullie favoriet?

Lees ook

Linda van Aken