Skip to Content

Roald Dahl kinderboeken; wat is de bekendste titel en vanaf welke leeftijd?

Roald Dahl kinderboeken; wat is de bekendste titel en vanaf welke leeftijd?

Roald Dahl is een van de meest geliefde schrijvers van kinderboeken aller tijden. Zijn onvergetelijke personages en verhalen hebben de verbeelding van kinderen en volwassenen over de hele wereld gevangen genomen.

In dit artikel zullen we enkele van de leukste boeken van Roald Dahl bespreken, inclusief de verhaallijnen, personages en thema’s.

Sjakie en de chocoladefabriek

Sjakie en de chocoladefabriek is misschien wel het bekendste boek van Roald Dahl. Het verhaal volgt de avonturen van Sjakie, een arm jongetje dat een gouden toegangskaartje wint waarmee hij een bezoek mag brengen aan de beroemde chocoladefabriek van Willy Wonka.

Samen met vier andere kinderen maakt Sjakie een rondleiding door de fabriek en beleeft hij onvergetelijke avonturen. Het boek is vol met grappige personages en verrassende wendingen.

Meer informatie vind je hier.

De GVR

De GVR staat voor de Grote Vriendelijke Reus en is een ander populair boek van Roald Dahl. Het verhaal gaat over Sophie, een weesmeisje dat midden in de nacht wordt ontvoerd door de GVR. Sophie ontdekt al snel dat de GVR een vriendelijke reus is die andere kinderen redt van de kwaadaardige reuzen die hen opeten.

Samen bedenken ze een plan om de andere reuzen te stoppen en kinderen te redden. Het boek is een prachtig verhaal over vriendschap en het opkomen voor wat goed is.

Meer informatie vind je hier.

De heksen

De heksen is een spannend boek over een jongen genaamd Luke die ontdekt dat heksen echt bestaan. Wanneer hij op vakantie is met zijn oma, ontmoeten ze een groep heksen die een plan beramen om alle kinderen in de wereld in muizen te veranderen.

Luke en zijn oma moeten samenwerken om de heksen te stoppen en de kinderen te redden. Het boek is grappig, ontroerend en zit vol met avontuur.

Meer informatie vind je hier.

Matilda

Matilda is een bijzonder meisje dat heel slim is en graag leest. Helaas zijn haar ouders niet zo slim en zien ze haar niet staan. Wanneer Matilda naar school gaat, ontdekt ze dat haar juf een gemene vrouw is die de kinderen straft voor de kleinste foutjes.

Matilda besluit om terug te vechten met haar eigen magische krachten. Het boek is een verhaal over de kracht van vriendschap, de liefde voor boeken en het opkomen voor jezelf.

Meer informatie vind je hier.

De reuzenkrokodil

De reuzenkrokodil is een grappig boek over een krokodil die van plan is om kinderen op te eten. Hij bedenkt allerlei plannen om ze te vangen, maar telkens weer weten de dieren in het bos hem tegen te houden. Het boek is een perfect voorbeeld van de grappige en slimme verhalen van Roald Dahl.

Meer informatie vind je hier.

De fantastische meneer Vos

De fantastische meneer Vos is een avontuurlijk boek over een sluwe vos die zijn gezin wil voeden met kippen van de boerderij van Boggis, Bunce en Bean.

Ondanks alle pogingen van de boeren om meneer Vos te vangen, blijft hij hen steeds te slim af. Het verhaal is grappig en spannend en laat zien hoe slim en creatief dieren kunnen zijn om te overleven.

Meer informatie vind je hier.

De tovervinger

De tovervinger is een magisch boek over een meisje genaamd Tessa, dat een tovervinger heeft waarmee ze mensen in dieren kan veranderen. Wanneer ze boos wordt op haar buren, de Gregg-familie, verandert ze hen per ongeluk in vogels.

Het boek gaat over verantwoordelijkheid en het nemen van beslissingen en laat zien hoe soms de dingen anders uitpakken dan we hadden verwacht.

Meer informatie vind je hier.

Roald Dahl heeft talloze prachtige boeken geschreven die de verbeelding van kinderen en volwassenen over de hele wereld hebben gevangen. Zijn verhalen bevatten belangrijke thema’s zoals vriendschap, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid en het opkomen voor jezelf.

Of je nu een fan bent van Sjakie en de chocoladefabriek of de GVR, er is voor ieder wat wils in de wereld van Roald Dahl. Zijn boeken zullen nog vele generaties lang geliefd blijven en kinderen inspireren om hun eigen verhalen te schrijven en hun eigen avonturen te beleven.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)