Skip to Content

Kans op miskraam per week / dag; wanneer meeste kans tijdens zwangerschap?

Kans op miskraam per week / dag; wanneer meeste kans tijdens zwangerschap?

Als in de eerste twintig weken van je zwangerschap het mis gaat, dan spreekt men van een miskraam. De kans op een miskraam is in het prille begin van je zwangerschap het grootst. Hoeveel kans je maakt op een miskraam heeft niet alleen met de duur van je zwagerschap te maken.

Er zijn ook andere factoren die je meer kans geven om een miskraam te krijgen. En ben je al vaker zwanger geweest? Dan is de kans dat het goed gaat zelfs groter dan bij de eerste keer.

Wat is een miskraam?

Een miskraam houdt in dat de zwangerschap niet doorzet en het vruchtje het dus niet gehaald heeft. Het hartje is gestopt met kloppen en je lijf zal het vruchtje afstoten. Vroeg in de zwangerschap kan het vruchtje ook verdwijnen, zonder dat jij dus door hebt gehad dat je zwanger was.

Als het hartje niet meer klopt (als je dit bijvoorbeeld op een echo hebt waargenomen) en er niet spontaan een miskraam volgt, dan kan het nodig zijn dat er een curettage plaatsvindt.

Uit onderzoeken is gebleken dat het meestal gaat om een aanlegstoornis, waardoor het embryo dus eigenlijk niet levensvatbaar was.

Miskraam of ontijdige geboorte

Zoals gezegd is het afbreken van de zwangerschap in de eerste 16 weken een miskraam. Gaat er na deze 16 weken nog iets mis, dan noemt men het geen miskraam meer. Officieel zou het dan een ontijdige geboorte zijn (tot 24 weken).

De termen ontijdige geboorte en miskraam worden overigens verschillend gebruikt als het gebeurt tussen de 16 en 20 weken zwangerschap.

Ook zijn er bronnen die het spontane afbreken van een zwangerschap tot zelfs 28 weken een ontijdige geboorte noemen.

Hoe vaak komen miskramen voor?

Kans op miskraam per week / dag; wanneer meeste kans tijdens zwangerschap? - Mamaliefde

Ongeveer 10 tot 15% van de zwangerschappen eindigen in een miskraam. Er zijn dus behoorlijk veel vrouwen die dit wel een keer meegemaakt hebben.

Kans op een miskraam tot 4 weken

In de eerste 4 weken zal maar liefst de helft nog eindigen in een miskraam. Omdat je zelf dan nog niet weet dat je zwanger bent, gebeurt dit vaak zonder dat je er erg in hebt. Voor jou is het gewoon je volgende menstruatie, die misschien iets anders eruitziet of iets later komt.

Kans op een miskraam van 4 tot 6 weken

Als jij net doorhebt dat je menstruatie uitblijft en dus zwanger kunt zijn, is er nog een kans van 12% dat het alsnog niet doorzet. Een reden voor veel mensen om toch nog even te wachten met alles meteen rond te bazuinen.

Kans op een miskraam van 7 tot 9 weken

Rond de twee maanden zwangerschap is het risico weer iets afgenomen. Nu gaat er ongeveer nog 10% van de zwangerschappen mis. Het risico is hiermee al iets afgenomen.

Kans op een miskraam van 10 tot 12 weken

Gelukkig daalt het risico steeds meer en in deze periode spreekt men nog van 8%.

Kans op een miskraam van 13 tot 16 weken

De kans is weer iets afgenomen, maar de cijfers hierin variëren van 5 tot 8%

Kans op een miskraam na 16 weken

Of je het nu een ontijdige geboorte noemt of een miskraam maakt natuurlijk voor de gebeurtenis zelf niks uit. Gelukkig is het risico nu echt heel veel kleiner. Maar een half procent blijft er na 16 weken staan.

De risico’s op een miskraam na een miskraam

Op zich spreekt men nog niet meteen van een verhoogde kans op een miskraam als je er één hebt gehad. Heb je er echter twee gehad, dan gaat men er wel vanuit dat je meer risico loopt.

Er kan voor gekozen worden om te onderzoeken of er factoren zijn waarom je steeds een miskraam krijgt. Er zijn namelijk wel oorzaken te vinden die een miskraam uitlokken.

Zoals:

  • Chromosoomafwijking
  • Hormoonstoornis
  • Afwijking baarmoeder

Overigens is de kans dat er iets gevonden wordt niet groot. Ongeveer 15 tot 20% van de koppels ontdekt hiermee wat er aan de hand is.

Kans dat het goed gaat na meerdere miskramen

Het is te begrijpen dat je er wanhopig van wordt als je steeds een miskraam krijgt. Toch blijft de kans dat het wel goed gaat, zelfs na meerdere miskramen, nog altijd stukken groter dan de kans dat het weer mis gaat. Schrale troost, misschien, maar misschien geeft het je net het beetje moed wat je nodig hebt…

Wat beïnvloedt het risico op een miskraam?

Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe zekerder je kan zijn dat je straks een kindje in je armen mag sluiten. Meestal kun je niks doen aan een miskraam. Een stoornis in de aanleg kan immers gebeuren zonder duidelijke redenen.

Een miskraam voorkomen is dan ook een utopie. Maar je kunt wel proberen zoveel mogelijk die risico’s te vermijden die een miskraam kunnen uitlokken of die de kans op een miskraam vergroten.

Alcohol, drugs, overgewicht en roken zijn de bekende gezondheidsrisico’s voor jezelf. Maar deze zaken zijn ook van grote invloed op je zwangerschap en dus je baby.

Daarnaast is de leeftijd van de moeder ook een risicofactor. Hoe ouder de moeder, hoe meer kans ze heeft op een miskraam. Bepaalde medicijnen kunnen ook een risico vormen!

Gebruik je medicijnen? Overleg dan ook met je huisarts als je zwanger wilt worden of dit kan met dit medicijngebruik.

Wat kan je doen om het risico te verkleinen?

Het mag duidelijk zijn dat een gezonde levensstijl een eerste vereiste is om het risico dat je zelf in de hand hebt zo klein mogelijk te houden. Probeer dit al in te zetten voordat je zwanger bent, zodat je lichaam al in topconditie is voordat het zwanger wordt.

Wil je hier meer over weten? Er zijn verloskundigen die hiervoor een kinderwensspreekuur houden. Maar ook je eigen huisarts kan je natuurlijk helpen bij je vragen.

Kans op miskraam per week / dag; wanneer meeste kans tijdens zwangerschap? - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)