Het ene kind kan niet wachten om grote broer of grote zus te worden en vind alles wat met baby’s te maken heeft geweldig. Het andere kind moet daar misschien niet zoveel van hebben, zal zelfs een beetje jaloers zijn. Dat een ander kind alle aandacht van mama en papa gaat krijgen. Grotere broer of zus worden is stiekem ook best wel ingrijpend. Na negen maanden zwangerschap is het zo ver. Niet alleen voor papa en mama veranderd er weer het een en ander.

Zelfs al heb je oudere kinderen, misschien moet er doorgeschoven worden qua kamers of is er nu toch echt een grotere auto nodig. Ook voor kinderen is dat het geval. Gelukkig zijn er een aantal boeken die je kind kunnen helpen om te wennen aan deze veranderende situatie. Ongeacht de leeftijd, van prentenboekjes voor dreumesen, peuters en kleuters tot en met boekjes voor wat oudere kinderen. Als je ze na de bevalling ook bij de baby betrekt en een flesje laat geven of luiers laat aangeven vinden zij het vast ook al snel helemaal fantastisch!

Ik word grote broer / zus

Kleine pluis – Dick Bruna

In dit deel in de bekende Nijntje-serie krijgt Nijntje een broertje of zusje. Het vierkante prentenboekje bevat twaalf dubbele pagina’s met op de rechterhelft een prent in de typische Bruna-stijl (zeer gestileerde, eenvoudige, zwartomlijnde tekeningen met een vlakvulling in primaire heldere kleuren zonder achtergrond) en links in steeds vier regels het verhaal.

Dit boek is geschreven in eenvoudige, korte zinnen met woordgebruik op peuterniveau. Er is gebruik gemaakt van eindrijm: abcd. Net als de prenten is ook de drukwijze kenmerkend: groot lettertype, strak op witte pagina’s met een ruime marge eromheen. Het boekje heeft geen kartonnen bladzijden, maar is wel gedrukt op steviger papier zodat het risico van scheuren en kreuken door de doelgroep iets, maar zeker niet volledig verkleind wordt.

Vanaf ca. 1 jaar.

Dit boek koop je hier.

Kaatje en mama’s buik – Liesbet Slegers

Kaatje, bekend van vele peuterboeken*, is blij omdat ze thuis een baby krijgen. Ze weet dat de baby in mama’s buik groeit en dat ze lang moeten wachten. Mama kan haar op een gegeven moment niet meer tillen en papa speelt met haar. Op een dag pakt hij haar koffer en brengt haar naar oma. Later mag Kaatje terug naar mama, die inmiddels een kind heeft gekregen: haar broertje Bas. Bijna vierkant prentenboek met twee afgeronde hoeken en stevige bladen.

Op elke rechterpagina staat een eenvoudige tekening in felle kleuren in relatief grote vlakken. Op de tegenoverliggende pagina is de tekst gedrukt in een schreefloos schrijflettertype in een effengekleurd kader, dat net zo groot is als het kader rond de tekening ernaast.

Alleen Kaatje, haar moeder en Bas zijn in hun geheel afgebeeld, van vader en oma zijn slechts de armen en/of benen getekend. Kaatjes gezicht is expressief, maar niet altijd realistisch met een vreemde V-neus tussen de ogen en een mond die vaak op de plaats van haar wang zit. De rode schutbladen zijn gevuld met blauwe klokken met gele wijzers.

Heel bruikbaar voor kinderen vanaf ca. 2 jaar die een broertje of zusje verwachten.

Dit boek koop je hier.

Bobbi wordt grote broer – Ingeborg Bijlsma

Nieuw deeltje in de uitgebreide serie over Bobbi, een jong beertje; in dit deel wordt hij voorbereid op de komst van een nieuw broertje/zusje. Tekst en prenten zijn gelijkwaardig. Op elke pagina een vierregelige tekst op rijm: eenvoudige korte woorden en zinnen, geen gekunsteld taalgebruik om te kunnen rijmen. Onder de tekst een kleine tekening, daarnaast een paginagrote in een blauw kader.

De prenten zijn in inkt getekend en ingekleurd in aquarel; ze zijn nogal gedetailleerd uitgewerkt, waardoor alleen al de prentjes veel gespreksstof bieden. Ze zijn heel licht en vrolijk van kleur; veel wit op de pagina’s. Klein, handzaam formaat, stevige kartonnen omslag, dik papier zonder hinderlijke glans.

Vanaf ca. 2 jaar.

Dit boek koop je hier.

Grote Zus / Broer – Marian van Lieshoud

Na lang wachten is het dan zover. De baby is geboren. Iedereen is vrolijk; iedereen is blij! Iedereen? In dit kleine, gebonden prentenboekje wordt enkel met illustraties verduidelijkt dat het soms voor broertjes en zusjes wel even wennen kan zijn als er een nieuw gezinslid bij komt. Af en toe voelen ze zich wel een beetje buitengesloten. Waar zij eerst alle aandacht hadden, gaat veel belangstelling nu uit naar de baby. Het zusje in dit boek heeft er genoeg van en trekt haar eigen plan.

Met hond, knuffel en deken trekt ze er teleurgesteld op uit. De prenten in dit prachtige kijkboek zijn neergezet in tedere kleuren. De tekeningen zijn zacht omlijnd en zijn ingekleurd met (aquarel)verf. De illustraties beslaan een dubbele pagina en vullen telkens een groot deel van de bladzijdes. De achtergrondkleur is wit. Deze lieflijke uitgave brengt de sfeer en de gevoelens van zus erg goed over. Tegelijkertijd verscheen over hetzelfde thema Grote broer, waarin niet zus, maar broer centraal staat.

Vanaf ca. 2 jaar.

Dit boek koop je hier.

Wat zit er in je buik, mama – Sam Lloyd

De ik-persoon, een jongetje, vraagt steeds aan zijn mama wat er in haar steeds dikker wordende buik zit. De lezer tilt daartoe telkens de rode jurk op door middel van een flapje. Is het misschien een aap, paard, een draak of een inktvis? Waarop mama reageert, totdat de pop-upillustratie op de laatste pagina’s hen tweeën samen met een baby toont. Warm, blij, vrolijk, grappig verhaal, waarbij innig contact tussen moeder en zoon blijkt uit dialoog en oogcontact in de tekeningen.

Alleen klinkt ‘Het is zo groot dat ik me zorgen maak’ niet als komend uit de mond van de ik-figuur. De deels rijmende tekst is in grote losse schrijfletters gezet. Stevig uitgevoerd vierkant prentenboek met stevige flapjes. Felle acrylverfillustraties op wisselende achtergrondkleuren beslaan dubbele pagina’s. Hartverwarmend, prima voorlichtingsmateriaal.

Adviesleeftijd is van 2,5- tot 6-jarigen.

Dit boek koop je hier.

Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes – Divers

In dit kloeke voorleesboek komen allerlei bekende en minder bekende broertjes en zusjes voorbij: Tommie en Lotje, Iris en Michiel, Feodoor en zijn zeven zussen, de Stampertjes, Julia en Ot, Nijntje en Knofje. En wat zouden boekenbroertjes en -zusjes anders zijn dan die uit de werkelijkheid? Ze groeien samen op, ze kunnen niet zonder elkaar, ze kunnen niet met elkaar, ze knuffelen en maken plezier, ze ruziën en hebben verdriet, gaan naar school of in bad, spelen samen (of juist niet) en beleven iedere dag opnieuw weer herkenbare, spannende avonturen.

Of je nou groot of klein bent, broers en zussen zijn altijd speciaal. Bekende auteurs en illustratoren zoals Jet Boeke, Burny Bos, Dick Bruna, Marianne Busser & Ron Schröder, Annemarie van Haeringen, Vivian den Hollander, Guus Kuijer, Nannie Kuiper, Selma Noort, Milja Praagman, Annie M.G. Schmidt, Carry Slee, Dagmar Stam, Harmen van Straaten, Jacques Vriens, Fiep Westendorp en vele anderen die de wereld van jonge kinderen als geen ander kennen, vullen deze mooie, grote uitgave met verhaaltjes en gedichten.

Om (dagelijks) voor te lezen, thuis, in peuterspeelzalen, op school (onderbouw) en bij de kinderopvang. Maar ook om als grote broer of zus zelf voor te lezen aan een ander, jonger lid van het gezin. Met inhoudsopgave voor in het boek en bronvermelding achterin.

Vanaf ca. 3 jaar.

Dit boek koop je hier.

Groter broer, kleine zus – Kathleen Amant

De buik van Wannes’ mama is dik. Hoe zou dat komen? Misschien groeit er een baby’tje in. Wannes neemt ons aan de hand: wat gebeurt er als er een baby in je mama’s buik groeit? Dat zie je in felgekleurde zwartomlijnde kleine en paginagrote illustraties op een witte of gekleurde achtergrond. Op de eenvoudige tekeningen zonder perspectief is van alles te zien.

De blije figuren kijken je steeds aan, met dezelfde gezichtsuitdrukking. De tekeningen worden begeleid door korte tekstjes en simpele rijmpjes over het verloop van de zwangerschap, de komst van een nieuw kindje en de ontwikkeling van baby tot peuter. (‘Wannes, kom eens even hier. Jij bent al groot en stoer. Zal ik jou eens wat vertellen: jij wordt grote broer! Ben je een meisje, dan word je grote zus en krijg je van de baby een lekker natte kus.’). Soms Vlaams taalgebruik (‘Mama’s buik is erg verdikt’, ‘Marthe weent veel’).

Vrijwel alles rond het krijgen van een broertje of zusje komt aan bod. Groot formaat hardkartonnen peuterboek met afgeronde hoeken. Soms wat rolbevestigend, maar zeer bruikbaar bij gezinsuitbreiding. In dezelfde opzet verscheen eerder delen over o.a. zintuigen en vriendschap en ‘Benen, buik, billen, bloot’ over het lichaam.

Vanaf ca. 2 jaar.

Dit boek koop je hier.

Kas wordt grote broer – Pauline Oud

Alles wat Kas om zich heen ziet, is van hem: de dikke buik van mama waar hij lekker tegenaan kan liggen, het flesje waaruit hij zijn knuffel Flap te drinken geeft, het wiegje waarin hij Flap lekker kan laten slapen en het jurkje dat Flap aan mag. Maar dan komt het zusje uit mama’s buik. Alles is niet meer van Kas alleen en soms wordt Kas daar boos van. Na een tijdje ziet hij dat hij zijn zusje aan het lachen kan maken en dat er op mama’s schoot genoeg plaats is voor drie: zusje, Kas en Flap.

Vierkant prentenboek over de grote veranderingen in het leven van Kas als er gezinsuitbreiding komt. Heldere illustraties vaak over twee pagina’s drukken overtuigend uit wat er allemaal in het leven van Kas gebeurt. De verschillende stemmingen van Kas, ontroering als hij leunt tegen mama’s buik, onzekerheid en schrik dat hij niet meer de enige is op mama’s schoot en enthousiasme als hij met zijn zusje balt, worden zichtbaar in de sterk omlijnde vormen op pagina’s in steeds verschillende kleuren.

De verhalende tekst, waarin de zinsneden die telkens terugkomen op rijm zijn, speelt een minder overtuigende rol. De voorwerpen op de schutbladen kunnen als een visueel woordenboekje dienen. Heruitgave, eerder verschenen als ‘Kas krijgt een zusje’*.

Vanaf ca. 3 jaar.

Dit boek koop je hier.

Wij krijgen een baby – Katja Reider en Marijke ten Cate

Als Lotte (ca. 3 jaar) hoort dat haar moeder in verwachting is, is ze heel blij. Ze wil weten hoe groot de baby in haar moeders buik is en hoe de baby kan ademen en eten en hoe de baby ontstaan is. Haar moeder legt het in het verhaal duidelijk uit. De paginagrote realistisch aandoende illustraties in zachte kleuren sluiten goed aan bij de rustige sfeer van het verhaal. Ze zijn vervaardigd met waterverf en inkt.

Achterin de grote prentvertelling zijn twee dezelfde baby-groeikalenders opgenomen, een aan de binnenzijde van het achterplat en een grotere, uitscheurbare, om thuis op te hangen, aan beide zijden bedrukt. Op de kalender staat per maand hoe groot de baby ongeveer is en waarmee deze grootte te vergelijken is (ei, sinaasappel, ananas etc.).

Origineel is dat op de kalender staat wat een kind kan doen om moeder of vader te helpen, bijvoorbeeld een lijstje maken met mooie namen of een biscuitje aan