Skip to Content

Gratis kinderboeken & leesboeken? 13 tips van downloaden, online lezen tot winacties

Gratis kinderboeken & leesboeken? 13 tips van downloaden, online lezen tot winacties

Het lijkt er op dat de kettingbrief die onlangs rondging nu weer tot leven lijkt te zijn gekomen. Voor dit project moet je boeken opsturen, 6 ouders vinden die willen meewerken en dan zou je op miraculeuze wijze 36 kinderboeken ontvangen.

Misschien ben ik heel pessimistisch, en ik hoop ook echt dat als je me getagd hebt je je niet aangevallen voelt, maar eerlijk gezegd geloof ik er niet zo in, aan het eind van de ketting zijn er altijd ouders die boeken opsturen maar niets terug ontvangen.

Toch is het mogelijk om gratis aan kinderboeken te komen.

Volg Uitgeverijen op Facebook

Vrijwel alle uitgeverijen hebben tegenwoordig een Facebookpagina. Met enige regelmaat gebruiken ze die pagina’s om nieuwe titels weg te geven.

Volg dus snel je favoriete uitgeverijen om niets te missen. Ik heb er alvast een aantal met winacties op een rijtje gezet;

Word lid van de bibliotheek

Een grote schat met kinderboeken vind je in de bibliotheek, natuurlijk mag je deze niet houden. Maar gedurende drie weken mag je ze lenen en zo vaak lezen als je wilt.

Na afloop breng je ze terug en kan je nieuwe boeken kiezen. Zo hoef je je nooit te vervelen.

De meeste bibliotheken hebben regelmatig een verkoop van oude boeken die niet meer gelezen worden, de prijzen beginnen soms al bij 0,25 cent.

Er zit dan wel een sticker op de kaft, maar voor die prijs kan je toch mooie boeken aanschaffen.

Wist je trouwens dat als je baby gratis lid wordt van de bibliotheek je een boekstartkoffertje krijgt met babyboekjes?

Zet kinderboeken op je verlanglijstje

Als je kind jarig is, voor Sinterklaas of welk feestje dan ook zet kinderboeken bovenaan het verlanglijstje. Handig voor familie en vrienden die niet weten wat ze moeten kopen en jij kan een mooie bibliotheek opbouwen.

Je kan altijd voor de zekerheid vragen voor boekenbonnen zodat je zelf (wat duurdere) titels kunt kopen.

Laat het je vrienden weten

Boeken weggooien is zonde, maar soms ontkom je er niet aan en heb je een groot overschot aan boeken.

Zorg ervoor dat het bij je vrienden bekend is dat jij graag boeken ontvangt.

Je kunt ze dan altijd uitzoeken en de boeken waar je niet veel mee kan, wegbrengen naar de kringloopwinkel om ze zo een tweede of derde leven te gunnen.

Organiseer een homeparty

Het is even zoeken maar er zijn enkele organisaties waarbij je een homeparty kunt organiseren en zo boeken meenemen.

Kun je rustig, onder het genot van een hapje en drankje, erdoorheen bladeren en advies vragen over welke titels het meeste geschikt zijn.

Als gastvrouw krijg je vaak een korting tot 100% en mag je afhankelijk van de omzet gratis boeken uitzoeken!

Minibieb

Misschien heb je ze weleens gezien, koffertjes of kleine kasten in de voortuin met daarin een verzameling boeken. Deze zogenaamde minibiebs worden bijgehouden door de bewoners van het huis.

Hieruit mag je zomaar één of meerdere boeken meenemen, mits je er zelf ook weer boeken achterlaat of ze terugbrengt. Je mag dus gratis boeken lenen of ruilen.

Op deze website kun je je minibieb aanmelden en kijken of er één bij jou in de buurt is.

Organiseer een boekenswap

Swaps zijn momenteel helemaal in, je maakt tenslotte een pakketje voor de ander. Je kunt ook heel eenvoudig met één of een paar andere moeders een boekenswap opzetten.

Op de lootjes vermeld je de leeftijd en geslacht van de kinderen zodat de ander het boekenpakket daarop kan afstemmen.

Hiervoor kun je nieuwe boeken kopen, of gewoon gebruik maken van de boeken die je kinderen niet meer lezen maar er nog wel netjes uit zien. Lijkt een beetje op de kettingbrief, maar dan één op één zodat je zeker weet dat je iets terugkrijgt.

Wil je hier graag aan meedoen, Lori van Mama’s Jungle organiseert een peuterboekenswap. Je kan kiezen of je een keer per maand of een keer per kwartaal meedoet. Snel aanmelden dus!

Marktplaats / weggeefhoek

Op Marktplaats worden er regelmatig ook boekenpakketten aangeboden. Soms wordt hier een klein bedrag, of cadeautje voor gevraagd maar met enige regelmaat wordt het ook weggeven en wordt er niets voor teruggevraagd.

Download gratis kinderboeken

Leert je kind lezen en ben je op zoek naar toepasselijke kinderboeken met verschillende avi-niveau’s.

Kijk dan eens op de website van Gratiskinderboek, hier kun je meerdere boeken vinden die geschikt zijn voor je kind. Deze kun je gratis downloaden en lezen.

Kinderzwerfboek

Misschien ken je het initiatief van het gewone zwerfboek al? Dit zijn boeken die je zomaar ergens achterlaat, in de trein, op een toilet, op kantoor of waar dan ook met op de kaft een sticker dat het gaat om een zwerfboek.

Dit zijn boeken die zomaar ergens achtergelaten worden en gaan ‘zwerven’. Als je er een vind kan je hem meenemen, lezen en vervolgens weer laten zwerven.

Op de website van kinderzwerfboek kan je het melden als je een boek hebt gevonden zodat een beetje bekend is waar je ze kan vinden.

Spaaracties

Je kunt meedoen aan een spaarprogramma van TNS Nipo, daarmee kun je dan spaarpunten mee verdienen die je kunt inwisselen voor een cadeaubon van bijvoorbeeld Bol.com en daar kinderboeken van kopen.

Vrijmarkt

Op de vrijmarkt rond Koningsdag kom je veel kinderboeken tegen. In principe zijn deze niet gratis, maar als je kinderen op zoek gaan kunnen ze het vast wel onderling kunnen ruilen.

Of aan het einde van de markt even een rondje maken. Soms zijn er volwassenen die spullen niet weer mee willen nemen naar huis en dan maar weggeven.

Volg bloggers

Tot slot zijn er natuurlijk ook bloggers die kinderboeken weg mogen geven. In het kader van de Nationale Voorleesdagen, de Kinderboekenweek of gewoon ‘zomaar. Bij Mama’s Liefste vind je iedere week een overzicht van alle winacties.

Heb jij nog een tip om gratis aan kinderboeken te komen?

Linda van Aken
  1. Lisette says:

    Tip: De Facebook pagina van Dikkie Dik geeft ook regelmatig boeken weg. Leuk artikel. Zelf koop ik veel boeken bij de kringloop. Kost weinig en het verhaal wordt er niet minder van als het boek er niet nieuw uitziet ?

  2. maai says:

    Aahh dank je, die eerste tip meteen opgevolgd. Sowieso leuk om uitgeverijen te volgen voor welke nieuwe boekjes er op de markt komen, leuk

  3. Linda Meester says:

    Wordt lid van je lokale weggeefhoek op Facebook of zet er zelf één op. Je biedt de spullen die je gezin ontgroeit is aan en reageert op de advertenties die jouw aanspreken. Als het een grote groep is kom je gemakkelijk aan gratis op te halen boeken, kleding en huisraad. Helemaal wanneer je zelf ook actief aanbied.

Comments are closed.