Skip to Content

Herinnering overleden baby of kind; welk cadeau of aandenken aan overledene

Herinnering overleden baby of kind; welk cadeau of aandenken aan overledene

Het ergste wat je als ouder kan overkomen is het verlies van je kind. Het verwerken van het verlies van je baby zal voor iedereen weer anders zijn. Daar mag en kun je niet over oordelen, want iedereen heeft hierin zijn eigen weg te gaan, welke allemaal goed zijn.

Hoe kun je als ouder het verlies van je baby verwerken? Hoe ondersteun je elkaar en de eventuele andere kinderen? En hoe zorg je dat dit toch een bijzondere herinnering wordt?

Een tastbare herinnering

Het kan een troost zijn om ergens een tastbare herinnering te hebben aan je baby. Hierin zijn meerdere mogelijkheden te vinden. Je kunt kiezen voor een mini urn, welke je op een mooie plek neerzet in je kamer.

Er zijn diverse mini urnen in verschillende kleuren, maten en materialen zodat je een urn kan uitzoeken die aansluit bij jouw kindje. Zo is er een mini urn hart met een vlinder. Of een mini urn met waxinelichtje met een vogel. Je kunt er een gedenkplekje van maken door er andere mooie herinneringen bij te zetten.

Een asring is eveneens een mogelijkheid, waarbij je diverse uitvoeringen hebt. Zo kun je kiezen voor een bepaalde kleur hars, waarin de as verwerkt wordt. Deze hars loopt dan zichtbaar over de ring.

Of je kunt kiezen voor een ring met een gesloten askamer. Hierdoor is de as dan niet te zien. Met een ring draag je de as dus heel dichtbij je, wat eveneens een extra troost kan zijn.

Lees ook: Bewaardoos kind maken; wat doe je er in om herinneringen baby te bewaren

Foto’s laten maken

Is je baby al overleden voordat het geboren is? Er zijn fotografen die stilgeboren baby’s en hun ouders prachtig vastleggen met hun fotografie. Dit is zeker een aanrader, zodat je toch terug kunt kijken naar je baby.

Wil je graag van je baby een foto ophangen, maar vind je het te ver gaan om je overleden baby groot in je kamer te hangen, dan kun je kiezen voor een foto van bijvoorbeeld alleen zijn handje of voetje.

Heeft je kindje even of toch langer geleefd, dan heb je vast mooie foto’s, die je kunt ophangen of bijvoorbeeld neer kunt zetten op zijn gedenkplekje.

Praten of niet?

Praten helpt! Dat mag duidelijk zijn. Maar niet iedereen heeft hierin dezelfde behoeften. Voorkom dat je elkaar verwijten gaat maken. Probeer open te staan voor de manier van verwerken van de ander.

Heb hier respect voor. De een heeft fysiek een herinnering nodig, terwijl de ander meer behoefte heeft aan praten? Voel je je onbegrepen door je partner? Schakel hulp in om niet ook nog je partner of ‘jezelf’ kwijt te raken. Lotgenotencontact kan eveneens helpen.

Hoe help je broertjes en zusjes

Misschien was je baby niet je eerste kindje. Ook voor de broertjes en zusjes moet er ruimte zijn om te kunnen rouwen op hun eigen manier. Het hangt natuurlijk van de leeftijd van je kind af hoeveel ze hiervan meekrijgen en hoeveel impact het heeft.

Vergis je echter niet dat ook je heel kleine peuter al veel doorheeft en sowieso ook jouw verdriet zal voelen.

Vertel eerlijk dat je verdrietig bent en waarom. Sluit je kindje daar niet buiten. Maar snap ook dat je kindje kind is en dus ook gewoon wil lachen en spelen terwijl jij zo verdrietig bent!

Kinderen zullen het verdriet anders verwerken dan jij. Zij kunnen van heel verdrietig zijn zomaar ineens weer voluit kunnen lachen (en andersom).

Maar kinderen kunnen het verdriet ook op een andere manier uiten. Door niet te huilen, maar agressief te worden, bijvoorbeeld. Of ze vallen terug in hun ontwikkeling.

Houd dit soort signalen dan ook goed in de gaten. Maak niet de fout om je eigen gevoelens niet te laten zien aan je kind. Ze pikken het toch wel op, maar jij geeft ze eigenlijk het signaal dat je je emoties dus niet mag uiten.

Juist door zelf ook te laten zien dat je moet huilen om het verlies kan je kind ook vrij haar/zijn eigen verdriet laten zien. Iedere leeftijdscategorie heeft hierin zijn eigen kenmerken.

Wil je weten hoe je het beste om kunt gaan met je kind, dan kun je eveneens terecht bij een lotgenotengroep of informeer bijvoorbeeld bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw gemeente.

Samen bezig zijn

Door samen bezig te zijn met het verlies kun je je kind eveneens helpen. Maar dring nooit op dat het moet rouwen of iets dergelijks. Daarmee zadel je ze eerder met een schuldgevoel op omdat ze het dus niet goed zouden doen.

Besef ook dat peuters, bijvoorbeeld, zoiets als ‘de dood’ nog moeilijk kunnen bevatten. Je kunt je kind wel meer uitleggen door een boekje over dit onderwerp voor te lezen.

Is je kindje al ouder? Dan vindt het misschien zelf ook fijn om te helpen met foto’s uit te zoeken en/of een gedenkplekje in te richten of een herinnering uit te zoeken.

Wil Cats
Volg me via: