Skip to Content

Boeken voor kinderen en pubers die niet van lezen houden

Boeken voor kinderen en pubers die niet van lezen houden

Lezen kan een geweldige manier zijn om de verbeelding te stimuleren, kennis op te doen en te ontspannen. Voor sommige kinderen en pubers kan het echter een hele opgave zijn om een boek op te pakken. Ze hebben er simpelweg geen interesse in of vinden het moeilijk om zich te concentreren op het lezen.

Gelukkig zijn er verschillende boeken die speciaal zijn geschreven om deze groep lezers te enthousiasmeren en te motiveren. Hieronder vind je een aantal suggesties voor boeken die wellicht interessant zijn voor kinderen en pubers die niet van lezen houden.

Stripboeken

Stripboeken kunnen een geweldige manier zijn om kinderen en pubers aan het lezen te krijgen. Ze zijn visueel aantrekkelijk en bevatten vaak spannende en grappige verhalen. Populaire stripreeksen zijn bijvoorbeeld “Donald Duck” en “Kapitein Onderbroek”.

Lees ook: Populaire stripboeken

Avontuurlijke series

Boekenseries met avontuurlijke en spannende verhalen kunnen de interesse wekken van kinderen die niet van lezen houden. Een bekende serie is “De Grijze Jager” van John Flanagan, waarin het avontuur centraal staat. Andere populaire series zijn “Percy Jackson” van Rick Riordan en “Harry Potter” van J.K. Rowling.

Humoristische boeken

Boeken met humor kunnen kinderen en pubers aanspreken die niet van lezen houden. Een voorbeeld hiervan is de “Waanzinnige Boomhut”-serie van Andy Griffiths en Terry Denton. Deze boeken zitten vol grappige situaties en illustraties.

Graphic novels

Graphic novels zijn boeken die het beste van beide werelden combineren: visuele kunst en verhalen. Ze zijn vaak populair bij kinderen en pubers die niet van traditionele boeken houden. Enkele populaire graphic novels zijn “Amulet” van Kazu Kibuishi en “Bone” van Jeff Smith.

Informatieve boeken

Niet alle boeken hoeven verhalen te bevatten. Informatieve boeken kunnen een geweldige manier zijn om kinderen en pubers te boeien die niet van fictie houden. Denk aan boeken over dieren, geschiedenis, wetenschap of sport.

Luisterboeken

Als het lezen van boeken lastig is, kunnen luisterboeken een goede optie zijn. Luisterboeken maken het mogelijk om verhalen te beleven zonder dat je hoeft te lezen. Er zijn verschillende platforms waar je luisterboeken kunt vinden, zoals Storytel en de LuisterBieb-app.

Lees ook: Luisterboeken kinderen

Boeken gebaseerd op films of series

Kinderen en pubers die fan zijn van een bepaalde film of serie kunnen worden gestimuleerd om de boekenversie te lezen. Vaak zijn er boeken beschikbaar die gebaseerd zijn op populaire films of series, zoals “Harry Potter”, “De Hongerspelen” of “Divergent”.

Interesses

Probeer boeken te vinden die aansluiten bij de interesses van het kind of de puber. Als ze bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in voetbal, kun je boeken zoeken over bekende voetballers of voetbalavonturen.

Het belangrijkste is om de druk niet te hoog te leggen. Laat kinderen en pubers zelf hun boeken kiezen en geef ze de ruimte om op hun eigen tempo te lezen. Soms kan het helpen om voor te lezen of samen over boeken te praten. Met geduld, interesse en het juiste boek kunnen ook kinderen en pubers die niet van lezen houden, plezier vinden in het lezen.

Linda van Aken